Aktualno

Udobna domača pisarna – kako jo urediti?

Dandanes udobja domače pisarne ne cenijo le podjetniki. Ta rešitev deluje tudi za ljudi, ki delajo na daljavo ali hibridno, pa tudi za samostojne podjetnike. Da bo tovrstni prostor ne le dizajnerski, ampak predvsem udoben, si je vredno zapomniti nekaj pravil. Preverite, kakšno pohištvo izbrati, kako načrtovati ustrezno osvetlitev in kakšno vlogo imajo v tem prostoru roloji in fasadne žaluzije.

Ergonomsko pohištvo za vašo domačo pisarno

Ne glede na to, ali nameravate v domači pisarni preživeti nekaj ali ducat ur na dan, naj bo ta primerno opremljena. Ergonomski modeli stolov in pisalnih miz vam bodo zagotovili udobje med delom in brez bolečin po delu. Pomembna je tudi izbira funkcionalnega pohištva za shranjevanje. Na kaj morate biti pozorni pri urejanju udobne domače pisarne?

Udobna pisalna miza

Pisalna miza je najpomembnejši kos pohištva v vsaki pisarni – tudi v domači pisarni. Oblikovan mora biti tako, da omogoča udoben položaj telesa. Kaj točno to pomeni? Ko sedite za mizo, naj vaše roke počivajo na mizi s komolcem, pokrčenim pod pravim kotom. Ta položaj vam omogoča prosto uporabo računalnika in druge opreme, ki stoji na mizi. Hkrati pa sili tudi v ravno držo brez sklanjanja, kar je zdravo za hrbtenico.

Da bi dosegli ta učinek, je treba višino mizne plošče prilagoditi višini osebe, ki uporablja pohištvo. To najlažje storite tako, da izberete model mize z dvižno ploščo, ki omogoča tudi stoječe delo. Še posebej dobro bo delovalo pri ljudeh neobičajne višine ali študentih, ki še rastejo. Pri urejanju domače pisarne je pomembna tudi širina mizne plošče. Vredno je izbrati modele, pri katerih bo računalniški monitor oddaljen približno 50 cm od oči.

Udoben stol

Pri urejanju domače pisarne se velja spomniti, da tisto, na čemer sedite, neposredno vpliva na udobje dela. Ko izbirate pisarniški stol, temu opravilu namenite dovolj časa. Na kaj morate biti pozorni – poleg videza pohištva? Domači pisarniški stol mora omogočati večtočkovno nastavitev, da se posamezni elementi popolnoma prilegajo telesu. Pomembno je tudi, da ta kos pohištva podpira hrbtenico v ledvenem delu in sili v naraven položaj telesa. Postavitev hrbtenice v ta položaj preprečuje bolečine tudi po večurnem delu.

Pomembna je tudi optimalna izbira sedeža za vaš tip postave. Biti mora dovolj širok, da zagotovi enakomerno porazdelitev telesne teže po celotni površini. Njegova globina ne sme biti premajhna - idealno, če je nastavljiva. Najbolje je, če je pri sedenju med sedežem in pregibom kolen pod pravim kotom približno 7-10 cm prostora. Udoben pisarniški stol naj bo opremljen tudi s kolesi za večjo mobilnost. Takšno pohištvo preprečuje napenjanje mišic pri pogostem poseganju po predmetih.

Funkcionalno pohištvo za shranjevanje

Pohištvo za shranjevanje je nujno v domači pisarni. Izbirate lahko med različnimi vrstami regalov in visečih polic ter dopolnilnimi mizami - kontejnerji, moduli s predali ali podaljški. Preden kupite določene modele, razmislite, kaj boste dejansko potrebovali. Knjižne police in police so najboljše za datoteke in knjige. Ne pozabite izbrati visokih modelov, ki vam bodo omogočili kar največji izkoristek prostora.

Za manjše predmete, dodatke ali pisarniški material bodo boljša izbira predali, posode ali podaljški, integrirani s pisalno mizo. Omogočajo enostaven in hiter dostop do potrebnih predmetov. Hkrati pa pomagajo ohranjati vašo mizo urejeno. Ne pozabite, da je vredno izbrati pohištvo za shranjevanje, ki ga je mogoče zakleniti s ključem ali kodo, če želite ohraniti zaupnost svojih podatkov ali obdržati določene predmete izven pogleda drugih ljudi.

Osvetlitev domače pisarne

Ustvarjate domačo pisarno v že pripravljeni hiši ali stanovanju ali samo načrtujete hišo z lastno pisarno? Bodite pozorni na osvetlitev tega prostora z naravno svetlobo in ustrezno nameščenimi svetilkami. Čeprav ni nujno, da je ta soba prostorna, mora biti svetla ves čas dneva in leta. Zakaj je tako pomemben? Pomanjkanje sončne svetlobe lahko ne samo negativno vpliva na vaše počutje, ampak tudi zmanjša vašo raven energije in entuziazma za delo. Njihov presežek lahko moti delo na računalniku, v pomoč pa so roloji in fasadne žaluzije...

Zasteklitev velikega formata

Pozitiven vpliv naravne svetlobe na psiho in delovanje človeškega telesa je nesporen. Ko načrtujete svojo domačo pisarno, poskrbite, da ji zagotovite dovolj sončne svetlobe. V novozgrajeni hiši se bodo dobro obnesla velikoformatna okna s "vitkejšimi" profili od standardnih in večjo zasteklitvijo (npr. PROLUX) ali celo terasna vrata. Samo predstavljajte si, kako prijeten je lahko oddih od dela na balkonu ali terasi s pogledom na pomirjujoče zelenje. Velika okna in dvoriščna vrata niso samo estetska, ampak tudi topla. Ni vam treba skrbeti, da bo domača pisarna jeseni in pozimi mrzla. Velika zasteklitev bo omogočila celo ogrevanje prostora s sončno svetlobo od zunaj in tako zmanjšala račune za ogrevanje.

Za udobno uravnavanje pretoka svetlobe v notranjost je vredno namestiti ustrezne senčnike. Dandanes so najpogosteje izbrane zunanje žaluzije ali fasadne žaluzije, ki so lahkotnejšega in modernejšega videza. Ne glede na to, za kaj se boste odločili, morajo biti roloji in fasadne žaluzije visoke kakovosti. Njihovo funkcionalnost lahko povečate z izbiro možnosti daljinskega upravljanja, npr. preko sistema pametnega doma SMART .

Svetilke različnih vrst

Naravna svetloba, tudi če jo v notranjost spuščamo v velikih količinah, v domači pisarni ni dovolj. Prav tako je treba pravilno načrtovati umetno razsvetljavo. Za povečanje udobja pri delu je treba v prostoru načrtovati več svetlobnih virov. Poleg stropne svetilke, nameščene na sredini stropa, lahko ustvarite tudi stropno osvetlitev neposredno nad mizo. Na mizo je treba namestiti tudi stransko luč, na primer tako, da na mizo postavite namizno svetilko ali namestite svetilko ali stensko svetilko na nosilno ročico.

Če tudi v domači pisarni načrtujete knjižno omaro, ne pozabite na talno svetilko ob knjižnih policah ali policah in fotelju. Posamezne police z datotekami lahko osvetlite tudi z namestitvijo npr. LED trakov. Kakšna barva umetne svetlobe je najboljša za domačo pisarno? Najbolj ugodna svetloba v delovnem prostoru je nevtralna barva (4000 K). Ne povzroča hitre utrujenosti oči in ohranja koncentracijo na optimalni ravni.

Ali načrtujete hišo z domačo pisarno? Preverite našo ponudbo senčil. Pomagali vam bodo zagotoviti ustrezno osvetlitev prostora in povečati udobje vsakodnevnega dela.