Aktualno

Okna nenavadnih oblik

Okna v obliki kroga, polkroga, trikotnika ali trapeza se v mnogih pogledih nekoliko razlikujejo od standardnega pravokotnega in kvadratnega stavbnega pohištva. Koliko stanejo nestandardna okna? Koliko časa traja njihova izdelava? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o nestandardnih oknih.

V tem besedilu se bomo osredotočili na stroške nenavadnih oken, čas izdelave, toplotno izolacijo in velikosti. Oglejte si, kaj pravijo naši strokovnjaki o nenavadnih oknih.

So okna nenavadnih oblik dražja od standardnih oken?

Žal je na to vprašanje težko nedvoumno odgovoriti, ker za izdelavo okna nenavadne oblike ni fiksne pristojbine. Nekaj ​​je gotovo - trikotno okno, okroglo okno ali obokano okno bo dražje od pravokotnega ali kvadratnega okna običajne velikosti. Koliko natančno? To se ugotovi pri cenitvi, ki jo lahko pripravi svetovalec v salonu s programom za izračun.

Cena nestandardnega okna je odvisna predvsem od njegove velikosti, oblike in posledično zamudne izdelave. Stroški oken se lahko povečajo tudi zaradi potrebe po uporabi posebnega okenskega okovja, ki ga zahteva nenavadna geometrija okna.

Koliko časa traja izpolnitev naročila za okno nenavadne oblike?

Rok izdelave oken nenavadnih oblik je vedno daljši, približno en ali dva tedna, kot pri tipskih oknih. Ta razlika je posledica dodatnih dejavnosti, ki jih je treba opraviti pri njihovi izdelavi, ter drugačnega tehnološkega postopka kot pri standardnem okenskem mizarstvu. Pravokotna in kvadratna okna izdelujemo na avtomatskih linijah, kjer je proces v veliki meri avtomatiziran. Pri nenavadnih oblikah se uporablja drugačna oblika proizvodnje in narava dela – več dejavnosti izvajajo ljudje, ne stroji. Podrobnejše informacije o roku izpolnitve naročila za določeno okno ali okna neobičajnih oblik dobite pri svetovalcih kupcem.

Ali okna nestandardnih oblik ustrezajo trenutnim standardom toplotne izolacije?

Okna neobičajnih oblik, ki jih ponujamo pri Tip Top-u - ne glede na velikost in geometrijo - so topla in tesno v enaki meri kot kvadratna in pravokotna okna. Toplotna izolativnost okna ni povezana z njegovo obliko, ampak le z uporabljenimi elementi. Pri naših trikotnih, trapeznih in ločnih oknih uporabljamo iste okenske profile in steklene pakete kot pri pravokotnih oknih. Odlikuje jih ustrezna stopnja zaščite pred toplotnimi izgubami, zato ste lahko, ko pri nas naročite neobičajno okno, prepričani, da bo toplo in tesno enako kot standardna okna. Če poznate koeficiente toplotne prehodnosti za te dele, to je Ug - za steklo, Uf - za profile, kot tudi površino zasteklitve v oknu, lahko enostavno izračunate koeficient U za celotno okno (Uw).

Ali imajo PVC okna modnih oblik ojačitve iz jeklenih profilov?

Čim večjo zasteklitev želimo uporabiti pri oknih, tem bolje naj bodo okenski profili ojačani. Najpogosteje se uporablja dodatna jeklena ojačitev - pri naših oknih je standardno večkrat upognjena, kar poveča njeno trdnost. Tako ojačani okenski profili so osnova tako za pravokotna in kvadratna okna kot tudi za t.i. poševna okna, to so trikotna in trapezasta okna. Imajo lahko velike zasteklitvene dimenzije, saj so zaradi ojačitve njihovi profili bolj odporni na obremenitve. Nekoliko drugače je pri oknih z ločnimi zaključki, okroglimi in polkrožnimi. Njihovi profili so najprej upognjeni, zato jih ni mogoče opremiti s standardno jekleno ojačitvijo kot pri ostalih oknih. Večina proizvajalcev popolnoma opusti jeklene ojačitve v ločno upognjenih elementih. Naš dobavitelj, kot eno redkih podjetij uporablja metodo pri nenavadnih oknih z loki, zahvaljujoč kateri so ojačana z jeklom. Zahvaljujoč temu nam ni treba skrbeti za statiko oken, tudi pri najzahtevnejših oblikah.

Kako vedeti, kakšne velikosti so lahko nenavadno oblikovana okna?

Ali je možno izdelati okno določene velikosti, boste izvedeli pri naših svetovalcih v salonu. Nimajo le izkušenj, ampak tudi dve pomembni orodji - računski sistem, ki obvešča o omejitvah velikosti pri oblikovanju ponudbe, ter tehnične kataloge s podrobnimi podatki o ločnih upogibih ali možnostih rezanja profilov pod kotom.

Velikost okroglega, polkrožnega in ločnega okna je odvisna tudi od globine profila. Večja kot je vgradna globina, večji je premer krivljenja profila. Kaj točno to pomeni? Z izbiro toplih, a »globokih« Winergetic Premium profilov lahko naročite večje okroglo ali obokano okno. Z izbiro ožjih oken Koncept boste dobili manjša okna teh oblik. Če želite naročiti nestandardno okno v določeni velikosti, je najbolje, da se obrnete na naše trgovce, ki vam bodo pomagali izbrati pravi okenski sistem.