Aktualno

Vzdrževanje PVC oken v 5 korakih

Kako vzdrževati PVC okna? Kako obnoviti tesnila v PVC oknih? Katero olje izbrati za vzdrževanje okenskega okovja? Predlagamo pet korakov, ki se jih splača sistematično izvajati, da zagotovite daljšo življenjsko dobo vaših oken.

Korak 1. Čiščenje okenskih profilov

Preden se lotite tipičnih konzervatorskih del, je zelo pomembno, da temeljito očistite okna. Tej dejavnosti je treba posvetiti veliko pozornosti, še posebej, ko so okna šele vgrajena ali pa je objekt v fazi prenove. Zakaj? Največ prahu, gradbenega prahu (npr. ometa) in večjih odpadkov se nabere v kotih okvirjev in v premičnih pritrdilnih mehanizmih. Če jih ne odstranite, lahko pride do težav pri zapiranju in odpiranju oken ter do zamašitve in prezgodnje obrabe okovja.

Preden se lotite pomivanja stekla ali okenskih profilov, odstranite smeti, ki so se nabrale v zgornjem delu okvirja odpiralnih kril in v spodnjem delu okvirja vrat. V ta namen lahko preprosto uporabite mehko krtačo za pometanje prahu ali sesalnik (npr. gradbeni) z mehko konico krtače. Pranje PVC profilov je najbolje izvesti z blagimi sredstvi brez abrazivnih snovi, agresivnih kemikalij in topil.

Korak 2. Pregled in nastavitev mehanizmov

Ko so okna čista, lahko začnete s pregledovanjem in prilagajanjem kovinskih delov oken, kot so tečaji in premični deli okovja. Ali je nastavitev potrebna, najlažje preverimo tako, da večkrat odpremo in zapremo okenska krila.

Signal, da je čas za delo, je potreba po uporabi sile in potiskanju krila. Kako prilagoditi PVC okna? Najbolje je, da uporabite navodila proizvajalca, kjer so natančni podatki o optimalnem načinu prilagajanja. Če imate okna OKNOPLAST, lahko sledite video navodilom in to operacijo izvedete z uporabo naslednjih ključev: odprti V.SCH.ACP-S, imbus ključ velikosti 4 in Torx T10. Se zdi pretežko? To nalogo lahko zaupate strokovnjaku iz okenskega salona, ​​kjer ste stavbno pohištvo naročili.

Korak 3. Namažite priključke

Ko so okovi pravilno nastavljeni, začnite mazati gibljive elemente, to je tečaje in zaklepne točke. To jih bo zaščitilo pred čezmernim nabiranjem prahu in umazanije ter omogočilo lažje in bolj gladko delovanje. V ta namen je najbolje uporabiti izdelke brez topil, kot so olje za vzdrževanje strojne opreme, silikonska mast ali tehnični vazelin. Tovrstni izdelki so pogosto na voljo v priročnih stekleničkah z aplikatorjem ali aerosoli s tubo, ki omogoča natančen nanos sredstva. Informacije o posebnih področjih, ki zahtevajo mazanje, najdete v navodilih proizvajalca.
Kako pogosto je potrebno mazati PVC okna? To aktivnost je najbolje izvajati vsaj enkrat letno – optimalno v obdobju zmernih temperatur, torej spomladi ali jeseni.

Korak 4. Nega tesnila

Okenska tesnila, čeprav na to pogosto pozabljamo, je treba ne samo redno čistiti, temveč tudi vzdrževati. V nasprotnem primeru lahko z leti zaradi temperature in sončne svetlobe postanejo brez sijaja, se začnejo krušiti in izgubijo prvotno elastičnost. To bo povzročilo puščanje oken. Kako skrbeti za ta element PVC oken? Mazati jih je treba dvakrat letno, najbolje spomladi in jeseni (da se izognemo ekstremno nizkim in visokim temperaturam zraka). Po čiščenju na gumo preprosto nanesite negovalno sredstvo, npr. pripravek za avtomobilska in okenska tesnila, silikonsko mast ali tehnični vazelin. Najbolje je, da ga nanesete z mehko krpo in pustite okno odprto približno 15-20 minut, dokler se tesnila ne posušijo. To obdelavo je treba uporabiti za vse vrste okenskih tesnil, vključno s sodobnim EPDM.

Korak 5. Tlačni preizkus

Ko so okna očiščena in namazana, lahko nadaljujete na zadnji korak vzdrževanja PVC stavbnega pohištva. V OKNOPLAST-u priporočamo izvedbo t.i test pritiska krila na okvir, ki bo pokazal, ali je nastavitev potrebna popravka. Kako narediti? Samo odprite okensko krilo in med njegov okvir in celoten okenski okvir vstavite kos papirja. Ko zaprete list, ga poskusite izvleči. Ko bo to doseženo, je treba ureditev izboljšati. Vas zanima, kako takšen tlačni preizkus izgleda v praksi? Oglejte si videoposnetek, v katerem ga naš strokovnjak predstavi korak za korakom.