Aktualno

Kdaj in kako zamenjati tesnila v plastičnih oknih?

Po več letih uporabe oken se morajo posamezni elementi – hočemo ali nočemo – obrabiti. Na to vplivajo vremenske razmere, ki so jim izpostavljena naša okna, pa tudi dejstvo, da jih pogosto odpiramo in zapiramo. Kdaj in kako zamenjati tesnila v plastičnih oknih?

Zakaj se tesnila pokvarijo?

Ne veste, kako zamenjati okensko tesnilo? Imate stara tesnila, ki začenjajo puščati in izgubljajo svoje izolacijske lastnosti? Njihova zamenjava ni velika filozofija. Mi vam pomagamo! Najprej pa poglejmo razlog, zakaj se tesnila obrabijo. Glavni razlog, zakaj se tesnila obrabijo hitreje, kot je pričakoval njihov proizvajalec, je zanemarjanje vzdrževanja oken. Čeprav čiščenje in vzdrževanje tesnil v dobrem stanju ni težko opravilo, zahteva veliko časa, še posebej, če živimo doma in bi morali na ta način vzdrževati veliko oken. Umazanija s prahom ali napaka pri namestitvi lahko močno vplivata na delovanje tesnil. Zamenjava tesnil se pogosto izkaže za koristno.

Tesnila so običajno zelo trpežna, a pogosto odpiranje in zapiranje kril povzroča tudi njihovo naravno obrabo. Drugi dejavniki, ki lahko negativno vplivajo, vključujejo: visoke temperature ali vlažnost. Ne pozabite vzdrževati tesnil. Izvedite več o vzdrževanju tesnila. Poskrbite za njihovo vzdrževanje, da se izognete pogosti zamenjavi.

Če se torej vselimo v stanovanje ali hišo, v kateri tesnila ne opravljajo več svoje vloge – prepuščajo zrak, hladijo notranjost hiše, zmanjšujejo toplotno ugodje ali pa so popolnoma poškodovana – ni kaj čakati! Puščanje in uhajanje toplote sta največja sovražnika oken! Tesnila moramo čim prej zamenjati z novimi, da zagotovimo, da ne prepuščajo zraka ali vlage. Z zamenjavo tesnil bodo ponovno prožna in trpežna. Izberite vzdržljivost!

Zamenjava tesnil v lesenih in plastičnih oknih

Poleg pravkar omenjene situacije je treba po določenem času uporabe zamenjati tudi tesnila v PVC oknih in drugih. Z leti bodo žal začeli postajati vse manj funkcionalni. Če so dobro ohranjeni, bodo služili svojemu namenu tudi do 10 let, vendar - za tako dober rezultat - morate biti prepričani, da jih redno negujete - ne glede na vašo hišo ali stanovanje. V tem primeru pogosta zamenjava ne bo potrebna.

Prvič: puščanje. Okno je čim tesneje zaprto, vendar še vedno čutite gibanje zraka, ki zmanjšuje toplotno ugodje v bližini krila? Verjetno gre za staro tesnilo, ki ga je treba zamenjati.

Drugič: lulanje. Okenska tesnila, ki niso pravilno vzdrževana, se hitro strdijo in nato začnejo razpadati. Guma, uporabljena v tesnilih, je zelo trpežna, a v situaciji, ko okno odpiramo in zapiramo večkrat ali desetkrat na dan, je v nasprotju z videzom na precej težki preizkušnji. Pogosto zapiranje okna lahko neposredno povzroči razbitje okna. Zato je tako pomembno, da redno uporabljate sredstvo za zaščito tesnil.

Če torej opazimo, da naša gumijasta tesnila na oknih prepuščajo zrak ali vodo ali so trda in se ob dotiku zlomijo, je pravi čas, da jih zamenjamo. Okna, skozi katera uhaja toplota, so slaba stvar! V nadaljevanju vam bomo pokazali, kako okensko tesnilo zamenjati z novim!

Kako zamenjati okenska tesnila?

Kako sami zamenjati tesnilo v okenskem okvirju skozi katerega uhaja toplota? Zamenjava tesnil ni zapletena naloga, vendar bo zahtevala predvsem poznavanje profila oken, ki jih vgrajujemo. Za določitev modela, velikosti in vrste okna je vredno preveriti imensko tablico. Obiščite razstavni prostor proizvajalca s temi informacijami in proizvodno kodo. Vsako okno je unikatno na svoj način, kar se odraža na primer v raznovrstni postavitvi tesnil. Tesnilo na vsakem oknu bo nekoliko drugačno. Zato močno odsvetujemo nakup univerzalnih tesnil ali nakup le-teh, ne da bi prodajalcu zagotovili določen model okna. To ni pravilen način zamenjave tesnil. Staro okensko tesnilo je treba zamenjati z enakim, vendar novim. Vsekakor preverite, kaj ponujajo proizvajalci oken, pri katerih dobite okna.

Ne pozabite, da lahko dokončanje takšnega naročila traja precej dolgo, če so vaša okna stara več let in se ne izdelujejo več. Zato ne puščajte tega za zadnji trenutek. Zamenjava okenskih tesnil naj ne traja dolgo! Ko okno začne puščati, takoj zamenjajte tesnila!

Če so vaša nova tesnila za okna izdelana iz traku, izrezanega na želeno velikost, bo naloga zelo preprosta. Kakšen je postopek zamenjave tesnil? Prava velikost, ki se bo popolnoma prilegala, je ključnega pomena. Samo odstranite staro gumo, temeljito očistite vdolbine v okvirju okna in vanje namestite novo tesnilo. Ne pozabite pa, da rezanje tesnil na velikost običajno vključuje dodatne stroške. Ceneje bo naročiti neprekinjeni trak, ki ga lahko sami prilagodimo dimenzijam okna. Najbolje ga je preizkusiti na starih tesnilih in na podlagi tega odrezati ustrezno količino. Kot lahko vidite, zamenjava tesnil ni težka. Poskrbite za svoja stara tesnila še danes – njihova zamenjava lahko veliko spremeni!

Lahko se zgodi, da so stara tesnila v vašem oknu v vogalih zavarjena. V tem primeru ne priporočamo, da tesnila zamenjate sami - bolje je uporabiti izkušnje monterjev, ki delajo v razstavnem prostoru distributerja. Če imate Oknoplast okna, preverite, kje lahko naročite rezervna tesnila za vašo zasteklitev! Včasih je morda potreben servis pečata.

Zdaj, ko veste, kdaj in kako zamenjati okenska tesnila, ne pozabite, da vam tega ne bo treba početi pogosto, če boste redno posvečali več pozornosti varovanju tesnil. Ni vam treba zanašati na nenehno menjavo tesnil. Dovolj je že preprosto vzdrževalno sredstvo, da okna delujejo brezhibno ne glede na vremenske razmere. Upamo, da zdaj lahko ravnate s svojimi pečati. Zamenjati jih ni težko. Vso srečo!