Aktualno

Prezračevanje doma

Hišo je vredno zaščititi pred mrazom, a ne za vsako ceno. Na udobje in zdravje članov gospodinjstva ne vpliva le prijetna temperatura v prostorih, temveč tudi ustrezno prezračevanje. Pojasnjujemo, kako poskrbeti za izmenjavo zraka v stavbi in zakaj je pomembno, da ji posvetimo pozornost.

Tesnost oken je ena izmed njihovih ključnih prednosti. Proizvajalci to prednost pogosto izboljšajo s promocijo svojih izdelkov. Posledično se lahko zdi, da čim nižji je koeficient prenosa toplote, tem bolje. To verjetno velja za gospodinjsko denarnico. Okna, ki ščitijo pred vdorom hladnega zraka od zunaj, pomenijo manjše toplotne izgube in nižje stroške ogrevanja. Stavbno pohištvo pa ne sme biti pretesno – zagotavljati mora kroženje zraka.

Slabo kroženje zraka v hiši negativno vpliva na zdravje

Omejitev kroženja zraka v stavbi ima vrsto negativnih posledic – predvsem za zdravje članov gospodinjstva. Raziskave ameriške agencije za varstvo okolja kažejo, da je lahko koncentracija onesnaževal zraka v stavbah do petkrat večja kot zunaj. Slabo prezračevanje in premajhno prezračevanje prostorov zadevo le še poslabšata. Škodljive snovi v »zastalem« zraku lahko povzročijo številna obolenja in celo spodbujajo razvoj kroničnih bolezni.
Razlogov za ustrezno »izmenjavo plinov« v stavbi je več. Omejeno kroženje zraka povzroča:

 • povečanje vlažnosti v prostorih, kar spodbuja razvoj gliv in plesni,
 • lažji razvoj bakterij in virusov,
 • večje tveganje za nastanek bolezni zgornjih dihalnih poti,
 • povečanje ravni ogljikovega dioksida in zmanjšanje ravni kisika v prostorih,
 • občutek zaspanosti, utrujenosti, zmanjšane delovne učinkovitosti,
 • kopičenje pršic, ki lahko povzročijo alergijske reakcije,
 • povečanje koncentracije sproščenih škodljivih spojin, med drugim z detergenti in plastičnimi površinami.

Učinkovito prezračevanje je osnova varnosti

Pomembno je, da številna onesnaževala – na primer nekatera t.i hlapne organske spojine – ki jih človeški nos ne zazna. In brez neprijetnih vonjav, zlahka pozabite na potrebo po rednem odpiranju oken, še posebej v mrzlih dneh. Zato se za zagotovitev ustrezne izmenjave zraka v hiši ne moremo zanašati le na prezračevanje. Potrebne so "strukturne" rešitve.

Osnovni pogoj za učinkovito kroženje zraka v hiši ali stanovanju je učinkovito, dobro načrtovano prezračevanje. V novogradnjah je to standard, pri starejših, na primer v večstanovanjskih hišah, pa lahko naletite na "pomanjkljivosti" - z vidika sodobnih zahtev - kot je pomanjkanje prezračevalne rešetke v kopalnici ali kuhinji.

Prekrivanje prezračevalnih rešetk za zmanjšanje toplotnih izgub je nevarna napaka. Ta skušnjava se pojavi predvsem pozimi. Bolje je, da se ji ne vdaš. Posebno tveganje predstavlja v prostorih, kjer so nameščene plinske naprave. V prostorih s plinsko napeljavo se splača namestiti detektor ogljikovega monoksida – gre za razmeroma poceni napravo, ki vam lahko celo reši življenje! Prav tako je vredno vzdrževati čiste prezračevalne rešetke in jih občasno obrisati z vlažno krpo, da odstranite prah in druge nečistoče, ki lahko omejijo njihovo zmogljivost.
Varnostni ukrepi veljajo tudi za okensko pohištvo. Čeprav so okna z zelo nizkim koeficientom toplotne prehodnosti kot nalašč za pasivne in energijsko varčne hiše, jih ne smemo vgrajevati v prostore s plinskimi napravami. Pri gorenju plina se zmanjša količina kisika v zraku. Zato v prostorih, kjer uporabljamo plinske peči ali grelnike, poskrbimo za stalen dotok svežega zraka.

Ali to pomeni, da se je bolje odpovedati PVC oknom in se zadovoljiti z netesnim, nekakovostnim stavbnim pohištvom? V nobenem primeru! Proizvajalci oken se dobro zavedajo potrebe po zagotavljanju kroženja zraka v stanovanjih. Sodobna okna združujejo rešitve, ki zagotavljajo energetsko učinkovitost in prezračevanje.

Mikroventilacija – preprost način za zagotovitev izmenjave zraka

Za zagotavljanje ustrezne izmenjave zraka v stavbah se uporabljata dve tehnologiji, povezani z okenskim pohištvom:

 • mikroprezračevanje,
 • zračniki.

Prvo je v funkciji okovja, ki omogoča zmanjšanje pritiska okenskega krila na okvir, torej rahlo odpiranje okna za nekaj milimetrov. Mikroprezračevanje, imenovano tudi prezračevanje z režami, se aktivira z ustreznim položajem ročaja. Nezatesnjeno okno omogoča postopno izmenjavo zraka. Če želimo omejiti odvajanje toplote, npr. zaradi mrzlega dne, je treba krilo vrniti v prejšnje stanje, torej tesno zaprto.
Razširitev standardne funkcije mikroprezračevanja je večstopenjski nagib. Kot že ime pove, omogoča postopno nagibanje, to je nastavitev okna v več položajev, ki zagotavljajo večje ali manjše kroženje zraka. Na trgu je na voljo več tovrstnih rešitev. Nekateri vključujejo tristopenjski nagib, drugi, kot Winkhausov MSL, celo petstopinjski nagib.

Pri izbiri okna TIP-TOP se lahko odločite, da ga opremite s sistemom perifernega prezračevanja effiAIR. Ta sistem zagotavlja prezračevanje in tudi zaščito pred vlomom. Z odmikom krila od podboja naredimo 6 mm reže po celotnem obodu okna. To omogoča naravno prezračevanje in ustvarja zdravo notranjo klimo. Poleg tega v tem položaju okovje zagotavlja enako protivlomno odpornost kot pri zaklenjenem oknu.

Zahvaljujoč effiAIR se boste znebili vonjav v kuhinji, pari v kopalnici, poskrbeli za zdrav spanec in tišino v spalnici, vas zaščitili pred mrčesom v dnevni sobi in pomagali odstraniti izpušne pline iz garaže.

Difuzorji – kako delujejo in kakšne so njihove prednosti?

Difuzorji so naprednejša rešitev. To so naprave, običajno nameščene v zgornjem delu okna, na krilu in okvirju. Za razliko od mikroprezračevanja ne potrebujejo vzdrževanja – zagotavljajo izmenjavo zraka brez odpiranja krila. Pomembno pa je, da zračne šobe ščitijo pred neprijetnim občutkom mraza, ki se pojavi, ko je okno nastavljeno na mikroprezračevanje, še posebej pri večjih odprtinah. Pri zračnikih se zrak, ki prodira v notranjost hiše, meša s toplim zrakom ob stropu – posledično se mraz razprši.

Na trgu je na voljo velika izbira zračnikov. Najbolj priljubljeni so higro-kontrolirani in tlačni modeli. Prvi se odzivajo na spremembe vlažnosti v zaprtih prostorih. Slednji – do sprememb v tlačni razliki. Obstajajo tudi zračniki, ki se odzivajo na spremembe temperature zraka ali moči vetra, ter ročno krmiljeni zračniki. Slednje – kot že ime pove – zahtevajo ročne nastavitve lopute, s katero uravnavamo stopnjo izmenjave zraka in intenzivnost prezračevanja.

O zračnikih je najbolje razmišljati že ob menjavi oken, njihova vgradnja pa je možna tudi po nakupu stavbnega pohištva in to pri marsikaterem starem modelu. Vendar je bolje, da tega ne storite sami, saj je enostavno narediti napako. Preden se odločite, je vredno razmisliti o njegovih prednostih in slabostih. Zračniki imajo veliko zagovornikov, ker jih ni treba vzdrževati, vendar so deležni tudi kritik zaradi toplotnih izgub, ki jih povzročajo.

Kako prepoznati slabo prezračevanje?

Udobje članov gospodinjstva je med drugim odvisno od: od prijazne temperature, vendar toplotne izgube ne smejo biti omejene s prezračevanjem. Takšno »strategijo« lahko prej ali slej plačamo z zdravjem. Lahko povzroči tudi poškodbe, ki jih je težko odstraniti, kot so vlaga ali glive na stenah. Ne glede na to, za katero okensko rešitev se odločimo, ne smemo pozabiti na redno zračenje prostorov.

Slabo delujoče prezračevanje se lahko pokaže na več načinov, vključno z: avtor:

 • zatohel vonj visi v zraku,
 • invazivnost vonjav in njihovo prodiranje v druge prostore,
 • kondenzacija na oknih,
 • ostanek vode na ploščicah po kopanju,
 • perilo se dolgo suši, oblačila pa imajo po sušenju neprijeten vonj,
 • izcvetanje plesni in gliv na stenah,
 • na izoliranih mestih, npr. za omaro.

Ko opazimo enega ali več zgoraj navedenih simptomov, je to znak, da moramo ukrepati!