Aktualno

Ali sanjate o velikih oknih? Preverite, na kaj morate biti pozorni.

Velikoformatna okna so arhitekturni hit zadnjih sezonov. Ne samo, da naredijo stavbe bolj sodobne, temveč omogočajo tudi več naravne svetlobe v notranjost. Če iščete velika, stabilna okna za odpiranje, razmislite o sistemu PAVA. So velika, izjemno topla, tiha, stabilna, trajna in udobna za uporabo.

Velika steklena okna, ki zavzemajo skoraj celotno površino stene, so danes resničnost, ne oddaljena sanja arhitektov. Velikoformatna okna vse pogosteje vidimo ne le v poslovnih stavbah, temveč tudi v sodobnih enodružinskih hišah. Zakaj? Njihova cena se je skozi leta znatno zmanjšala, zaradi česar so bolj dostopna za večjo skupino investitorjev. Vendar padec stroškov velikih oken ni šel z roko v roki z zmanjšanjem toplotnih in zvočnih lastnosti. Nasprotno! Danes so takšna velika okna, kot je PAVA, toplejša, stabilnejša in trajnejša kot kdaj koli prej. Kako je to mogoče?

STANDARDNA METODA VGRADNJE VELIKIH OKEN

Običajno so stekla v oknih vgrajena v profil okenskega krila s t. i. vpenjanjem. Stekleni paket je v tem primeru vstavljen na podložke, postavljene ob vsakem robu krila. Gre za preizkušeno rešitev, vendar ni brez napak. Steklo, nameščeno na vpenjanje na podložkah, ne ojača okna, saj ni trdno združeno z njim. Pri velikoformatnih modelih je treba uporabiti trdne jeklene ojačitve. Te dodatno obremenjujejo okensko krilo. To je nadležno ne le v zvezi s vsakodnevno uporabo.

Napetosti, ki delujejo, med drugim, v vogalih oken, lahko povzročijo, da steklo poči med prevozom, montažo ali celo med uporabo oken. Velika steklena okna s konvencionalno stekleno vgrajenostjo tudi ne zagotavljajo učinkovite zvočne izolacije. Zakaj? Steklo se ob vibracijah obnaša kot membrana in zvoke prenaša v notranjost prostorov. Težava je tudi pojavljanje toplotnih mostov na mestu podložk, kar vodi do slabših termičnih lastnosti.

KAKO JE SEDAJ? STV, KI JE TEHNOLOŠKI PREBOJ

Rešitev, ki trenutno odstranjuje vgradnjo stekla na podložke v velikih oknih, je tehnologija STV. Imenuje se tudi suha stekla ali suho lepljenje stekel. Zakaj "suho"? Stekleni paket se trdno poveže z profilom okenskega krila s posebnim lepilnim trakom, ne pa s silikonom. Povezava stekla in krila je enaka po celotnem obodu. Tako postane steklo konstrukcijski element okna. Kaj to pomeni v praksi? Odpravljena je težava z zvočno izolacijo okna, saj je utrjeno steklo ne prenaša zvokov, kot je pri montaži na podložke.
Največja prednost metode STV, ki se uporablja v naših oknih PAVA, je maksimalno utrjevanje okna. Statičnost steklene plošče se prenese na profile, kar poveča njegovo stabilnost. Z dodatno uporabo jeklenih ojačitev lahko zato ustvarimo okna z bistveno večjimi dimenzijami kot pri vgradnji na podložke. Okna z vstavljenim steklom na suho zdržijo veliko večjo obremenitev okenskega krila. Ta se ne spušča, ne ukrivlja, ne zahteva nastavitev in deluje izjemno gladko.

VELIKA FORMAT OKEN? PREVERITE PREDNOSTI SISTEMA PAVA

  • Stabilnost in togost oken, tudi v velikih formatih.
  • Brez razpok v steklih zaradi odprave točkovnih napetosti.
  • Odprava spuščanja, ukrivljanja in izkrivljanja oken pod lastno težo.
  • Ugoden, nadstandardni koeficient prenosa toplote celotnega okna.
  • Boljša zvočna izolacija oken.
  • Svetlejši notranji prostori in njihovo ogrevanje pozimi s sončnimi žarki zaradi nižjih profilov oken.
  • Višja stopnja varnosti pred vlomom zaradi vstavljanja stekla po celotnem obodu (ni možnosti potiskanja steklenega paketa v prostor).
  • Enostavno odpiranje in zapiranje tudi pri zelo veliki teži okenskega krila.
Elementi, ki pozitivno vplivajo na povečanje energetske učinkovitosti modela PAVA, so tudi srednja tesnila in podstavki z tesnilom. Koeficient prenosa toplote Uw v oken v novem sistemu PAVA znaša le 0,76 W/(m²K). Si želite velika steklena okna v svojem domu, vendar se bojite izgube toplote in visokih računov za ogrevanje? PAVA je sistem, ki se odlično spopada z izolacijo toplote. Uspešno ga lahko uporabimo v projektih, kjer bodo steklene površine zavzele skoraj celotno steno. Iščete topla, varna, trajna in tiha velika okna? PAVA je odličen odgovor!