Aktualno

Okna varna za otroke

Najmlajši člani naših družin se s polno strokovnostjo lotevajo različnih vidikov raziskovanja sveta. Iskali bodo povsod, kjer se zdi, da ni nič zanimivega.

Preverili bodo vzdržljivost posamezne opreme in preiskali vse kotičke. Prav tako bodo okna v vaši hiši prej ali slej zanje postala zanimivo polje za nadaljnje terensko raziskovanje. Na srečo vemo, kako ustvariti okna, ki so varna za otroke.

Ročaj z dodatno varnostjo

Odpiranje kateregakoli okna s strani našega otroka predstavlja zanj veliko nevarnost. Zato je z mislijo na varnost otrok vedno vredno razmisliti o opremi oken s posebnimi ročaji dESIGN+. Načelo njihovega delovanja je zelo preprosto - ročaj ima ključavnico s ključem, ki ga lahko vedno hranite pri sebi ali na mestu, ki je otrokom nedostopno. Z vrtenjem ključa v ključavnici preprečimo odpiranje okna in zavarujemo našo hišo tako od znotraj kot od zunaj. Prav tako bo nemogoče obrniti ročaj od zunaj - stari trik vlomov tukaj ne bo uporaben.

Steklo je lahko tudi varno

Prav tako je vredno zagotoviti, da je v oknu varno steklo, ki lahko prepreči izgube. Med najbolj trpežne okenske konstrukcije sodijo tiste z lepljenim steklom razreda P2 ali P4. Odlikuje jih prisotnost folije, ki lahko začasno zaščiti pred vlomom in poveča varnost v primeru nesreče. Pri tej različici so stekla opremljena s PVB folijo (enako kot pri vetrobranskih steklih osebnih avtomobilov), zaradi katere steklo ob trku ne razbije v velika stekla, ki so najbolj nevarna. Namesto tega razbito steklo drži folija, ki ščiti steklo pred padcem iz okvirja in pred poškodbami domačih. Več plasti stekla in folije uporabimo, večja je odpornost stekla na udarce. Razred P2 pomeni, da je steklo sestavljeno iz dveh steklenih plošč in dveh slojev folije, medtem ko razred P4 vsebuje dve stekleni plošči in kar štiri sloje folije med stekli.

Varnost otrok je na prvem mestu

Ko načrtujete gradnjo hiše ali nakup stanovanja, ne pozabite zagotoviti, da bodo okna varna za otroke, a tudi tesna in topla. Naše izdelke odlikuje širok nabor dodatnih varnostnih elementov ter visoka kakovost izdelave in tesnost konstrukcije. Lastnosti, kot so energetsko varčna, inovativna in varna okna, gredo lahko z roko v roki. Ko razmišljamo o varnosti otrok, je vredno razmisliti tudi o ustreznem okovju. Določen tip oken se lahko odpira po vaših željah na klasičen način, to je s stranskim krilnim krilom, lahko je tudi nagibno ali ima obe funkciji hkrati - stransko krilno in stransko viseče. Glede na zahteve objekta je okno lahko vrtljivo (kjer je prva funkcija odpiranje) ali vrtljivo (kjer je prva funkcija nagib, imenovano tudi TBT). Zadnja možnost je seveda najvarnejša za naše otroke. Naše izdelke je lahko opremljeno tudi s ključavnico za odpiranje. Na tej podlagi je možno blokirati možnost odpiranja okna. Otrok se ji bo lahko le izognil.