Aktualno

Vzdrževanje in rekonstrukcija oken

Zazidane okenske odprtine ali naključno spremenjene oblike oken ne vplivajo na funkcionalnost stavbe, vsekakor pa jo iznakažejo. Dolga leta je bil ta problem v bistvu zanemarjen. Stanje sta spremenila trend prenov stavbnega pohištva in vse večja želja stanovalcev po prenovi. Začelo se je z vrati, ki so jih na koncu namesto v smetnjak odnesli v mizarske delavnice, specializirane za prenovo.

Problematika oken

Situacija z okni je nekoliko drugačna. Njihova občutljiva struktura, intenzivna uporaba ter izpostavljenost dežju in atmosferski onesnaženosti povzročijo, da je obnova pogosto nemogoča. Stara okna je treba odstraniti in zamenjati z novimi. V bistvu obstajata dva načina za to. V stavbah, za katere skrbi konservator, pri katerih ta zahteva vzpostavitev prvotnega stanja, je treba izdelati nova okna, podobna starim ali celo enaka. To lahko pomeni znatne stroške, nova lesena okna pa bodo imela tudi omejeno življenjsko dobo. Lahko se zgodi tudi, da lesena okna ne bodo ustrezala trenutnim zahtevam glede toplotne izolativnosti, protivlomnosti ipd.

Optimalna rešitev je kompromis, ki vključuje uporabo oken, ki ustrezajo estetskim zahtevam, a so izdelana iz sodobnih materialov. To lahko dosežemo z okni po meri, popolnoma usklajenimi z oblikami in velikostmi okenskih odprtin.

Moderna alternativa

Večjo vzdržljivost, zvočno izolacijo in boljšo toplotno izolacijo lahko dosežemo z izdelavo okenskih okvirjev iz aluminija in plastike, prekrite z lesenim furnirjem. V takšnih oknih je mogoče uporabiti sodobne eno- ali večkomorne zasteklitve.

Na podlagi izkušenj, pridobljenih v dolgoletnem sodelovanju s strankami, ki iščejo okna za stanovanjske hiše, smo razvili linije oken z ozkimi profili - na primer Prolux in Prismatic. To so sodobna okna z edinstveno zasnovo profila okvirja in krila. Zahvaljujoč njej smo pridobili večjo stekleno površino, zato okna izdelana po tej zasnovi zagotavljajo do 22 % več svetlobe kot standardna PVC okna. Okna so na voljo v številnih zaključnih izvedbah, tako da se lahko prilegajo k skoraj vsaki izvedbi fasade.
Sodobna okna lahko pomagajo pri prilagajanju večstanovanjskih hiš novim nalogam. Steklo s plastjo, ki absorbira UV-sevanje, bo pomagalo zaščititi umetnine, ki so razstavljene v zaprtih prostorih, pred degradacijo. Okna s povečano protivlomnostjo bodo pomagala zaščititi sobno opremo pred krajo in vandalizmom. Zvočno izolirana okna bodo olajšala izvajanje sestankov in usposabljanj v konferenčnih sobah, če stavba meji na prometno in hrupno območje. Tesni okvirji preprečujejo prah in umazanijo na prometnih ulicah. Vse to ob ohranjanju videza fasade čim bližje izvirnemu.