Aktualno

Dvokrilna balkonska vrata: spoj modernega in tradicije

Pri gradnji ali prenovi hiše moramo sprejeti številne pomembne odločitve, ena izmed njih je izbira balkonskih vrat. Odločiti se moramo ali bomo izbrali klasična dvokrilna balkonska vrata ali moderna drsna vrata. V spodnjem članku bomo razpravljali o kombinaciji klasike z elementi sodobnih rešitev.

Dvokrilna balkonska vrata in dvokrilna dvoriščna vrata – razlike

Dvokrilna dvoriščna vrata in dvokrilna balkonska vrata se bistveno razlikujejo po namenu in velikosti. Francoska vrata običajno vodijo v manjše zunanje prostore, kot so balkoni in lože. Zasnovani so tako, da maksimirajo razpoložljivi prostor in so običajno izbrani za stanovanja in stanovanja z omejenim prostorom. Dvoriščna vrata pa so namenjena večjim prostorom in so pogostejša v enodružinskih hišah z neposrednim izhodom na teraso ali vrt. Ponujajo nam polnejšo odprtino, ki omogoča nemoteno povezavo med notranjostjo hiše in zunanjim prostorom za sprostitev.

Tradicionalni čar dvojnih vrat

Dvokrilna vrata so sinonim za klasiko in eleganco. Njihov tradicionalni čar izhaja iz harmonije simetrije in ravnovesja, ki ga prinašajo v domači prostor. Dva enaka dela, od katerih se lahko vsak ločeno odpira ali zapira, dodajata ne le eleganco, ampak tudi funkcionalnost. Njihov dizajn je pogosto bogat s podrobnostmi, kot so prefinjeni okraski, okraski in klasični vratni ročaji. Za dvokrilna vrata, tako v balkonski kot terasni izvedbi, se odločajo tisti, ki poleg lepote cenijo tudi trajnost klasičnih rešitev, ki svojemu domu dodajo edinstven, tradicionalen značaj. Druga klasična rešitev so balkonska vrata s stebri. Gre za vertikalne ali horizontalne pregrade na steklu, ki dajejo balkonskim vratom eleganten videz. Običajno so izbrani za elegantno in klasično notranjost.

Ali dvokrilna balkonska vrata združujejo sodobnost s tradicijo?

Tradicionalna balkonska vrata lahko kombiniramo s sodobnimi rešitvami glede varnosti in energetske učinkovitosti. O tem bomo govorili na primeru oken Winergetic Premium, ki so na voljo v ponudbi OKNOPLAST. Dvokrilna balkonska vrata Winergetic Premium spadajo v linijo izdelkov z zelo dobrimi toplotnoizolacijskimi parametri, kar nam omogoča znižanje računov za ogrevanje, hkrati pa pozitivno vpliva na naravno okolje. Ta vrata ne izpolnjujejo le strogih zahtev za energetsko učinkovito gradnjo, temveč imajo tudi odlično zvočno izolacijo. Winergetic Premium okna lahko kombinirate z dvema sodobnima rešitvama:
  • Ročaj HOPPE SecuForte - to je inovativen dodatek, ki ponuja novo dimenzijo protivlomne zaščite. Vse zahvaljujoč inovativni zasnovi, pri kateri ročaj in zatič nista povezana drug z drugim. Klasični in ekstremni načini vloma so praktično nemogoči: zasnova ročaja preprečuje premikanje okenskega okovja z zunanje strani ter predrtje okvirja in stekla. Poleg tega princip "najprej pritisni - nato obrni" ščiti pred nenadzorovanim odpiranjem okna, npr. s strani otrok.

  • Tlačni zračniki – to so posebne naprave, namenjene oknom, ki omogočajo nadzorovan pretok zraka med notranjostjo in zunanjostjo stavbe. Njihovo delovanje temelji na principu tlačne razlike: zunanji deli imajo ergonomsko obliko, ki poveča hitrost pretoka zraka zunaj, hkrati pa ščiti pred dežjem in mrčesom.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri paketa zasteklitve?

Ena najpomembnejših odločitev, ki bo vplivala na učinkovitost našega okna, je izbira ustrezne zasteklitve. Na kaj morate biti torej pozorni?
  • število prekatov – izbiramo lahko med eno-, dvo- ali trokomornimi paketi. Več kot je komor, boljša je toplotna izolacija in s tem večja energetska učinkovitost.
  • polnilo z žlahtnimi plini - tukaj lahko izbiramo med argonom ali kriptonom, slednji je dražji in redkeje uporabljen, a bolje izolira naše okno.
  • topli distančnik – nahaja se med stekli in zagotavlja tesnost zasteklitve ter preprečuje odlaganje vodne pare v njej. Okvirji so lahko izdelani iz aluminija ali warmatec-a, ki prevaja 5-krat manj toplote in s tem bistveno poveča izolativne parametre celotnega okna.
Zasteklitve lahko glede na uporabljene materiale opravljajo različne funkcije, kot so: toplotna izolacija, protivlomna, zvočna izolacija in zaščita pred soncem.

Dvokrilna balkonska vrata bodo odlična izbira za vse ljubitelje tradicionalnih rešitev, opremljenost s sodobnimi tehnologijami, kot so kljuka HOPPE, tlačni zračniki in kakovostna zasteklitev, nam bo omogočila klasično eleganco združiti z energetsko učinkovitostjo. Zahvaljujoč takšnim rešitvam ne bomo le uživali v nižjih računih, ampak tudi poskrbeli za naravno okolje.