Aktualno

Okna v barvi "zlati hrast"Okna iz zlatega hrasta so brezčasna rešitev, ki se upira trenutnim trendom. Kakšne barve je – zlati hrast? S katero fasado kombinirati okna iz zlatega hrasta? Kako izbrati barvo sten v dnevni sobi z zlatimi hrastovimi okni? Preverite!

Okna barve zlati hrast

Okna v barvi zlatega hrasta so se pojavila na poljskem trgu kot ena prvih PVC oken z barvitim furnirjem. Ta osvežujoča novost je uspešno začela nadomeščati bela okna – predvsem v enostanovanjskih stavbah. Kakšne barve je videti zlati hrast? Gre za topel odtenek rjave barve z veliko primesi rumenih in oranžnih odsevov. Pri furnirjih na PVC oknih, terasnih in zunanjih vratih je viden tudi vzorec obročev, značilen za prerez hrastovega lesa. Barva zlatega hrasta je včasih povezana z odtenki rjave, kot so kostanjeva, karamelna in kamelja.
Okna v barvi zlatega hrasta imajo tako kot rjava v zgoraj omenjenih odtenkih prevladujočo količino toplih odsevov. Na polnem soncu so videti bolj oranžno-zlate, v senci pa veliko bolj rjave.

Ne pozabite, da ni ene same barvne vrste zlatega hrasta. Pri posameznih proizvajalcih stavbnega pohištva je ta barva lahko bolj ali manj nasičena, svetlejša ali temnejša. Če se torej odločite za zlata hrastova okna, dvoriščna vrata, zunanja vrata in garažna vrata v tej barvi, je najbolje izbrati modele enega proizvajalca. Tako se boste izognili živcem, ki lahko nastanejo, ko so razlike med furnirji res opazne.

Kakšno fasado izbrati?

Kakšna barva fasade bo ustrezala oknom iz zlatega hrasta? To se sprašujejo vsi investitorji, ki se odločijo za to elegantno, a zelo značilno barvo furnirja. Odgovore je vredno poiskati v že pripravljenih načrtih hiš, ki so na voljo na internetu, ali v pogovoru z domačim oblikovalcem.

Večinoma okna iz zlatega hrasta dobro izgledajo na fasadah stavb s svetlim ometom. Klasična kombinacija so zlata hrastova okna in bele stene ter neobvezni leseni elementi – v odtenkih tople in ne snežno bele barve. Številni arhitekti se odločijo za kombinacijo stavbnega pohištva iz zlatega hrasta z belimi stenami in temno antracitno streho.

Okna iz zlatega hrasta lahko kombiniramo tudi s toplimi barvami fasade, kot so beljeno rumena, bež ali krem.
Pogumni investitorji, ki imajo radi močnejše barve, izberejo okna iz zlatega hrasta v kombinaciji z zelenim ali celo oranžnim ometom. Pri izbiri barve ometa je pomembno ujemanje barvne temperature okenskega furnirja in fasade. Med seboj se morajo ujemati in se ne morejo »grizti«. Fasade brez ometa so dobra izbira tudi za hišo z zlatimi hrastovimi okni, npr. v lesenih hišah ali s stenami iz klinker opeke.

Dnevna soba z okni v barvi zlatega hrasta – kakšne stene izbrati?

Kar je videti dobro na zunaj, ni nujno, da se ujema z notranjostjo. Najpogosteje se kupci odločijo za okna iz zlatega hrasta, obojestransko furnirana na enak način. Potem morajo poskusiti uskladiti ustrezne barve sten tako znotraj kot zunaj. Katere barve bodo primerne v dnevni sobi z zlatimi hrastovimi okni? Zlata hrastova okna se najbolje ujemajo s klasično ureditvijo dnevne sobe, zato jih lahko kombiniramo z belimi, krem, bež ali svetlo rjavimi stenami. Za notranjo opremo ne pozabite izbrati poda v podobnem, toplem odtenku lesa.

Okna zlati hrast lahko na OKNOPLAST naročite v dvobarvni izvedbi. To pomeni, da sta uporabljena dva različna furnirja zunaj in znotraj. Zunanja barva je lahko zlati hrast, notranja pa antracit, bela ali siva, kar je lažje urediti. V takšni situaciji si lahko dovolite svobodo pri notranjem oblikovanju, hkrati pa uživate v klasičnem videzu fasade.

Okna v barvi zlatega hrasta – so še vedno v modi?

Vsekakor da! Ta barva okenskega pohištva se še vedno zelo dobro prodaja. To je osnovna izbira ljudi, ki imajo radi les v toplih odtenkih. Zlata hrastova okna boste videli v novozgrajenih enodružinskih hišah z belimi fasadami in temno streho. V obnovljenih sekundarnih hišah, kjer je treba zamenjana okna uskladiti z obstoječo fasado v toplih barvah.