Aktualno

Kotna okna – prednosti, slabosti, vrste in namestitev

Sodobna arhitektura zahteva sodobne tehnološke rešitve. Ena izmed njih so kotna okna, katerih priljubljenost se že nekaj let ne zmanjšuje. Katere vrste kotnih oken so na voljo za prodajo? Kakšne so prednosti kotnih oken? Ali imajo kakšne slabosti? Kako izgleda vgradnja kotnih oken? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja.

Kotna okna – značilnosti

Se sprašujete, kaj so kotna okna? Preprosto povedano, kotna okna so vrsta okenskega stavbnega pohištva, ki omogoča vgradnjo v kot stavbe. Imajo dve zasteklitvi, ki sta običajno povezani pod kotom 90 stopinj. Včasih je mogoče zasteklitve postaviti skupaj tudi pod drugim kotom, na primer 45 ali 135 stopinj. Kotna okna, ki omogočajo "zasteklitev" vogala objekta, so bolj izpostavljena neugodnim vremenskim vplivom kot standardno stavbno pohištvo. Najbolje je, če so toplejša in tesnejša od standardnih oken. Imeti morajo vsaj dvoprekatno zasteklitev in koeficient toplotne prehodnosti Uw največ 0,9 W/(m2K). Za ojačitev zasteklitve kotnih oken se pogosto uporablja kaljeno steklo.

Prednosti kotnih oken

Kotna okna se pogosto uporabljajo v stanovanjski gradnji - enodružinski, dvodružinski in večdružinski. Vam je ta rešitev všeč, vendar imate še vedno argumente, da se bodo kotna okna obnesla tudi v vašem domu? Preverite, katere prednosti kotnih oken najpogosteje omenjajo ljudje, ki jih uporabljajo.

Več svetlobe v notranjosti
Kotna okna zagotavljajo boljšo osvetlitev prostora z naravno svetlobo - do 30%. Sončni žarki vstopajo skozi zasteklitve na obeh straneh objekta. Zaradi tega notranjost ni le bolje osvetljena, ampak tudi dlje.

Povečanje estetske vrednosti objekta
Kotna okna naredijo stavbo bolj moderno in lahkotnejšo. Kotna struktura okenskega stavbnega pohištva omogoča bolj estetski videz objekta in povečuje njegovo tržno vrednost.
Boljše počutje članov gospodinjstva
Boljša osvetlitev prostorov zaradi kotnih oken pomeni boljše počutje članov gospodinjstva. Psihologi so si enotni – naravna svetloba je najboljše »zdravilo« za slabo voljo in težave s koncentracijo.
Nižji računi za elektriko
V sobah z vogalnimi okni se umetna razsvetljava uporablja manj pogosto. Sončni žarki vstopajo v notranjost z dveh različnih strani sveta, zaradi česar so dalj časa naravno osvetljeni.
Optično povečanje prostora
V majhnih notranjih prostorih lahko kotna okna optično povečajo prostor. Po eni strani je to mogoče z boljšo osvetlitvijo notranjih prostorov, po drugi pa z »odpiranjem« notranjih prostorov navzven.
Izpostavljanje pogleda zunaj okna
Kotna okna, zlasti velika formata (npr. od tal do stropa), vam omogočajo, da dosežete učinek brez meja med notranjostjo in zunanjim svetom. V prostore »spustijo« naravo.

Slabosti kotnih oken

Ali so kotna okna izdelek brez napak? Brez njih ni izdelkov. Preverite, katere slabosti kotnih oken opažajo njihovi uporabniki. Ne pozabite tudi, da je lahko tisto, kar je za eno osebo slabost, za drugo prednost.

Višji stroški nakupa
Pri izbiri kotnih oken je treba upoštevati višji strošek. Njihova cena pa ni posledica želje prodajalcev, da bi izkoristili modo kotnih oken, temveč dejstva, da je kotno stavbno pohištvo nenavadno izdelano. Kotna okna so dražja, ker imajo dve stekli spojeni skupaj, pa tudi dodatne ojačitve itd.

Daljši čas obdelave naročila

Na kotna okna je treba čakati dlje kot na klasično stavbno pohištvo. Njihova izdelava traja nekoliko dlje, saj so vedno narejene po meri in zahtevajo dodatne ojačitve.
Bolj so izpostavljeni vremenskim vplivom
Kotna okna so imela v preteklosti kljub trudu proizvajalcev pogosto slabše parametre toplotne izolacije in tesnosti. Posledično so nekoliko slabše zaščitili notranjost pred zunanjimi dejavniki. Dandanes kotna okna, čeprav so bolj izpostavljena vplivom dežja, vetra ali sonca, varujejo hišo enako učinkovito kot nekotna okna.
Potreba po načrtovanju v fazi projektiranja stavbe
Kotna okna je treba načrtovati v fazi projektiranja stavbe. Zahtevajo predhodno pripravo posebnih preklad, stropnih ojačitev in armiranobetonskega okvirja pri kotnih oknih velikega formata.

Kotna okna – vrste

Kotna okna lahko zaradi strukture razdelimo v dve skupini. To so vogalna okna s stebrom, to je vogalni profil, in vogalna okna s stopnico, za katera se kupci vedno pogosteje odločajo. Spodaj si oglejte razlike.

Kotna okna s stebri

Kotna okna z nastavkom na mestu stika stekla imajo nastavek v isti barvi kot okvir, ki povezuje konstrukcijo. Njihova dva zasteklitvena paketa sta povezana pod kotom ne samo 90, ampak tudi 45, 135 in 210 stopinj. Običajno se odpre vsaj eno od obeh kril kotnega okna. Kotna okna s stebrom so lahko toplejša kot kotna okna s stopnico, če je njihov kotni profil ustrezno izoliran. So tudi cenejši, vendar je njihov videz manj moderen in minimalističen.

Okna s stopnico

Kotna okna s stopnicami so minimalističnega videza. Njihove zasteklitve so med seboj povezane brez uporabe kotnega profila, le pod kotom 90 stopinj. Eno stekleno steno položimo na drugo in spoj zaključimo s keramičnim emajlom ali posebnim silikonom. Na notranji strani se za izolacijo spoja uporablja raztezna vrvica in posebno lepilo. Pomanjkanje dodatne palice vam omogoča neomejeno uživanje v pogledu. Kotna okna s stopnico se ne odpirajo in stanejo do 40% dražja od modelov s stebrom.