Aktualno

Električne zunanje rolete

Ko izbiramo okna za naš dom, velja razmisliti, kakšna okenska senčila izbrati? Ali naj bodo to električne zunanje žaluzije, klasične ali fasadne žaluzije, rolete, roloji,...?

Izbira je zelo široka in zahteva podrobno analizo vsake možnosti. V spodnjem članku se bomo posvetili električnim zunanjim rolojem, njihovim funkcijam in rešitvam pametnega doma, ki jih lahko zanje izberemo.

Električni zunanji roloji in klasični zunanji roloji – razlike

Kakšna je razlika med tradicionalnimi žaluzijami in električnimi žaluzijami? Tradicionalne zunanje rolete se upravljajo ročno z verigo ali ročico. Zagotavljajo zaščito pred prekomerno sončno svetlobo, dežjem in vetrom ter so tudi dekorativni element. Električne zunanje roloje pa krmili elektromotor, kar zagotavlja udobje in udobje uporabe. Poleg standardnih zaščitnih funkcij so električne rolete lahko opremljene z dodatnimi funkcijami, kot so nastavljivo odpiranje in zapiranje, daljinsko upravljanje ali odziv na spreminjajoče se vremenske razmere.

Katere funkcije opravljajo zunanje žaluzije?

Električne zunanje rolete lahko opravljajo številne funkcije, tako zaradi materiala iz katerega so izdelane kot dodatne opreme, ki jim jo dodamo. Najpomembnejše lastnosti so:

 • Toplotna izolacija – dobre rolete bodo izboljšale energetsko bilanco naše hiše. Ne samo, da bodo pozimi zmanjšale toplotne izgube, s čimer bomo privarčevali pri ogrevanju, ampak bodo zmanjšale tudi ogrevanje prostorov poleti, kar bo posledično zmanjšalo potrebo po uporabi klimatske naprave. In vse to bo pozitivno vplivalo na naravno okolje.

 • Zaščita – v primeru poskusa vloma so rolete dodatna zapora, ki lahko prepreči vstop komur koli v objekt. Materiali iz katerih so izdelane zunanje rolete so odporni na udarce, zato predstavljajo težko oviro za vlomilce. Če poskušate dvigniti žaluzije, lahko vlomilci povzročijo hrup, kar lahko dodatno odvrne vsiljivce ali pa opozori sosede na poskus vloma.

 • Zvočna izolacija – rolete v veliki meri absorbirajo zvoke, ki prihajajo od zunaj, kar je zelo pomembno, še posebej v primeru prostorov, ki jih uporabljamo za delo ali sprostitev.

Žično upravljanje

Za individualno žično krmiljenje se uporablja ključno stikalo ter centralna in časovna avtomatika. S preprosto zamenjavo stikala z vgrajenim radijskim sprejemnikom lahko upravljanje dopolnite z daljinskim upravljalnikom.

Rešitve za moderen dom – sistem Smart

Vse bolj iščemo rešitve, ki nam bodo olajšale življenje. Pri zunanjih električnih roletah nam na pomoč priskočijo sistemi Smart Oknoplast, izbiramo lahko med več variantami glede na naše potrebe. Izberemo ne le način upravljanja senčil, temveč tudi to, ali jih lahko upravljamo od koder koli prek aplikacije na telefonu. Zakaj se splača izbrati pametni sistem Oknoplast? Tukaj je nekaj argumentov za:
 • enostavna namestitev
 • storitev v katerem koli jeziku
 • prilagajanje izdelkov po potrebi
 • daljinsko odpiranje in zapiranje oken, vhodnih vrat, vrat terase in zunanje rolete
 • možnost razširitve z dodatnimi elementi
 • možnost priklopa na alarmni sistem in obstoječe pogoni, na primer garažna vrata

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri zunanjih žaluzij?

Zunanji roloji so izdelek, ki je tako kot okna drag in želimo, da nam služi več let. Zato si moramo pred dokončno odločitvijo odgovoriti na nekaj vprašanj.
 • Iz česa naj bodo žaluzije? Tukaj lahko izbiramo: aluminij ali PVC.
 • Kakšno stopnjo toplotne izolacije nam ponuja proizvajalec? Vredno je izbrati izdelke s čim nižjim koeficientom Usb, ki določa stopnjo toplotne prehodnosti, nižja kot je njegova vrednost, boljša je izolacija. Ti parametri morajo biti potrjeni s certifikatom, in če jih proizvajalec ponuja t.i toplo montažo, smo prepričani, da bomo svojo hišo zaščitili pred nastajanjem toplotnih mostov.
 • Kateri načini pritrditve so na voljo? V tem primeru imamo največkrat na izbiro dve možnosti: roloji nameščeni na fasado - to možnost lahko vedno izberemo in montirani v posebno podometno kaseto - o tej možnosti je treba razmisliti že v fazi projektiranja in gradnje hiše .
 • A naj bi bile to protivlomne rolete? Sistemi iz visokokakovostnega aluminija zagotavljajo večjo vzdržljivost in mehansko odpornost kot druga zunanja roleta. Zunanje rolete lahko zaščitijo tudi pred vandalizmom, na primer tako, da preprečijo razbitje oken.

Povzetek

Če povzamemo, tradicionalne zunanje rolete so ročno upravljane in zagotavljajo osnovno zaščito in dekoracijo, medtem ko električne zunanje rolete nudijo udobje upravljanja in dodatne funkcije, ki povečujejo udobje uporabe. Preden se odločimo za roloje, moramo razmisliti, katere funkcije so nam najbolj pomembne in ali nas zanimajo rešitve za pametne domove, kot je brezžično upravljanje. Zadnji pomemben vidik, na katerega ne smemo pozabiti, je montaža. Samo pravilno nameščen izdelek nam bo služil več let in izpolnjeval vse svoje funkcije. Zato je vredno to nalogo zaupati strokovni montažni ekipi.