Aktualno

Vodnik po energetski učinkovitosti oken

Okna miajo ključno vlogo pri energetski učinkovitosti stavbe. Toda kako točno delujejo okna pri prevajanju toplote? Razumevanje načel, na podlagi katerih so zgrajena energetsko učinkovita okna, je ključnega pomena, če iščete nova nadomestna okna za svoj dom, ki bodo dolgoročno prinesla toplino in prihranke.

V središču razumevanja oken, ki prepuščajo toploto, je koncept koeficienta prepustnosti toplote, ki se pogosto imenuje U-faktor ali U-vrednost. Ta koeficient meri, kako dobro je okno izolativno. Natančneje, meri hitrost prenosa toplote skozi okno. Nižji kot je U-faktor, bolje okno izolira in preprečuje prenos toplote.

Okna so kompleksne strukture, ki jih sestavljajo različne komponente, kot so okvir, zasteklitev, krilo in pragovi. Vsaka od teh komponent lahko vpliva na splošni U-faktor okna. Na primer, vrsta zasteklitve (enojna, dvojna ali trojna) ali prisotnost posebnih premazov lahko pomembno vpliva na izolacijske lastnosti okna.

Mehanizmi prenosa toplote

Prenos toplote skozi okna ni en sam proces, temveč kombinacija več mehanizmov:

  • Toplotno sevanje: Vsak predmet oddaja energijo v obliki sevanja. V oknih se to sevanje lahko bodisi absorbira, odbija ali prepušča, odvisno od lastnosti materialov oken.
  • Prevod: To je proces, pri katerem se toplota premika skozi trden material. V kontekstu oken se nanaša na to, kako toplota potuje skozi okenski okvir in zasteklitev.
  • Konvekcija: Ko se zrak segreje, postane manj gost in se dvigne, hladnejši zrak pa potone. To gibanje zraka lahko povzroči kroženje toplote okoli okna, kar povzroči izgubo ali povečanje toplote.
  • Uhajanje zraka: vrzeli ali razpoke v oknih lahko omogočijo pretok zraka noter in ven, kar povzroči izgubo toplote pozimi in povečanje toplote poleti.

Toplota je v svojem bistvu energija. Zato okna, ki dobro ohranjajo toploto, izmenično imenujemo energijsko učinkovita okna. Na splošno je naložba v okna, vhodna vrata in dvoriščna vrata odlična naložba za lastnike stanovanj, saj vodi k boljši toplotni učinkovitosti celotne zgradbe. V naslednjem razdelku bomo razložili prednosti izbire energijsko učinkovitih stanovanj in kako smo pri nas združili tehnologijo z zvezdniškim dizajnom.
Prednosti

Prednosti

Zmanjšani stroški energije

Energetsko učinkoviti domovi potrebujejo manj energije za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti, kar vodi do znatnih prihrankov pri računih za energijo. Energijsko učinkovita okna in vrata preprečujejo uhajanje toplote v mrzlih mesecih in blokirajo odvečno toploto v toplejših mesecih ter zagotavljajo optimalno delovanje ogrevalnih in hladilnih sistemov.

Izboljšano udobje

Energetsko učinkoviti domovi nudijo enakomerno notranjo temperaturo, odpravljajo mrzle prepihe pozimi ali prekomerno vročino poleti. To ustvarja prijetno in udobno bivalno okolje vse leto.

Pozitiven vpliv na okolje

Z zmanjšanjem količine porabljene energije energetsko učinkoviti domovi prispevajo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, kar vodi k manjšemu ogljičnemu odtisu in spodbuja trajnostno prihodnost.
Povečana vrednost nepremičnine

Domovi z energetsko učinkovitimi lastnostmi, zlasti okni in vrati, imajo pogosto višjo tržno vrednost. Ker stroški energije naraščajo in skrb za okolje narašča, kupci stanovanj vedno bolj cenijo nepremičnine in dajejo prednost energetski učinkovitosti.

Vpliv na letno porabo

Prednosti energetske učinkovitosti presegajo mesečne prihranke. Energijsko učinkovita okna in vrata lahko tekom enega leta povzročijo znatne prihranke pri stroških ogrevanja in hlajenja, kar pozitivno vpliva na letno porabo lastnikov stanovanj.

Energetsko učinkovita okna OKNOPLAST

Pri OKNOPLAST-u dosledno dobavljamo okna, ki združujejo lepoto z napredno tehnologijo. Raziščimo lastnosti toplotne izolacije naših glavnih sistemov uPVC.

PIXEL: sodoben dizajn in toplotna odličnost

Največja toplotna učinkovitost: okna PIXEL so zasnovana tako, da zagotavljajo udobje v domovih skozi vse leto. Njihova edinstvena zasnova, ki vključuje lebdeči steber in zmanjšano višino krila, izboljša osvetlitev in ogrevanje prostora. Ko so opremljena s paketom trojne zasteklitve in distančnikom Warmatec, ta okna dosežejo faktor U 0,16, kar kaže na njihovo predanost energetski učinkovitosti.

Svetlejša in toplejša notranjost: Oblikovalski elementi oken PIXEL, kot je ožji lebdeči steber, povzročijo večjo površino zasteklitve. To omogoča do 22 % več naravne svetlobe v prostore, kar prispeva k toplini in svetlosti.

PAVA: Mešanica elegance in učinkovitosti

Odličnost toplotne izolacije: okna PAVA so zasnovana tako, da je v ospredju energetska učinkovitost. Njihova konstrukcija zagotavlja visoko toplotno izolacijo, zaradi česar so idealni za lastnike stanovanj, ki želijo ohraniti udobno notranjo temperaturo in hkrati zmanjšati porabo energije.

Prilagodljivost oblikovanja: Okna PAVA lastnikom stanovanj ponujajo vrsto možnosti oblikovanja. Ne glede na to, ali iščete klasičen videz ali modernejšo estetiko, vas sistem PAVA pokriva. Razpoložljivost različnih barv in tekstur, vključno s tistimi, ki posnemajo naravne vzorce lesa, omogoča lastnikom stanovanj, da svoja okna prilagodijo svojim natančnim željam.

Vzdržljivost in dolgoživost: poleg estetske privlačnosti in izolacijskih lastnosti so okna PAVA narejena tako, da trajajo. Izdelani so iz visokokakovostnih materialov, ki zagotavljajo vzdržljivost in dolgo življenjsko dobo, zaradi česar so dolgoročna naložba za vsak dom.
PIXEL in PAVA imata žig kakovosti in zagotovila. Imajo certifikat The National Fenestration Rating Council (NFRC), kar zagotavlja, da izpolnjujejo stroge standarde energetske učinkovitosti. Poleg tega imajo potrditev The Passive House Institute US (PHIUS), kar je dokaz njihove vrhunske energetske učinkovitosti. Poleg tega je certifikat Keystone, ki poudarja energetsko učinkovitost, kakovost okolja v zaprtih prostorih in strukturno varnost, še eno pero v njihovo čepico, ki poudarja njihovo predanost odličnosti in zadovoljstvu lastnikov stanovanj.