Aktualno

5 idej za okno … v spalnici!

Ali želite, da okno vaše spalnice ne izgleda le elegantno, temveč tudi - zahvaljujoč ustreznim senčilam - nudi intimno vzdušje in učinkovito zatemni notranjost? Morda ravno nasprotno – želite zjutraj uživati ​​v prvih sončnih žarkih in zvečer iz postelje opazovati sončne zahode? Predstavljamo najbolj zanimive ideje za okrasitev oken v spalnici.

Izbira določene vrste okenske dekoracije v spalnici ne sme biti odvisna le od okusa članov gospodinjstva ali trenutnih trendov. Spalne navade so tudi v tem primeru ključ do uspeha. Nekateri potrebujejo popolno temo za udoben počitek ponoči, drugi pa se zjutraj v takih razmerah ne morejo zbuditi. Katere dekorativne rešitve bodo delovale v takih primerih? Dajemo vam namig!

Stena iz zaves

Eden najbolj modnih in že več sezon vneto uporabljanih načinov okrasitve oken v spalnici je ustvarjanje t.i. stene z zavesami. Kaj točno to pomeni? Steno, na kateri so okna ali okno, okrasimo z zavesami ali zavesami po vsej širini in višini. Niso obešeni samo na obeh straneh okna, kot je to v klasični notranjosti. Stropna letev, ki nadomešča karniso, je nameščena po celotni širini stene z okni. Uporablja se za obešanje dolgih zaves od stropa do tal, gladke teksture, močnih volančkov in umirjene barve, ki se ujema z notranjostjo. Naj jih bo toliko, da prekrijejo celotno steno, po potrebi pa tudi okna (npr. ponoči). Ta rešitev je bila prej uporabljena le v luksuznih hotelih in apartmajih. Dandanes se jih vse pogosteje poslužujejo tudi oblikovalci, ki ustvarjajo ureditve hiš in stanovanj.

Brezčasne rimske zavese

Rimske zavese so klasičen, brezčasen primer dekoracije oken v spalnici. V letu 2021 oblikovalci še posebej priporočajo modele iz naravnih tkanin, kot sta saten bombaž ali lan. Uporabljajo se lahko na dva načina - kot nevtralen, nežen okras za okna ali kot vpadljiva barvna točka. V prvem primeru je rimska zavesa izdelana iz gladkega blaga v barvi, podobni barvi stene, v katero so nameščena okna. Zahvaljujoč temu se nekako zlije z ozadjem. V drugem primeru je senčilo izdelano iz materiala močne barve ali vpadljivega vzorca, na primer cvetličnega. Ko izbirate rimsko zaveso v spalnici, si velja zapomniti, da jo lahko obesite tudi na dva načina - neposredno nad okno (kratki modeli, ki pokrivajo samo okno), ali tik pod stropom (dolgi modeli, ki pokrivajo okno in stena nad in pod njim). Glede na vaše želje lahko izberete rimske zavese v spalnici iz blaga, ki učinkovito prepušča ali zadržuje svetlobo.

Zasteklitev z razgledom

Ljudje, ki imajo skozi okno spalnice čudovit razgled, ga pogosto sploh ne želijo zakriti. To je tudi razumljivo, saj domači radi začutijo prve sončne žarke na svojem telesu, zaradi česar se zjutraj lažje prebudijo. V takšnih situacijah pogosto opustimo notranjo dekoracijo oken v spalnici in opcijsko vgradimo zunanje žaluzije (kovinske ali tkanine) ali zunanje žaluzije. Električno jih upravljamo s stikalom v notranjosti prostora, daljinskim upravljalnikom ali – kar je daleč najbolj priročno – z aplikacijo, ki je nameščena na pametnem telefonu (npr. sistem pametnega doma Smart). Ta rešitev, tj. okna v spalnici brez zaves, draperij ali notranjih žaluzij, vam omogoča, da zunanji svet vnesete v notranjost hiše in zabrišete mejo med stavbo in naravo. Odlična je predvsem za okna velikih formatov s tankimi, dizajnerskimi okvirji in velikimi zasteklitvami (npr. Pixel) ali velika dvoriščna vrata, ki se odpirajo na teraso ali vrt (npr. Slide).

Klasične polkna ali lesene žaluzije

Ljubitelji klasičnih rešitev in naravnih materialov lahko razmislite o opremljanju oken svoje spalnice s polkni, torej notranjimi polkni. Na voljo so v številnih barvah in izvedbah, tudi s polnimi polkni in z lamelami – pomični in stacionarni. Polkna, povezana z jugom Evrope, se vse bolj uporabljajo tudi na Poljskem. Popolnoma se prilegajo notranjosti v različnih stilih, vključno z: klasični, boho ali francoski. Zagotavljajo zaščito pred radovednimi pogledi ljudi pred stavbo, zaščito pred vdorom toplote v spalnico skozi odprta okna v poletni pripeki, hkrati pa lahko ostanejo nepokrita, kar poudari vrednost oken in pogled za njimi. Za moderne interierje lahko namesto polkn izberete lesene žaluzije, vendar obvezno s širokimi lamelami, v barvi, ki se ujema z okni in notranjo opremo, ter dolge od stropa do tal.

Večplastna dekoracija

Večina se spomni klasičnega kompleta, ki je obvezen v skoraj vsakem poljskem domu, to so zavese. Notranji oblikovalci se že več let osredotočajo predvsem na okenske dekoracije v spalnici, ki ne bodo stalno zakrivale oken, temveč bodo dajale možnost zastiranja okna, ko je to potrebno. Kaj pa, če pogled zunaj okna pušča veliko želenega ali se člani gospodinjstva počutijo neprijetno v notranjosti z izpostavljenimi okni? Rešitev je lahko večslojna dekoracija oken v spalnici, sestavljena iz na primer notranjih rimskih zaves z dvema slojema – tankim, zavesnim slojem, ki trajno prekrije okno, in debelejšim, ki zadržuje svetlobo in se zvečer ali na sončni dnevi. Drug duo, ki se bo dobro obnesel v takšni situaciji, je rolo z zavesami. Ko se odločate za takšno rešitev, ne pozabite izbrati barv zaves in vzorcev na njihovih tkaninah, da se ujemajo s preostalim aranžmajem.