Aktualno

Učinkovito prezračevanje – za zdravje in udobje

V kurilni sezoni se zaradi višjih temperatur izsuši tudi sluznica grla in nosu, zaradi česar je bolj dovzetna za okužbe. Kaj storiti, da se izognete tem neprijetnim simptomom? Odgovor je preprost – zračite ga, po možnosti redno. Če so vaša okna običajno zaprta zaradi strahu pred vlomom, imamo rešitev

Kako deluje effiAIR?

Ste pogosto pred dilemo - izbrati prezračevanje prostorov ali protivlomno varovanje? Ni se vam več treba odločati – s sistemom perifernega prezračevanja effiAIR pridobite tako brezskrbnost kot učinkovito prezračevanje. Zahvaljujoč posebnemu okovju je omogočena učinkovita izmenjava zraka v notranjosti, pri čemer je stopnja zaščite pred vlomom na enaki ali celo višji ravni kot pri tesno zaprtem oknu. Kje bo ta rešitev uporabna?

Kaj je effiAIR?

effiAIR so posebne armature, ki omogočajo periferno prezračevanje pri zaprtem oknu. Uporabljajo se lahko v oknih in balkonskih vratih vseh naših okenskih sistemov. Zahvaljujoč effiAIR je možno standardno odpiranje, to je popolno odpiranje in dodatno odtesnitev po celotnem obodu okna s premikanjem krila vzporedno z okvirjem. Poenostavljeno povedano, po obračanju ročaja za 180 stopinj okensko ali balkonsko krilo štrli iz okvirja in ustvari 6 milimetrov široko režo. Preko njega poteka izmenjava zraka med prostorom in zunanjim svetom – iz objekta se odvaja onesnažen, s kisikom slabo obogaten zrak, hkrati pa v notranjost priteka svež zrak.

Kakšne so prednosti perifernega prezračevanja?

V odprtem položaju so okna in balkonska vrata z okovjem effiAIR enako varna kot zapahnjeno, torej zaprto stavbno pohištvo (do razreda RC2). Zato je mogoče učinkovito prezračiti svojo hišo, stanovanje ali pisarno kadarkoli, tudi med odsotnostjo domačih ali ponoči. Poleg tega ta sistem z izmenjavo zraka v prostorih preprečuje prepih in otežuje vdor mrčesa in dežja v notranjost. Povzroča tudi bistveno manjše toplotne izgube v kurilni sezoni in počasnejše ohlajanje prostorov kot pri klasičnem prezračevanju. Okna, postavljena na stran širine 6 mm, prav tako zagotavljajo veliko boljšo zaščito pred zunanjim hrupom kot nagnjena in so varnejša za majhne otroke in hišne ljubljenčke.

V otroški sobi in spalnici

Okensko krilo s sistemom effiAIR postavljeno na 6 mm od podboja je rešitev, ki se bo dobro obnesla v otroški sobi. Ne le zagotavlja učinkovito prezračevanje, ampak je tudi varno. Po eni strani okno z odprtim krilom ohranja enak razred protivlomnosti kot zaprto okno. Po drugi strani pa je majhna reža, za razliko od velike reže, ko je krilo klasično nagnjeno ali popolnoma odprto, bolj varna za otroke, ki radovedno spoznavajo svet med samostojno igro v svoji sobi.

Prednost effiAIR, ki jo boste cenili v spalnici, če živite v bližini prometne ceste, postaje ali letališča, je možnost zagotavljanja celonočnega zračenja z manj hrupa kot pri običajnem odpiranju okna.

V kuhinji in kopalnici

effiAIR omogoča učinkovito prezračevanje prostorov s povečano zračno vlago in jih ščiti pred razvojem zdravju škodljivih plesni. Prezračevanje skozi stoječe postavljeno okno bo še posebej uporabno v kopalnici ali domači pralnici in sušilnici, ki sta redno izpostavljeni rosenju. Okovje effiAIR lahko uporabite tudi za okna v kuhinji, še posebej, če v tem prostoru redno kuhate. Periferno prezračevanje omogoča ne le učinkovito odvajanje vodne pare iz prostora, temveč tudi odvajanje intenzivnih vonjav, ki nastajajo med pripravo hrane.

V garaži in kleti

Garaža in klet, kot prostora, kjer čez dan preživimo relativno najkrajši čas, sta pri prezračevanju običajno zapostavljena. To je napaka, saj je tukaj zrak najbolj onesnažen. Redno odstranjujte izpušne pline iz parkiranega avtomobila, hlape maščob, barv in kemikalij ter vonj po bencinu. Zahvaljujoč effiAIR je to mogoče kadarkoli ali celo stalno, saj okno z odmaknjenim krilom ohranja enako stopnjo zaščite pred nepovabljenimi gosti kot pri zaprtem stanju.

V dnevni sobi in pisarni

Vsakodnevno delo v pisarni ali sprostitev v dnevni sobi v obdobju od pomladi do jeseni pogosto zmoti mrčes, ki v notranjost vdre skozi odprta ali rahlo nagnjena okna. Komarniki so lahko rešitev v toplih dneh, ko je potrebno prezračiti notranjost. Vendar pa ne izgledajo zelo elegantno. Boljša ideja, ki poskrbi za kroženje zraka in zaščito pred pretiranim zunanjim hrupom in mrčesom, kot so komarji in muhe, je effiAIR.