Aktualno

Dekoracija oken brez zaves – najboljše ideje

Časi, ko so v oknih naših domov viseli t. i. obvezni kompleti, sestavljeni iz zaves in zaves, so že minili. Danes se vse bolj odločamo za razkrite okenske okvirje in ne zakrivamo pogleda skozi okno. To pa še ne pomeni, da se popolnoma odpovedujemo okenskemu okrasju. Kako okrasiti okno brez zaves? S čim nadomestiti zavese? Predstavljamo najzanimivejše ideje za okensko dekoracijo brez zaves.

OKNO BEZ FIRAN? POSTAW NA ZASŁONY

Kako okrasiti okno brez zaves, obenem pa uživati v intimnem vzdušju zvečer? Dobra rešitev za tiste, ki občasno uživajo v umiku pred svetom, je izbira zgolj zaves namesto kompletov z zavesami. V tem primeru so okna čez dan lahko odkrita, zvečer ali ob zelo sončnih dneh pa nas lahko zaščitijo pred radovednimi očmi ljudi zunaj ali žgočim soncem. Med najbolj modnimi modeli zaves trenutno najdemo tako zelo težke, temne, zatemnitvene zavese kot tudi svetle, lahke, polprozorne nežne zavese. Med hiti leta 2020 so tudi zavese v nevtralnih barvah, vendar okrašene s pisanimi robovi. Ko okrasimo okno brez zaves z zavesami, bodite pozorni na njihovo dolžino. Kratke zavese so iz mode, ustvarjajo pa modele dolge, ki segajo do tal in lahko visijo tako z zavese nad oknom kot s stropne tirnice.
Winergetic Premium balkonska vrata

OKNO BREZ NOSILCA? IZBERITE ROLETE

Kako okrasiti okno brez nosilca? Če nad oknom ni nameščenega nosilca ali stropne tirnice, je dobra ideja izbira rolet. Imajo podobno vlogo kot zavese - ko so zaprte, varujejo pred vročino in zagotavljajo zasebnost, ko pa so odprte, okrasijo okno in pogosto poudarijo njihove prednosti. Na trgu je trenutno na voljo toliko izbire, da lahko brez težav izberete model, ki ustreza vašim pričakovanjem in okusu. Najbolj modni modeli senčil leta 2020 vključujejo modele s pogumnimi barvnimi tiski, rimskimi senčili z brcami in pentljami ter naravnimi senčili, kot so lan, bambus in morska trava. Ko se odločate za dekoracijo okna brez zaves z roletami, se osredotočite predvsem na modele, ki se pritrdijo na steno nad oknom. S tem boste omogočili, da svetloba prosto vstopi v prostor, ko so rolete zvite. Poleg tega - če imate okna, ki se popolnoma ujemajo s slogom notranjosti, boste lahko okvirje okna občudovali tudi od znotraj.

KAJ NAMESTO ZAVES? RAZMISLITE O ŽALUZIJAH

Kako sodobno okrasiti okno brez nosilca? V sodobnih, minimalističnih notranjostih se bodo dobro obnesle okenske žaluzije. Najnovejši modeli nimajo veliko skupnega s priljubljenimi žaluzijami z aluminijastimi tankimi lamelami iz 90. let 20. stoletja. Danes so na vrhu žaluzije z širokimi, približno 50-70 mm lamelami, ki ne samo učinkovito ščitijo notranjost pred sončno svetlobo, ampak tudi ustvarijo intimno vzdušje v prostoru. Proizvajalci najbolj modnih žaluzij z širokimi lamelami ponujajo lamele različnih barv, bodisi lesene ali aluminijaste. V primeru oken brez zaves bi lahko bila dobra ideja izbrati žaluzije v barvi, ki se ujema z barvo okenskih okvirjev. S tem se ustvari usklajen videz, ki bo notranjost optično povečal. Kako namestiti žaluzije z širokimi lamelami? Zanimiv videz lahko dosežemo, če namestimo enojno linijo žaluzij za vsa okna na isti steni. V tem primeru se glavna tirnica žaluzije namesti nad okenskim okvirjem na steno ali strop.

MODERNA OKNA DEKORACIJA? PREVERITE OKENSKE PANELE

Kaj izbrati za okna v sodobni dnevni sobi namesto zaves? Odgovor, ki bo zadovoljil ljubitelje nekonvencionalnih rešitev, so okenski paneli, imenovani tudi okenski ekrani. Te vse bolj priljubljene okenske dekoracije, ustvarjene iz ozkih pasov tkanine, lahko predstavljajo zanimivo alternativo zavesam, saj imajo z njimi veliko skupnega. Podobno kot zavese so tudi okenski paneli obešeni na zavesni tirnici in običajno izdelani iz tankih tkanin, ki prepuščajo svetlobo. Kako se razlikujejo? Okenski paneli ali okenski ekrani običajno pokrivajo le del okenskega okna v zgornjem delu. Kako okrasiti okno brez zaves z okenskimi paneli? Izbira modelov, ki se razlikujejo po slogu, dolžini, zaključku, tkanini ali barvi, je ogromna. Zlahka lahko uporabite okenske panele ali okenske ekrane tako v temnih kot svetlih barvah, v minimalistični različici brez okraskov in močno dekorativni različici z vezalkami.

DEKORACIJA OKEN BREZ ZAVES? RAZMISLITE O NEKONVENCIONALNIH DEKORACIJAH

Kaj pa okna namesto zaves? Izkazalo se je, da poleg običajnih rešitev, kot so zavese, rolete, žaluzije ali celo okenski paneli, obstaja še nekaj načinov za okrasitev oken brez zaves. Ljubitelji narave in lončnic lahko razmislijo o namestitvi steklenih polic na svetlobo okoli okna, med stenami notranjega okenskega okvirja. To rešitev vse pogosteje uporabljajo ljubitelji mestnega džungle. Ne samo, da ponuja najboljše možne razmere za rastline, ki ljubijo sonce, ampak tudi nežno zakrije okenske steklene površine pred radovednimi pogledi mimoidočih ali sosedov. Kaj morate zapomniti, ko se odločate za takšno rešitev brez zaves? Najpomembneje je, da so steklene police enostavno snemljive in nežno oddaljene od steklenih površin, tako da je mogoče okna očistiti in odpreti krila oken. Druga ideja za okrasitev okna brez zaves je uporaba visečih okraskov. Lahko jih pripravite sami v duhu »naredi sam« ali izberete že pripravljene visoke okraske, na primer trakove s kroglicami ali koralčki.