Aktualno

Kako notranjosti prostora dodati lahkotnost ?

Mnogi ljudje se počutijo tesnobni ali celo razdraženi, se počutijo preobremenjene in imajo težave s koncentracijo v tesnobni notranjosti. Razlogi so običajno kopičenje velikega števila pohištva in dodatkov na enem mestu ter zmeda stilov ureditve. Ne pozabite, da lahko oblikujete vzdušje notranjosti.

Svetla notranjost? Odprte stopnice

Če imate dvonadstropno stanovanje, dvonadstropno hišo ali hišo s podstrešjem, je eden od prevladujočih notranjih elementov stopnišče. Pred kakšnim ducatom let so jih običajno izlili iz betona in prekrili z zaključnimi materiali, kot so kamnina, kamen ali les. Danes večina oblikovalcev izbere odprte stopnice. Običajno nimajo dvižnikov, njihove balustrade in ograje - če se sploh pojavijo - so občutljive ali zastekljene. Ta rešitev daje notranjosti lahkotnost, saj optično ne obremenjuje ureditve. Poleg tega omogoča, da v prostore vstopi več naravne svetlobe. Zahvaljujoč odprti strukturi je mogoče površino pod stopnicami uporabiti tudi drugače kot le kot shrambo.

Odprti prostori in svetle stene

Notranjost, ki bi jo lahko opisali kot svetlobo, ima še eno skupno arhitekturno značilnost. Govorimo o odprtem notranjem načrtu in prostornosti, ki prihaja s tem. Sodobne ureditve se odmikajo od ločevanja posameznih prostorov z neprozornimi stenami. Še posebej priljubljena je kombinacija bivalnega prostora stanovanja ali hiše, ki je sestavljena iz predsobe, kuhinje, dnevne sobe in jedilnice.
Oblikovalci se ne bojijo izravnave sten, npr. med spalnico in kopalnico. Spalnico radi ločijo od skupnega prostora s svetlobnimi zavesami, npr. Že nekaj sezon so zelo priljubljene tudi odprte stene iz lesenih lamel ali desk z nežno rezanimi cvetličnimi vzorci.

Prostorna in svetla - svetle barve

Medtem ko so se prejšnji nasveti nanašali na fazo načrtovanja stavbe ali ustvarjanja notranje ureditve, lahko tega uporabite kadar koli. Nič ne dodaja notranjosti lahkotnosti in prostornosti tako učinkovito kot uporaba svetlih barv na stenah in stropih. Izberete lahko odtenke bež in umazano bele, ki so modni to sezono. Popestrile bodo prostore, saj bodo odbijale sončno svetlobo, ki prihaja skozi okna ali dvoriščna vrata. Hkrati bo zahvaljujoč toplim odtenkom v notranjosti prijetno vzdušje. Vse skupaj lahko popestrite z dodatki ali pohištvom v različnih odtenkih rjave, oranžne, rdeče, mornarsko modre in zelene. Imate raje bolj vesele barve? Po vzoru notranjih oblikovalcev lahko uporabite najbolj modne svetle odtenke zelene, rumene ali modre na stenah, stropih in ... pohištvu in dodatkih. Enobarvna notranjost se zdi bolj organizirana, večja in lažja.

Minimalističen slog dekoracije

Kako dodati lahkotnost notranjosti? Najprej jih ne obremenjujte s pretiranim pohištvom in okraski. Kadar je naprav, predmetov in elementov notranje opreme preveč, je enostavno ustvariti vtis kaosa in nereda. Če tako dojemate svoje stanovanje ali hišo, je to znak, da je čas za temeljito čiščenje. Če se želite takšnemu učinku izogniti v novo urejenih interierjih, ne pozabite na zmernost pri nakupovanju in urejanju prostorov. Izberite omare z zaprtimi frontami ali predalnike, da bo čim več predmetov skritih.

Namesto številnih slik ali fotografij na stenah raje izberite eno, vendar veliko – tako kot to počnejo oblikovalci. Lahkotnost prostora je tudi posledica tega, da njegov »zgornji« del pustimo nezazidan z visokim pohištvom. Namesto kuhinjskega pohištva ali regalov, visokih od tal do stropa, izberite nižje modele. Tako urejena notranjost se bo zagotovo zdela bolj prostorna in večja kot v resnici.

Velika zasteklitev bo dodala lahkotnost

Projektanti so se vedno bolj pripravljeni odreči ne le notranjim stenam v stavbah, temveč tudi ločevanju notranjosti od zunanjega prostora. Kako je to mogoče? Nemogoče je popolnoma zavrniti zunanje stene, ampak jih nadomestijo steklene predelne stene. Dobra izbira, predvsem v vilah v stilu sodobnega minimalizma, so okna velikih formatov in dvoriščna drsna vrata (npr. HST Motion). Notranjost ne le »odpirajo« naravi, temveč zagotavljajo tudi učinkovito toplotno izolacijo prostorov. Pri tehnološko najnaprednejših modelih, kot je HST Motion, je skupna širina drsnih vrat lahko tudi do 6 metrov! Notranjost z okni velikega formata in drsnimi terasnimi vrati kot da "vstopa" na vrt. Notranji bivalni prostor ni le bolje osvetljen, ampak tudi udobnejši.