Aktualno

Kotno okno – prednosti, vrste, montaža

Sodobna arhitektura zahteva sodobne tehnološke rešitve. Ena izmed njih so kotna okna, npr. kotno okno v kuhinji, katerega priljubljenost že nekaj let ne upada. Katere vrste kotnih oken so na voljo za prodajo? Kakšne so prednosti kotnih oken? Ali imajo kakšne slabosti? Kaj je vgradnja kotnih oken? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o kotnih oknih.

KOTNA OKNA – LASTNOSTI

Se sprašujete, kaj so kotna okna? Preprosto povedano, kotna okna so vrsta okenskega stavbnega pohištva, ki omogoča vgradnjo v kot stavbe. Imajo dve zasteklitvi, ki sta običajno povezani pod kotom 90 stopinj. Kotna okna, ki omogočajo "zasteklitev" vogala objekta, so bolj izpostavljena neugodnim vremenskim vplivom kot standardno stavbno pohištvo. Najbolje je, če so toplejša in tesnejša od standardnih oken. Imeti morajo vsaj dvoprekatno zasteklitev in koeficient toplotne prehodnosti Uw največ 0,9 W/(m2K). Za ojačitev zasteklitve kotnih oken se pogosto uporablja kaljeno steklo.

PREDNOSTI KOTNIH OKEN

Kotna okna se pogosto uporabljajo v stanovanjski gradnji - enodružinski, dvodružinski in večdružinski. Vam je ta rešitev všeč, a imate še vedno argumente, da bo kotno okno delovalo tudi v vašem domu? Preverite, katere prednosti kotnih oken najpogosteje omenjajo ljudje, ki jih uporabljajo.

Več svetlobe v notranjosti

Prvič, kotna okna zagotavljajo boljšo osvetlitev prostora z naravno svetlobo - do 30%. Sončni žarki vstopajo skozi zasteklitve na obeh straneh objekta. Zaradi tega notranjost ni le bolje osvetljena, ampak tudi dlje.
Povečanje estetske vrednosti objekta

Poleg tega vogalna okna naredijo stavbo bolj moderno in lahkotnejšo. Kotna struktura okenskega stavbnega pohištva omogoča bolj estetski videz objekta in povečuje njegovo tržno vrednost.

Boljše počutje članov gospodinjstva

Boljša osvetlitev prostorov zaradi kotnih oken pomeni boljše počutje članov gospodinjstva. Psihologi so si enotni – naravna svetloba je najboljše »zdravilo« za slabo voljo in težave s koncentracijo.

Nižji računi za elektriko

V sobah z vogalnimi okni se umetna razsvetljava uporablja manj pogosto. Sončni žarki vstopajo v notranjost z dveh različnih strani sveta, zaradi česar so dalj časa naravno osvetljeni.

Optično povečanje prostora

V majhnih notranjih prostorih lahko kotna okna optično povečajo prostor. Po eni strani je to mogoče z boljšo osvetlitvijo notranjih prostorov, po drugi pa z »odpiranjem« notranjih prostorov navzven.

Izpostavljanje pogleda zunaj okna

Kotna okna, zlasti velika formata (npr. od tal do stropa), vam omogočajo, da dosežete učinek brez meja med notranjostjo in zunanjim svetom. V prostore »spustijo« naravo.

SLABOSTI KOTNIH OKEN

Ali so kotna okna izdelek brez napak?

Brez njih ni izdelkov. Preverite, katere slabosti kotnih oken opažajo njihovi uporabniki. Ne pozabite tudi, da je lahko tisto, kar je za eno osebo slabost, za drugo prednost.

Višji stroški nakupa

Pri izbiri kotnih oken je treba upoštevati višji strošek. Njihova cena pa ni posledica želje prodajalcev, da bi izkoristili modo kotnih oken, temveč dejstva, da je kotno stavbno pohištvo nenavadno izdelano. Kotna okna so dražja predvsem v stopničasti izvedbi, ker imajo dve stekli skupaj spojeni, pa tudi dodatne ojačitve ipd.

Daljši čas obdelave naročila

Na kotna okna je treba čakati dlje kot na klasično stavbno pohištvo. Njihova izdelava traja nekoliko dlje, saj so vedno narejene po meri in zahtevajo dodatne ojačitve.
Bolj so izpostavljeni vremenskim vplivom

Kotna okna so imela v preteklosti kljub trudu proizvajalcev pogosto slabše parametre toplotne izolacije in tesnosti. Posledično so nekoliko slabše zaščitili notranjost pred zunanjimi dejavniki. Dandanes kotna okna, čeprav so bolj izpostavljena vplivom dežja, vetra ali sonca, varujejo hišo enako učinkovito kot nekotna okna.

Potreba po načrtovanju v fazi projektiranja stavbe

Kotna okna je treba načrtovati v fazi projektiranja stavbe. Zahtevajo predhodno pripravo posebnih preklad, stropnih ojačitev in armiranobetonskega okvirja pri kotnih oknih velikega formata.

Za prevleke se odločite zgodaj

Ali nameravate na svojih kotnih oknih uporabiti kakšno zunanjo okensko oblogo? Načrtovati jih morate v fazi načrtovanja in se posvetovati z oblikovalcem. Vseh pokrovov ni mogoče namestiti na kotna okna in niso vsi učinkoviti pri tovrstnem stavbnem pohištvu.

VRSTE KOTNIH OKEN

Kotna okna lahko zaradi strukture razdelimo v dve skupini. To so vogalna okna s stebrom, to je vogalni profil, in vogalna okna s stopnico, za katera se kupci vedno pogosteje odločajo. Spodaj si oglejte razlike.

Kotna okna s stebri

Kotna okna z nastavkom na mestu stika stekla imajo nastavek v isti barvi kot okvir, ki povezuje konstrukcijo. Njihova dva zasteklitvena paketa sta povezana pod kotom ne samo 90, ampak tudi 45, 135 in 210 stopinj. Običajno se odpre vsaj eno od obeh kril kotnega okna. Kotna okna s stebrom so lahko toplejša kot kotna okna s stopnico, če je njihov kotni profil ustrezno izoliran. So tudi cenejši, vendar je njihov videz manj moderen in minimalističen.