Aktualno

Najprimernejši čas za vgradnjo oken

Ali želite zamenjati okna v stari stavbi ali vgraditi stavbno pohištvo v novo hišo? Se sprašujete, kdaj je najboljši čas za to? Če izberete trpežna PVC okna, lahko montažo naročite ekipi vse leto. Vendar se je treba zavedati, da obstajajo letni časi, ki so še posebej ugodni za to vrsto dela. Pomembna je tudi izbira ustrezne faze gradnje.

Pri nameščanju oken morate upoštevati dva kriterija. Prva je faza gradnje oziroma prenove, druga pa sezona in s tem povezano vreme.

Montaža oken in faza gradnje

Gradnja hiše je razdeljena na več pomembnih faz, od katerih jih več imenujemo mejniki. Ena izmed njih je vgradnja zunanjih oken in vrat, po kateri lahko govorimo o zaprtem lupinastem stanju objekta. Katera dela opraviti prej, torej pred vgradnjo oken? Najpogosteje se stavbno pohištvo vgrajuje v odprti lupini, torej ko ima objekt opečne stene in dokončano ostrešje. To delo je običajno naročeno strokovni ekipi pred t.i mokra dela, to je nanašanje ometov na notranje stene in izdelava estrihov ter izolacija objekta.

Montaža oken po ometanju notranjosti je navada še iz časov, ko so bila na voljo samo lesena okna. Njihovi okvirji so se pod vplivom vlage, ki se sprošča iz ometa in estriha, zvijali in nabrekli. Pri masivnih PVC oknih teh omejitev ni, zato jih lahko vgradimo pred zunanjimi in notranjimi ometi. Ne pozabite pa na redno zračenje prostorov in zaščito oken pred umazanijo. To zaporedje del je bolj primerno, zlasti kadar se notranja dela izvajajo v jesensko-zimskem obdobju. Takrat okna zagotavljajo zaščito pred mrazom in vlago od zunaj.

Vpliv sezone na montažo oken

Tudi letni čas in s tem povezane vremenske razmere so dejavnik, ki vpliva na izbiro časa vgradnje oken. Najpogosteje okno poteka pozno spomladi ali poleti. Razlog za to je najboljše vreme (visoke temperature zraka, nižja zračna vlaga kot jeseni in pozimi), pa tudi dejstvo, da se večina gradbenih del začne zgodaj spomladi in naslednjo fazo po postavitvi temeljev, zidanju sten in izvedbi zidov. streha poteka poleti. Je jeseni ali pozimi nemogoče vgraditi okna? Zagotovo ne – pri trpežnih, na vremenske vplive odpornih PVC oknih lahko montaža poteka vse leto.

Vgradnja oken pred zimo postaja vse bolj priljubljena. Vendar je pomembno, da to zaupate strokovnjakom. Poskrbeli bodo za izbor izdelkov za pritrjevanje stavbnega pohištva, primernih za nizke temperature (montažne pene, ki ohranjajo tesnost pri uporabi do -10 stopinj Celzija). Odločili se bodo tudi, kateri trenutek bo najboljši - močne zmrzali ne sme biti, nekaj dni po namestitvi pa naj bodo temperature bližje ničli. Pri pozimi vgradnji oken, pred vgradnjo inštalacij, estrihov in ometov ali barvanjem le-teh, ne pozabite na redno in učinkovito prezračevanje objekta. Vlaga, ki izhlapeva s sten in tal, mora imeti odvod.

Kdaj zamenjati okna z novimi?

Ali nameravate v hiši ali stanovanju zamenjati stara, zvita, netesna, neugledna ali popraskana okna z novimi PVC modeli? Se sprašujete, kdaj je pravi čas za tovrstno delo? Za razliko od situacije, ko so okna vgrajena v novo zgrajeno nepremičnino, vam ni treba čakati na ustrezno fazo gradbenih del. Razen če delate generalno prenovo in se bodo na novo izvajali ometi in estrihi (takrat veljajo zgoraj opisana pravila). Izberete lahko tudi katerikoli letni čas, saj lahko - z uporabo nizkotemperaturno obstojnih montažnih pen - montažo uspešno izvedemo pozno jeseni, pozimi ali zgodaj spomladi. Ko načrtujete menjavo oken v hladnih obdobjih leta, morate upoštevati ne le to, da ekipa za montažo uporablja ustrezne gradbene kemikalije.

Kako se pripraviti na menjavo oken? Če sta stanovanje ali objekt naseljena, ne pozabite, da bo menjava oken – odvisno od števila oken, ki jih nameravate vgraditi – trajala od enega do celo več dni. Pred začetkom namestitve je vredno načrtovati, da bo zamenjava potekala postopoma. Zahvaljujoč temu bodo imeli člani gospodinjstva stalen dostop do ogrevane sobe, zaprte z okni. Ali je potrebno odstraniti pohištvo iz notranjosti, kjer bodo menjana okna? Če je dovolj prostorno, naj bo dovolj, da jih odmaknemo od okenske odprtine na 2-3 metre in zaščitimo s slikarsko folijo pred prahom, umazanijo in vlago.