Aktualno

Novosti v svetu oken – STV tehnologija

Okenska industrija že vrsto let išče rešitve, ki omogočajo izdelavo vedno večjih, bolj stabilnih, močno zastekljenih in toplotno učinkovitih oken, kot je običajno. Vse te pogoje izpolnjuje tehnologija STV, kar pomeni suho lepljenje stekel ali suho steklenje. Preverite, v čem je to in kakšne so njegove prednosti.

Za proizvajalce oken so trendi narekovale tudi publikacije Inštituta za okensko tehniko v Rosenheimu Ift, torej najbolj ugledne ustanove za certificiranje oken. V zadnjih letih se je med rešitvami, ki učinkovito povečujejo toplotno izolacijo oken, pojavila tehnologija suhega lepljenja stekel, ki jo uporablja OKNOPLAST (v modelu PAVA). To inovativno rešitev omogoča izdelavo večjih, toplejših in bolj uporabnih oken. Kako je to mogoče?

STV - KAJ JE SUHO LEPLJENJE STEKEL?

Tehnologijo suhega lepljenja stekel imenujejo tudi suho steklenje. Temelji na trajnem in trdnem lepljenju steklenega paketa v okensko krilo. Za pritrjevanje stekla se uporablja poseben dvostranski lepilni trak, ki obdaja celoten obod stika s krilom okna. V tem rešitvi je steklo obravnavano kot konstrukcijski element okna. OKNOPLAST, za razliko od konkurence, uporablja tudi tesnilo za steklo, ki ščiti STV trak pred umazanijo.

Pri tehnologiji STV se profili okenskih kril ojačajo s profilnimi jeklenimi elementi. Ta tehnološka rešitev ne odstopa od "blokirnih" stekel na sistemskih distančnikih, postavljenih na 1-2 kosa po dolžini vsakega roba. Pri belih in dvobarvnih konstrukcijah, ki združujejo belo z barvano oblogo, se do nekaterih mer ne uporabljajo ojačitev, kar pomeni, da so lažje.
Okno PAVA OKNOPLAST v antracit kvarc barvi

ZAKAJ JE SUHO LEPLJENJE STEKEL PRIHODNOST PANOGA?

Metoda suhega lepljenja stekel je cenjena ne le s strani strokovnjakov za certificiranje oken in proizvajalcev steklarne, temveč tudi s strani montažnih ekip in strank. Zakaj? Trajno lepljenje steklenega paketa v profil okenskega krila pomeni, da se statična obremenitev prenaša na steklo. Tako steklo prevzame nosilno funkcijo in "razbremeni" krilo. To pomeni, da je okno bolj stabilno, saj se statične obremenitve prenesejo na steklo.

Poleg tega enakomerno lepljenje stekla v profilu po celotnem obodu pomeni, da ne nastajajo točkovna napetost, npr. na vogalih. Tisti, ki se pojavijo, se izravnavajo. Kaj to pomeni v praksi? V veliko manjšem tveganju za razpoke vogalov in steklenih površin med dostavo, montažo in uporabo oken. Prav tako se ni treba bati ukrivljenja, upogibanja ali padanja celo zelo velikih oken.
Balkonsko okno PAVA OKNOPLAST

KAKŠNE SO PREDNOSTI SUHEGA LEPLJENJA OKVIRJA?


  • Brez razpok v steklih in vogalih - lepljenje steklenega paketa v profil okenskega krila odpravlja točkovne napetosti, in tiste, ki se pojavijo, so enakomerno razporejene po celotnem obodu. S tem se bistveno zmanjša tveganje za razpoke stekel in profilov v vogalih.
  • Veliki formati oken - zaradi večje stabilnosti in togosti okenskih kril, ki jih ustvarjamo s tehnologijo suhega lepljenja stekel, je mogoče ustvarjati modne velike zasteklitve. Dodatna ojačitev iz jekla omogoča ohranitev togosti in stabilnosti celo zelo velikih okenskih kril.
  • Stabilnejša okna - lepljenje steklenega paketa v profil okenskega krila s trakom za lepljenje po celotnem obodu pomeni, da postane del konstrukcije okna. Posledica tega je, da okensko krilo ne pade, se ne upogne in ne ukrivi pod lastno težo. Prav tako je manj potrebe po prilagajanju oken.
  • Topla okna - stekleni paket v tehnologiji suhega lepljenja stekel je vgrajen v profil krila globlje kot v običajnem sistemu. To pomeni, da se zmanjša vrednost linearnega toplotnega mostu na mestu stika stekla s profilom. Koeficient toplotne prevodnosti profilov je torej ugodnejši za uporabnike.
  • Tišja okna - steklo, prilepljeno po celotnem obodu okenskega krila, zagotavlja boljšo zvočno izolacijo. Steklene plošče so povezane s profilom, zato ne prenašajo hrupa prek vibracij.
  • Svetlejši notranji prostori - v profilih s tehnologijo STV je mogoče znižati njihovo višino. To omogoča večja zasteklitev in več naravne svetlobe v notranjost (pri ohranjanju iste velikosti okna).
  • Bolj varno okno - ena od metod vloma v nepremičnine je potiskanje steklenega paketa v notranjost prostora. Pri oknih s tehnologijo suhega lepljenja stekel (npr. PAVA) lepilni trak obdaja stekleni paket po celotnem obodu in ščiti pred nepooblaščenimi obiskovalci.
  • Večja udobnost pri uporabi - v primerjavi z okni, pri katerih je steklo klasično nameščeno, steklarstvo z lepljenimi stekli na suho zagotavlja bistveno večjo udobje pri vsakodnevnem odpiranju in zapiranju okenskih kril.
Hiša z okni PAVA
Iščete tehnološko napredne rešitve? Izberite okna, ki uporabljajo metodo STV. Preverite prednosti našega novega izdelka – modela PAVA.