Aktualno

Črna okna – vse, kar morate vedeti

Se sprašujete ali izbrati črna okna za novozgrajeno hišo ali prenovljen objekt? Čeprav je to pohištvo trenutno zelo modno, vzbuja dvome. Razblinimo jih z odgovori na najpogostejša vprašanja o črnih oknih. Vas zanima, ali so črna okna praktična, kako očistiti njihove okvirje in ali bodo sčasoma zbledela? Preverite naše odgovore.

So črna okna modna v letu 2024?

So vam všeč temna okna in vrata, pa ne veste ali so črna okna v vašem domu dobra izbira? Brez skrbi – črna ali antracitna okna so trenutno zelo modna. Z veseljem jih uporabljajo ne le individualni investitorji, ki gradijo enodružinske hiše, ampak tudi arhitekti poslovnih, javnih in večdružinskih objektov. Naklonjene so jim tudi napovedi okenske industrije v prihodnjih letih. Po zadnjih napovedih trendov bodo črna okna – poleg belih oken, ki se vračajo v priljubljenost – še naprej ena najbolj priljubljenih izbir kupcev in oblikovalcev.

Kakšne so prednosti črnih oken?

Danes imajo črna okna veliko privržencev tako med investitorji kot arhitekti. Nič čudnega, le poglejte si številne prednosti tovrstnega stavbnega pohištva. Črna okna dajejo objektu in notranjosti prostorov predvsem eleganco in sodoben značaj. Po drugi strani pa jih je mogoče enostavno uskladiti z nepremičninami v drugih, bolj tradicionalnih slogih. Samo izberite črna okna s klasičnimi profili z zaobljenimi robovi in ​​letvami. Izberete lahko tudi črna okna s stebri. Prednost črnih oken preverjenega proizvajalca, kot je OKNOPLAST, je obstojnost barve in strukture.

Ali imajo črna okna kakšne slabosti?

Medtem ko so prednosti črnih oken povezane predvsem z njihovo estetiko, so slabosti povezane predvsem s praktičnimi vidiki. Med najpogostejše slabosti črnih oken sodi možnost, da se njihovi profili v vročem vremenu močno segrejejo. Če pa izberete črna okna preverjenih proizvajalcev, vam ni treba skrbeti, da bodo visoke temperature negativno vplivale na njihov izgled ali funkcionalnost.

Mnenja o črnih oknih vključujejo tudi to, da jih je treba pogosteje pomivati ​​kot okna, na primer bela ali z lesenim furnirjem. Pri praskah na okvirjih črnih oken je treba upoštevati tudi, da je takšne poškodbe težje odstraniti. Da bi se jim izognili, upoštevajte pravila za pravilno nego črnih oken.

Ali so črna okna praktična?

V nasprotju s splošnim prepričanjem so črna okna tako praktična kot na primer bela pohištvo. Rahla umazanija, kot so sledi posušenih dežnih kapelj ali cvetni prah rastlin, je seveda lažje vidna na črnih okenskih okvirjih. Po drugi strani pa so temnejši madeži, ki jih je težje odstraniti, na primer usedline dima ali onesnažen zrak, na črnih oknih skoraj neopazni. Ljudje, ki sprejemajo to stanje, naj izberejo črna okna. Pedantni ljudje, ki jim je všeč dizajn črnih oken od znotraj in zunaj, se morajo sprijazniti, da jih bo morda treba pogosteje umivati.

Kakšna barva fasade se poda k črnim oknom?

Vas zanimajo črna okna? Barva fasade naj se ujema z njimi, zato je vredno vnaprej preveriti, katere barve so primerne. Črna PVC okna so univerzalna izbira – prilegajo se namreč vsaki barvi zunanjih sten. Najpogosteje pa ljudje, ki se odločijo za črna okna in vhodna vrata, le-te kombinirajo s fasadami v različnih odtenkih bele in sive. V tem primeru se črna streha in črna okna pogosto uporabljajo skupaj s svetlimi stenami. V zadnjih projektih so črne stene uporabljene tudi v kombinaciji s črnimi okni. To ustvari sodoben, minimalističen učinek. Črna okna se splača izbrati tudi pri luksuznih naložbah z oblogami iz naravnega kamna na zunanjih stenah ali pri jeklenih (tudi modnih »rust« ali luknjičastih) in lesenih fasadah.

Kako oprati črne okenske okvirje?

Črna okna, v nasprotju z videzom, niso težja za vzdrževanje kot leseno pohištvo v drugih barvah. Razlika je v tem, da so manj prizanesljivi do napak pri čiščenju. Če črna okna opraskate tako, da jih drgnete z neustreznimi sredstvi ali orodji, bodo praske jasno vidne in jih je težje odstraniti. Kako torej oprati črne okenske okvirje? Občutljivi pripravki - tekočine za čiščenje oken ali vodna raztopina mila ali sredstva za pomivanje posode in mehka goba ali krpa. Obrišite jih do suhega z mikrovlakno ali flanelo. Za čiščenje črnih oken pa ne uporabljajte abrazivnih sredstev, kot je čistilno mleko – še posebej tistih, obogatenih z mikrogranulami. Pozabite na čistilne krpe, čistilne gobe ali krtače. Če so črna okna v kuhinji močno umazana, na primer zaradi maščobe, uporabite sredstvo za pomivanje posode.