Aktualno

Kako učinkovito in hitro oprati vrata?

Med sezonsko ali poprenovno čiščenje, se osredotočamo predvsem na čiščenje oken. Vendar je enako pomembno temeljito čiščenje vhodnih vrat. So izložba ne le lastnine, ampak tudi gostiteljev. Zato je vredno poskrbeti, da bodo videti brezhibno. Kako oprati umazana vrata? Kako čistiti in negovati zunanja vrata? Kako očistiti furnirna, lesena ali aluminijasta vrata? Kakšne so metode za porumenelost vrat? Preverite!

Kako se lotiti čiščenja vrat?

Preden se lotite mokrega čiščenja zunanjih vrat, z njihove površine odstranite prah, prah in drugo suho umazanijo. Najprej je vredno očistiti vratno krilo, prag, okvir vrat in tečaje iz ohlapne umazanije s pomočjo sesalnika. Da se izognete praskam na površini, obvezno uporabite nastavek za cevi s krtačo. Nato posesane elemente temeljito obrišite s suho krpo, da jih pripravite na pranje. Če se krpa v tej fazi čiščenja zunanjih vrat zelo umaže, jo zamenjajte s čisto ali pa jo temeljito sperite in večkrat sperite. Zakaj je pomembno? Uporaba s prahom prepojenih krp v naslednjih fazah čiščenja vhodnih vrat lahko povzroči nastanek neprijetnih madežev.

Kako učinkovito očistiti vhodna vrata? Mokro čiščenje

Vakumirana vrata so običajno še umazana, zato se pri čiščenju vratnega pohištva ne smete ustaviti na tej stopnji. Na površini vratnega krila, vratnega okvirja in tečajev so lahko vidni tudi madeži deževnice, iztrebki žuželk in ptic, posušeni rastlinski elementi ali različne vrste madežev, na primer od pomotoma polite pijače. Za učinkovito čiščenje vrat pred takšno umazanijo jih je potrebno mokro oprati. Najbolj priljubljeni tipi zunanjih vrat so: lesena vrata, jeklena vrata s furnirjem, aluminijasta vrata in PVC vrata s furnirjem. Pred začetkom dela preverite, kakšne metode čiščenja vrat priporoča proizvajalec vašega vratnega pohištva (glej spodaj). Najprej s krpo, navlaženo s čistilom, operite vratno krilo od spodaj navzgor. Nato ga obrišite s krpo, namočeno v čisto vodo, od zgoraj navzdol.

Kako oprati zunanja vrata? Orodja in pripravki

Proizvajalci pri pomivanju zunanjih vrat odsvetujejo uporabo praskajočih krp, gobic ali krtač. Prav tako odsvetujejo uporabo močnih čistilnih sredstev, na primer tistih z abrazivnimi mikrozrnci ali alkohola. Najbolje deluje milnica ali blago sredstvo za pomivanje posode. , ki je primeren za vse vrste zunanjih vrat (če le dobro zmečkate krpo). Pri lesenih vhodnih vratih lahko uporabite tudi posebna sredstva, npr. mleka za nego lesa, pri aluminijastih vratih pa aluminijeve pripravke. Nekoč bela vrata, ki so čez čas porumenela, lahko osvežite z raztopino sode bikarbone in vode. Pred uporabo takšnega čistilnega sredstva pa ga preizkusite na neopaznem mestu. Tako boste zagotovili, da soda ne bo reagirala s površino vrat, na primer z lakom ali furnirjem.

Kako očistiti zunanja vrata? Pranje kljuke vrat

Kljuka je izjemno pomemben element zunanjih vrat. Ne glede na to, ali so vaša vrata opremljena s potisnim ročajem, gumbom ali potezalom, velja, da jih ne pozabite redno prati. Konec koncev je kljuka vrat tista, ki se je dotikajo vsi člani gospodinjstva in zbira umazanijo z njihovih rok, pa tudi kožo in znoj. Najpogosteje se za zunanja vrata uporabljajo aluminijasti, medeninasti in jekleni ročaji (tudi kromirani, ponikljani ali prašno lakirani). Očistite jih bodisi z vlažno krpo, na primer namočeno v raztopino vode in sredstva za pomivanje posode, nato pa obrišite do suhega. Uporabite lahko tudi posebne pripravke za kovinske elemente, na primer aluminij. Nekateri priporočajo, da za boljše razmaščevanje površine ročaja v tej fazi pomivanja zunanjih vrat uporabite občutljivo raztopino vode in kisa (npr. v razmerju 4:1).

Kako skrbeti za vhodna vrata? Vzdrževanje tečajev

Zdi se, da so zunanja vrata že očiščena in si lahko oddahnete? Če vhodna vrata redno pomivate vsaka dva ali tri tedne, je res čas za sprostitev. Če jih čistijo enkrat ali dvakrat na leto, vas čaka še ena naloga več. Spomladansko, jesensko ali poprenovno čiščenje je treba dopolniti z vzdrževanjem tečajev vhodnih vrat. Zahvaljujoč temu ne bodo le delovali skoraj tiho, temveč tudi brez napak in gladko. Pri čiščenju tečajev vhodnih vrat velja začeti tudi s sesanjem. Nato priporočamo, da jih najprej obrišete z vlažno in nato suho krpo. Zadnji korak je naoljenje njihovega mehanizma s posebnimi olji ali pripravki za tečaje.