Aktualno

Menjava oken v bloku

Vsako okno se sčasoma postara in ga je treba zamenjati. Lastniki stanovanj imajo popolno svobodo: izberejo lahko katero koli okno, ki izpolnjuje njihova pričakovanja. Drugače je pri lastnikih stanovanj v blokih. Tu je izbira pogosto omejena s pravili, ki veljajo v zadrugi ali stanovanjski skupnosti.

Skoraj gotovo bo upravnik pričakoval, da zamenjava oken ne bo vplivala na izgled fasade. Najpogosteje je absolutni minimalni dogovor, da izberete eno barvo okvirja za vsa okna, ki se vgrajujejo. Drugi kriterij je enakomerna razdelitev oken na krila.

Formalne zadeve

Preden se odločite za menjavo oken, morate prebrati predpise upravnika stavbe (npr. zadruge ali stanovanjske skupnosti), najemno pogodbo in se ne glede na to pogovoriti z odgovorno osebo za tehnična vprašanja. Nato morate le upoštevati veljavne predpise, torej pridobiti potrebna soglasja in potrdila.

Ko pridobite potrebna soglasja upravnika, se lahko lotite iskanja ustreznih oken.

Menjava oken v celotnem stanovanju je precejšen podvig, zato je vredno o tej odločitvi dobro razmisliti in se posvetovati s sosedi – morda se med njimi najde kdo, ki prav tako razmišlja o podobni naložbi. Velja govoriti o ugodnostih za najemnike: znižanje cene oken in montaže, dodatki itd. V skupini imate vedno boljši pogajalski položaj.

Oglaševalske pasti

V mnogih blokih in večstanovanjskih hišah najdete letake z napisom nekako takole: »Na tem posestvu poteka akcija menjave oken. Za več informacij se obrnite na monterja na telefonsko številko... To je eden izmed načinov pridobivanja kupcev, a če razmišljate o takšni ponudbi, se vnaprej prepričajte, da je s tem seznanjen tudi upravnik in daje soglasje za delovanje tega podjetja v njegovem objektu. Okna je seveda možno kupiti pri katerem koli podjetju po vaši izbiri, a takšni oglasi namigujejo, da se za menjavo ni treba dogovarjati z zadrugo ali stanovanjsko skupnostjo. V resnici je to malo verjetno, zato je treba to vedno natančno preveriti.

Menjava oken v bloku, ki je bil zgrajen pred ducat ali več deset leti, je dobra ideja. Enkratni strošek se bo povrnil v nižjih stroških ogrevanja in naredil stanovanja privlačnejša za najemnike in kupce. Dokončanje naročila, ki zajema več deset (ali več) stanovanj in skupnih prostorov, je pomemben podvig. Če je mogoče, je bolje, da to oddate enemu podjetju, vendar se o tem vedno posvetujte s sostanovalci in upraviteljem nepremičnine.

Za stanovanjske bloke priporočamo klasična okna serije Prismatic, ki imajo odlične toplotnoizolativne lastnosti, hkrati pa so vzdržljiva in estetska.