Aktualno

Čiščenje in vzdrževanje vhodnih vrat

Vrata našega doma so izpostavljena vremenskim vplivom, kot so dež in sneg. Pomembno je, da skrbimo za njihovo učinkovito zaščito, saj bodo z redno vzdrževanimi držali dlje časa. Kako očistiti in vzdrževati vhodna vrata?

KAJ NAJBOLJ POŠKODUJE VRATA?

Da bi izbrali prava sredstva za vzdrževanje, se moramo najprej vprašati, kaj najbolj škoduje našim vratom. Naša vrata na prostem so zagotovo najbolj izpostavljena neugodnim vremenskim razmeram. Dež, sneg, veter, toča, vlaga, mraz, vročina in sonce - vsak od teh dejavnikov lahko negativno vpliva na naša vhodna vrata.

To še ni vse. Poleg vremenskih razmer vratom škodimo tudi sami z nepravilno uporabo, pomanjkanjem vzdrževanja in pravilnim prilagajanjem. Ne pozabimo, da vrsta materiala vrat vpliva na to, kako jih moramo skrbeti.

LES

Vrata iz lesa je treba vzdrževati vsaj enkrat na leto. Preverjajte jih zlasti na poškodbah laka - to je prva zaščitna plast. Če je ta poškodovana, postanejo vrata občutljiva na različne vremenske vplive. Hitro ukrepajte - majhna razpoka ali izboklina se lahko hitro spremeni v veliko težavo.

Izbira laka je prav tako zelo pomembna. Idealna prevleka mora biti paroprepustna in odporna na sonce. Za zakrivanje okvar je priporočljivo uporabiti poseben obnovitveni lak, ki je namenjen takšni uporabi.

Morda bodo vaša vrata zahtevala popolno prenovo. V tem primeru ni druge izbire, kot da stare lakirane površine zbrusite, očistite vrata in jih prekrijete s madežem ter novo plastjo laka. Preden začnete, je vredno oceniti donosnost tega vlaganja. Poleg materialov boste plačali tudi s časom. Včasih je bolje zamenjati vrata.

ALUMINIJ

Čiščenje in vzdrževanje vhodnih vrat iz aluminija je zagotovo lažje. Tovrstna vrata so običajno ustrezno zaščitena in zelo trpežna. Vse umazanije lahko odstranimo z vodo in nežnimi čistili, konzervacija pa - po mnenju številnih proizvajalcev aluminijastih vrat - ni potrebna.

Če pa želimo spremeniti barvo vrat, je bolje, da to delo prepustimo strokovnjakom. Običajno bomo v ponudbi podjetja našli praškasto barvanje vrat in zamenjavo ali montažo okrasnega furnirja, ki posnema les.
Aluminijasta vrata Adora Aluhaus

PVC

Vzdrževanje vrat iz PVC ni enostavno. Ta vrsta "plastičnih" vrat je relativno enostavno očistiti (dovolj je voda in blago čistilo - ki ne vsebuje alkohola, acetona ali topil), vendar je težko kaj spremeniti v njih.

Barvanje vrat iz PVC je nemogoče, čeprav lahko ob manjših poškodbah uporabimo poseben popravljalni flomaster, podoben tistim, ki jih uporabljamo pri poškodbah laka.

TESNILA

Vsa vrata imajo skupno lastnost - tesnila in potrebo po redni skrbi zanje. Ne pozabimo, da je treba pred prihodom zime nameniti nekaj časa za ustrezno pripravo tesnil. Trajnost gume, iz katere so izdelana tesnila, se bo občutno povečala, če jih bomo očistili vsaj dvakrat na leto.

Poleg tega je vredno prekriti tesnila s posebnim pripravkom. Sredstvo za vzdrževanje tesnil stane nekaj deset zlotov, ta znesek pa nam bo prihranil veliko težav z obrabljenimi elementi. Pomembno je tudi, da je ta tekočina univerzalna in jo lahko uporabimo tudi za tesnjenje oken in drugih elementov v avtomobilu.