Aktualno

Kako izbrati stavbno pohištvo – okna, senčila, vrata in vhodna vrata?

Gradnja hiše vključuje nenehno odločanje. Velik del se jih odloča za nakup. Še posebej jih je treba premisliti pri elementih, ki naj bi služili več let, kot so okna, vrata in garažna vrata. Zakaj? Ko so nameščene, jih ne boste več mogli spreminjati tako enostavno kot barvo sten v dnevni sobi. Na kaj morate biti pozorni pri izbiri stavbnega pohištva za vaš dom? Oglejte si naše nasvete!

1. Kako izbrati okna in dvoriščna vrata, da vam ne bo žal?

Oblika oken - izbiro oblik oken in terasnih vrat za hišo je treba opraviti v fazi projektiranja objekta. Če se odločite za že pripravljen projekt, bo v njem navedeno stavbno pohištvo zagotovo t.i tipični (pravokotni, kvadratni). Vendar pa je v primeru individualne arhitekturne zasnove hiše mogoče uporabiti nenavadno zasteklitev. Če so vam všeč kotna, trikotna, trapezna ali okrogla okna, o tem vnaprej obvestite oblikovalca. Pri nenavadnem stavbnem pohištvu bo morda treba uporabiti drugačne preklade in okrepiti stensko konstrukcijo ter stebre med okni.

Velikost oken – kako velika okna izbrati za svoj dom? V projektu je vredno iskati namige. Arhitekt je vsekakor upošteval splošno načelo, da okna v t.i za stalno bivanje (npr. spalnica, dnevna soba, kuhinja) mora imeti površino najmanj 1/8 tal. V pomožnih prostorih pa so lahko precej manjši (1/12 tlorisne površine). Ali želite uporabljati okna velikega formata in velika dvoriščna vrata? To projektantu povejte že na začetku, da bo lahko projektiral ustrezno armirane stene za tovrstno težko stavbno pohištvo.

Estetika oken – pomemben vidik je tudi estetika oken in dvoriščnih vrat, to je barva, širina in oblika profilov njihovih podbojev in okenskih okvirjev. Prilagojeno mora biti naravi nepremičnine. Drugačna okna bodo primerna za podeželske dvorce, druga pa za moderne vile modernistične oblike. Če razmišljate o močni barvi okenskega furnirja, razmislite, ali se bo ujemal ne le s fasado stavbe, ampak tudi s slogom notranjosti. Če ste v dvomih, lahko izberete dvobarvna okna (t.i. bicolor).

Velikost zasteklitve – pri izbiri stavbnega pohištva za vaš dom si velja zapomniti tudi, da širina profilov vpliva na količino svetlobe, ki prehaja v notranjost. Če želite svetlo, dobro osvetljeno hišo, lahko izberete večja okna ali izberete modele standardne velikosti, vendar z nižjimi profili in s tem večjo zasteklitvijo.

Izolacijski parametri – gradite hišo v bližini hrupne ceste, letališča, železniških tirov ali morda parkirišča večje trgovine? Izberite stavbno pohištvo z višjimi parametri zvočne izolacije od običajnih. Ali želite ustvariti stavbo, ki ni samo energetsko učinkovita in v skladu z veljavnimi standardi gradbene zakonodaje, ampak tudi pasivna? Izberite modele stavbnega pohištva z najboljšimi parametri toplotne izolacije (npr. Winergetic Premium Passive).

2. Na kaj morate biti pozorni pri izbiri zunanjih rolojev?

Trenutek montaže – želite svojo hišo opremiti z zunanjimi roletami? Najbolje je izbrati takšno rešitev že v fazi načrtovanja stavbe. Po obveščenosti bo arhitekt zasnoval zidne sloje tako, da je možno roletno škatlo, v katero je zavita roletna obloga, skriti pod omet, fasadne plošče ali za klinker opeko. V drugih primerih, na primer v hišah na sekundarnem trgu, kjer ni predvidena menjava oken in fasade, je morda potrebna vgradnja nadometnih rolet z vidno škatlo v okenski niši. Ne samo, da je ta rešitev manj estetska, ampak tudi zmanjša t.i okenska svetloba, zaradi česar je notranjost temnejša.

Videz rolojev – eden najpomembnejših vidikov pri izbiri zunanjih rolojev je njihov videz. V nasprotju z videzom se lahko bistveno razlikujejo, pa ne le po barvi. Roloji imajo boljšo in slabšo kvaliteto končne obdelave ter nekoliko drugačne oblike karnis ali lamel, po katerih zavesa drsi. Preden se odločite, si oglejte izdelke različnih blagovnih znamk, jih primerjajte in izberite model, ki najbolj ustreza stilu zaključne fasade.

Izolacijske lastnosti – zunanje rolete niso namenjene le zagotavljanju zasebnosti v večernih urah ali senci in hlajenju v vročem vremenu. Če so njihovi elementi še dodatno izolirani, npr. Če investirate v energetsko varčne rešitve, poiščite roloje z najboljšimi toplotnoizolacijskimi lastnostmi (npr. okno Luna).

3. Zunanja vrata za vaš dom – na kaj morate biti pozorni pred nakupom?

Ujemanje oken – pri izbiri zunanjih vrat je vredno paziti, da se slogovno in barvno ujemajo z okni, garažnimi ali terasnimi vrati. Ni nujno, da so iste barve, čeprav so lahko. Pomembno pa je, da barve posameznih elementov stavbnega pohištva niso v nasprotju med seboj.

Velikost vrat – če nameravate zgraditi nenavadno hišo s širšimi, višjimi ali dvojnimi zunanjimi vrati, o tem obvestite arhitekta že v fazi načrtovanja gradnje. Zasnova hiše bo zagotovo vključevala standardna vrata z višino 200 mm in širino 90 mm (opcijsko 80 mm za zelo ozko steno). Večja, višja ali širša vrata zahtevajo več prostora in so težja, zato je ključnega pomena ustrezno utrjevanje stene.

Teža vhodnih vrat – pomembna lastnost vhodnih vrat, na katero je vredno biti pozoren pred nakupom, je njihova teža. Odvisno bo predvsem od uporabljenega materiala, vrste protivlomne zaščite itd. Težje kot je vratno krilo, težje je med drugim upravljati. s strani otrok in starejših. Najlažja so aluminijasta zunanja vrata (npr. ALUHAUS Elite).