Aktualno

Kako zaščititi okna med prenovo

Pri načrtovani prenovi pazite, da se stvari, ki jih ne zamenjate, ne poškodujejo. To velja predvsem za stavbno pohištvo. Mehanski elementi v oknih in vratih so zelo občutljivi na prah in druge umazanije, zato je vredno vedeti, kako zaščititi okna med prenovo, da se jim ne bo kaj zgodilo.

Kaj potrebujete za zaščito vaših oken?

Začnite tako, da zberete vse, kar potrebujete. Najprej boste potrebovali večjo količino folije za prekrivanje oken (na primer pleskanje). Drugič - trak. Dobra ideja je uporaba papirnatega lepilnega traku, ki se zlahka odlepi in ne pušča sledi. Tretjič - delovni ročaj. Med obnovo je vredno odviti vse okenske ročaje, da jih nehote poškodujete. Namesto tega uporabljamo delovni ročaj, ki ga po potrebi premaknemo v drugo okno.

Prvi koraki

Če so okna nova in želimo zagotoviti njihovo varnost pri zaključnih delih, najprej odstranimo tovarniško zaščitno folijo. Šele ko to plast odstranimo, bomo lahko ocenili čistočo oken. Verjetno so bili tu in tam umazani, bodisi v skladišču, med transportom ali morda celo na gradbišču. Potrebno jih je očistiti, še posebej s poudarkom na okovih.

Vse, kar se premika

Šele zdaj je čas, da okna temeljito prekrijemo z novo plastjo zaščitne folije. Spet bodimo posebej pozorni na gibljive elemente, ki se najlažje poškodujejo. Tako okovje kot tečaji so zelo dovzetni za prah in vsak delček lahko vpliva na njihovo pravilno delovanje.

Umazanijo, ki jo opazite na neustrezno zaščitenem delu okna, takoj odstranite. V nasprotnem primeru lahko zlahka poškodujemo furnir na okenskem profilu. Ne pozabite obrisati oken z mehko krpo in majhno količino blagega detergenta ali čistila za PVC. Tako stekla kot okenske okvirje lahko zelo hitro opraskamo z neprimernimi sredstvi ali pregrobim materialom.

Ali so okna s stebri dobra ideja? Preverite! Kaj se zgodi po prenovi?

Konec prenove ne pomeni, da lahko preprosto odstranimo folijo in pozabimo na okna. Tudi najbolj zaščitena okna bo treba temeljito oprati in konzervirati. Prav tako bo dobro uveljaviti navade, ki nam bodo pomagale vzdrževati vzdržljivost oken na najvišji ravni še vrsto let, tudi po izteku garancije:

  • Okna je treba pomivati ​​vsaj enkrat na četrtletje – če pa živimo na močno onesnaženem območju ali v bližini prometne ceste, bo čiščenje potrebno tudi enkrat na mesec.
  • Vzdrževanje tesnil je treba izvajati enkrat letno. Tesnila v ta namen najprej temeljito očistimo (da odstranimo nakopičeno umazanijo tudi pod njihovo zgornjo plastjo), nato pa jih namažemo s sredstvom za zaščito tesnil ali tehničnim vazelinom.
  • Če tesnilo postane trdo ali obrabljeno, ga je treba zamenjati. Cena ustrezne gume je nizka, montaža pa ne bi smela predstavljati težav za nikogar – paziti je treba le, da novo tesnilo nalepite previdno in enakomerno, pred tem pa temeljito očistite in posušite površino pod njim.
  • Tudi armature je treba namazati enkrat letno – po možnosti hkrati z vzdrževanjem tesnil.

Če boste upoštevali zgornje napotke, bodo vaša okna uspešno prestala ne le preizkus prenove, temveč tudi preizkus časa. Ne pozabite, da ne glede na to, ali imamo PVC, lesena ali aluminijasta okna, so zgornja pravila univerzalna in lahko blagodejno vplivajo na nemoteno uporabo katerekoli vrste oken.