Aktualno

Kdaj vgraditi zunanja vrata in kdaj notranja?

Nobenega vidika gradnje hiše ni, ki bi bil manj pomemben od drugih. Ta projekt zahteva absolutno osredotočenost in izbiro najboljših rešitev od samega začetka (mesece pred začetkom gradnje) do konca. Med tisočimi vprašanji, ki se pojavijo med načrtovanjem, se pojavi tudi vprašanje: kdaj namestiti zunanja in kdaj notranja vrata?

POZORNOST DO PODROBNOSTI

Izbira ustreznih vrat ni izziv le za investitorje. Pomembno je tudi, kako in kdaj jih namestiti. Prezgodnja namestitev vrat lahko povzroči njihovo poškodovanje (med običajnimi gradbeno-obnovitvenimi deli), ustvarjanje toplotnih mostov in posledično puščanje in plesnenje. Kaj so torej možnosti?

ZAČASNA VRATA

Čeprav se mnogi investitorji izogibajo tej rešitvi zaradi stroškov, je to dobra možnost, če želimo delno zaščititi stavbo pred izgubo toplote. Vrata za gradbeno mesto stanejo približno sto evrov, zato ni velik izdatek, in z njimi lahko preprečimo poškodbe novih, precej dražjih zunanjih vrat.

PRAVA VRATA

Zunanja vrata, ki bodo končno okrasila naše stanovanje, je treba namestiti šele po končanju notranjih mokrih del v hiši. Če pa uporabljate zgoraj omenjena začasna vrata, lahko z namestitvijo vrat počakate do konca gradnje, ko končate z notranjo obdelavo.

Preden namestimo pripravljena vrata, moramo ustrezno pripraviti podboj - očistiti zid, kamor bodo pritrjena, nato pa nanesiti premaz. Razmisliti velja tudi o namestitvi parne zapore, ki nas bo zaščitila pred toplotnimi izgubami okoli vhoda.

NOTRANJA VRATA

Vrata v prehodih med prostori je treba namestiti šele na koncu - ko so stene in tla že končana. Da bi ta postopek olajšali, je priporočljivo, da ga predhodno načrtujete - označite načrtovano nivo tal (s tem se izognete rezanju kril) in upoštevajte mere podboja ter pripravite ustrezne odprtine.

MATERIAL ZA VRATA

Les, jeklo ali aluminij? Čeprav je material notranjih vrat manj pomemben, bi morala biti zunanja vrata izdelana iz najboljših materialov, ki zagotavljajo odlično toplotno in zvočno izolacijo ter protivlomne lastnosti.

Za ljubitelje klasičnih rešitev bodo najboljša izbira lesena vrata, čeprav velja omeniti, da so na voljo tudi aluminijasta in jeklena vrata z leseno oblogo. To omogoča ohranjanje lesnega stila ob hkratnem izkoriščanju odličnih toplotnih lastnosti kovinskih vrat.

Graditelji sodobnih hiš se pogosteje odločajo za rešitve, ki jim ustrezajo, na primer aluminijasta vrata. Ne glede na vrata, ki jih izberete, se spomnite, da jih morate namestiti ob pravem času!