Aktualno

Ali se splača okna z dvojno zasteklitvijo zamenjati s trojno?

Še pred desetletjem je bila večina oken, ki so jih izbrali kupci, opremljenih z dvojnimi stekli. Danes so veliko bolj priljubljena rešitev troslojna okna, ki med drugim odlikujejo: boljši parametri toplotne izolacije. Razmišljate o zamenjavi stavbnega pohištva v vaši hiši in se sprašujete ali se vam splača zamenjati okna z dvojno zasteklitvijo s troslojno? Preberite si naš vodnik, da razblinite svoje dvome.

Katera stekla se uporabljajo v PVC oknih?

Dandanes se v proizvodnji oken – ne samo PVC – uporabljajo predvsem kompozitne zasteklitve iz treh steklenih plošč. Uporabljajo se za ustvarjanje t.i dvoprekatne zasteklitve. Stekleni plošči - dve zunanji in ena notranja - se na robovih prilepijo na distančne okvirje. Nastale prazne prostore med stekli zapolnimo z žlahtnim plinom, na primer argonom ali kriptonom. Enoprekatni okenski paketi so sestavljeni iz dveh steklenih plošč. Med njima je en distančnik in žlahtni plin. Najdražja rešitev, za katero se investitorji zato redko odločajo, so štirislojni, to je triprekatni paketi.

Kakšna je razlika med okenskimi paketi z dvojno in trojno zasteklitvijo?

Glavna razlika med dvoslojnimi in troslojnimi paketi ni le njihova konstrukcija, temveč tudi posledična toplotna izolacija. Zahvaljujoč dodatnemu steklu, distančnemu okvirju in »blazini« za žlahtne pline troslojna okna zagotavljajo boljšo zaščito pred mrazom od zunaj in toplotnimi izgubami iz prostorov. Koeficient toplotne prehodnosti izolacijskega stekla, to je Ug, za pakete iz dveh steklenih plošč običajno znaša približno 0,9 W/m2K. Pri troslojnih zasteklitvah je ta parameter približno 0,5 W/m2K. Bolj ko je izolacijsko steklo toplejše, nižji in zato boljši je koeficient toplotne prehodnosti celotnega okna (Uw). Kakšne so druge razlike med dvoslojnimi in troslojnimi okni? Zaradi uporabe več surovin so težje in dražje. Cena troslojnih stekel je običajno približno 25 % višja v primerjavi z dvojnimi stekli.

Kakšne so prednosti oken z dvojno in trojno zasteklitvijo?

Tako okna z dvojno kot tudi troslojno zasteklitvijo imajo svoje prednosti. V prvem primeru je za marsikaterega investitorja lahko ključna nižja cena kot pri dvokomornih, torej troslojnih paketih. Tudi teža takšnega stavbnega pohištva je manjša, saj je "slim" steklopaket sestavljen iz enega stekla in distančnega okvirja. Če želimo notranjost ogrevati s sončno svetlobo, bodo dvoslojna okna prepustila več sončne energije v prostore. Vendar je to navidezna prednost, saj bodo okna z dvojno zasteklitvijo pozimi slabše ščitila pred toploto, ki »uhaja« iz notranjosti navzven. Pri troslojnih oknih je njihova prednost zagotovo nižji, zato boljši koeficient toplotne prehodnosti. Zaradi dodatne izolacije stekla in žlahtnih plinov je takšno stavbno pohištvo tudi bolje izolirano pred zunanjim hrupom. Okna s trojno zasteklitvijo so torej toplejša in tišja od tistih z dvojno zasteklitvijo.

Ali se splača okna z dvojno zasteklitvijo zamenjati s trojno?

V nasprotju z videzom odgovor na to vprašanje ni očiten. Če nameravate zamenjati okna z dvojno zasteklitvijo s trojno zasteklitvijo, je vredno najprej razmisliti o tehničnem stanju stavbe. Načrtujete zamenjavo dvoslojnih oken s troslojnimi v objektu sekundarnega trga, ki ni bil toplotno moderniziran in ga v prihodnjih letih ne bo? Zgolj vgradnja dražjih in toplejših troslojnih oken morda ne bo dovolj za znižanje računov za energijo za ogrevanje, saj bo toplota »uhajala« skozi neizolirane stene ali strope. Zamenjava dvoslojnih oken s troslojnimi je najbolj smiselna pri investicijah popolne toplotne posodobitve objekta (sočasno z menjavo oken ali kratkoročno). Toplejša okna in fasada bodo zagotovo pomenila prihranke v kurilni sezoni (in poleti, če uporabljate klimatsko napravo). Povsod, kjer želimo dobro energetsko učinkovitost, pa vgradimo troslojna okna. Troslojna okna so tudi najboljša izbira za nove energijsko varčne ali pasivne objekte.

Ali se splača zamenjati samo dvojna stekla s troslojnimi?

Nekateri investitorji se sprašujejo, ali je v dvoslojnih oknih mogoče zamenjati le stekla s toplejšimi. To še posebej velja za tiste, ki so se pred nekaj leti odločili za vgradnjo oken z dvojno zasteklitvijo v svojo stavbo. Čeprav to ni standardna storitev, obstajajo proizvajalci, ki jo lahko zagotovijo na željo stranke. Pomembno pa je, da je PVC ali alu okenski profil še vedno njihova izdelava in je v odličnem stanju. Zakaj? Pri menjavi zasteklitve je potrebno uporabiti nove letvice, ki morajo biti usklajene s profilom. Ali je ta rešitev smiselna? Vredno je izračunati, kakšen prihranek bo prinesla vgradnja troslojnih stekel in odšteti stroške takšne zamenjave. Upoštevati morate tudi dejstvo, da pri menjavi celotnih oken ekipa še isti dan odstrani staro stavbno pohištvo in vgradi novo. V primeru menjave samo stekel je lahko problem dobava starih oken proizvajalcu. Nato je treba okenske odprtine začasno zavarovati.