Aktualno

Montaža notranjih okenskih polic – najpogostejše napake

Skoraj vsaka faza gradnje ali prenove hiše je izziv za neizkušene izvajalce. Posebno pozornost je treba nameniti napakam pri namestitvi okenskih polic. To velja tako za notranje kot zunanje okenske police. Katerim napakam se morate izogibati?

Čeprav je naravno, da pri gradnji hiše poskušamo prihraniti pri številnih dragih naložbah, ni vedno donosno. Običajno največ plačamo monterjem, vendar z dobrim razlogom. Nekatera dela je bolje prepustiti strokovnjakom. Montaža oken in spremljajoča montaža okenskih polic je zagotovo eden izmed njih.

Neustrezna priprava

To je zelo širok izraz, ki zajema številne možnosti za resne napake. Začnimo z izravnavo površine. Preden se lotimo urejanja okenskih polic, moramo skrbno in natančno poravnati mesto, kjer bodo okenske police postavljene. Odstopanje od tega pravila lahko povzroči celo razpoke na okenski polici! Ostanite na temi priprave: posebno pozornost je treba nameniti izravnavi okenske police. Zaradi napak na tej stopnji bo okenska polica ukrivljena. Če je nagnjenost proti oknu, bomo morali upoštevati težave s sušenjem okenske police – če jo na primer med zalivanjem rož polijemo z vodo.

Nepravilna izbira lepila

Da se pri montaži notranjih okenskih polic zlahka zmotimo, že vemo. Vemo tudi, da si lahko resno otežimo delo, preden začnemo. Primer takšne težave je lahko izbira napačnega lepila. To je še posebej pomembno, če se odločimo za vgradnjo lesenih ali kamnitih okenskih polic. Les se lahko zlahka zvije, kamen pa lahko razcveta.

Lokacija

Tudi če nam je uspelo izbrati pravo lepilo, pripraviti podlago in poravnati okensko polico, še ni konec! Pri pravilni vgradnji je zelo pomembna lokacija okenske police glede na radiator. Ne moremo ga namestiti prenizko, če je okenska polica neposredno nad radiatorjem. To bo preprečilo pretok segretega zraka in onemogočilo polno učinkovitost radiatorja. Če pa je okenska polica dovolj široka, da štrli čez obris stene, bo treba namestiti nosilec, sploh če obstaja možnost, da bo kdo sedel ali stal na okenskih policah v naši hiši.

Konec montaže ne pomeni konca pasti

Včasih se zgodi - čeprav to ni običajna praksa - da se notranje okenske police vgradijo še pred kitanjem sten. V takem sistemu morajo biti ustrezno zavarovani. Če se en izvajalec ukvarja tako z okenskimi policami kot z ometi, bo to znal narediti sam. Če pa angažiramo dve različni podjetji, se splača za varnost poskrbeti sam. Zadnja napaka, ki smo ji izpostavljeni pri montaži okenskih polic, je naglo odstranjevanje objemke. Če smo okensko polico lepili, moramo upoštevati navodila proizvajalca lepila in počakati na popolno in zanesljivo zlepitev. Opisali smo le nekatere napake pri vgradnji notranjih okenskih polic. Tista, ki smo jih omenili, pa so najpogostejša in lahko povzročijo največ težav pri kasnejši uporabi oken in okenskih polic. Upamo, da vam bodo naši nasveti pomagali preprečiti najresnejše napake.