Aktualno

Ohranite toploto v vašem domu – 7 lastnosti energijsko varčnih oken

Dandanes je skoraj vsak element v industriji oken oblikovan tako, da dosežemo najboljše toplotne lastnosti celotnega okna. Velik učinek, toplotno učinkovito okno, je rezultat mnogih majhnih, a samo na prvi pogled tehničnih rešitev. Kaj natančno naredi okno toplo, zatesnjeno in varčno? Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri stavbnega pohištva za dom? Preverite!

Kakšne tehnične rešitve lahko okno naredijo toplejše? Na stopnjo toplotne izolacije pozitivno vpliva izbira ustreznega debeline steklenega paketa, vrste plina, ki napolni prostor med stekli, ter načina in globine vgradnje steklenega paketa v okvir krila. Topla okna lahko dosežete tudi z uporabo toplih okvirjev za stekleni paket, nevidnih tečajev in večkomornih profilov. To pa ni vse! Preverite spodaj.
Okno PAVA – ustvarjeno za energijo

SUHO VLEPLJENO STEKLO

Tehnologija suhega vlepljenja stekla, ki se uporablja pri oknih PAVA OKNOPLAST, ima dejanski vpliv na povečanje ravni toplotne izolacije okna. Ta tehnologija vključuje trdno vlepljenje celotnega steklenega paketa v okvir krila z uporabo posebnega dvosmernega lepilnega traku. Okna z vlepljenim steklom so toplejša kot modeli z lepljenimi steklenimi paketi na distančnikih. To je posledica odprave toplotnih mostov, ki nastanejo na mestu montaže distančnikov. S tem je koeficient toplotne prehodnosti profilov ugodnejši. Suho vlepljenje stekla omogoča, da so okna toplejša tudi zato, ker se stekleni paketi v tem primeru vgradijo globlje, kar zmanjša vrednost linearne toplotne mostičke na stiku med steklom in profilom.

VEČPLASTNI STEKLENI PAKETI Z NOBENIM POMENKOM

Običajno se v PVC oknih uporabljajo dvoslojni stekleni paketi. Prostor med njimi je napolnjen z argonom. Veliko boljše toplotne lastnosti za stekleni paket lahko dosežemo z večplastnimi paketi, na primer tremi sloji stekla. Če je njihova površina dodatno prekrita z nizkoemisijsko prevleko in namesto argona uporabljen nobile plin (na primer ksenon ali kripton), so lastnosti še boljše.

TOPLI DISTANČNIKI

PVC okna bodo toplejša, če se odločimo za uporabo toplih distančnikov med stekli. To rešitev uporabljajo v energijsko učinkovitih oknih. Kaj je posebnega? Namesto aluminijastih distančnikov, ki so dobri prevodniki toplote in mraza, se uporabljajo distančniki iz umetnih materialov. Ta material dobro izolira, s čimer se učinkovito odpravijo toplotni mostovi na stiku med steklom in profilom krila. Dodatna prednost je tudi povečanje temperature notranje strani okna. Tako se omeji pojavljanje kondenzacije na oknih.
Okensko krilo PAVA

OPTIMALNO ŠIROKI PROFILI Z VEČKOMORAMI

Parametri, kot so širina in zgradba profila, lahko močno vplivajo na raven toplotne izolacije okna. Najboljše za zaustavitev uhajanja toplote iz prostora skozi okna ščitijo profili z več komorami in širino nad 80 milimetrov. Vendar je treba paziti, da se ti dve lastnosti ujemata. Včasih manj komor, vendar širši profil, učinkoviteje varuje pred mrazom kot ozki profili z več komorama.
Okenski kotnik PAVA - 7-komorni okvirni profil in 6-komorni krilni profil razreda A z vgradno globino 82 mm (okvir), 86 mm (krilo)

IZOLIRANE KOMORE PROFILA

Ali lahko okenski profili postanejo toplejši? Da, če jih napolnimo s toplotnoizolacijskim materialom. Pri proizvodnji oken se uporabljajo profili, napolnjeni s poliuretansko peno ali stiroporjem. V energijsko učinkovitih oknih pri uglednih proizvajalcih stavbnega pohištva (npr. OKNOPLAST Winergetic Premium Passive) pa se uporabljajo bolj napredni materiali, kot je aerogel.

VELIKA STEKLA

Še pred nekaj desetletji je veljalo splošno prepričanje, da večje steklo v oknu pomeni hladnejši prostor. Po uvedbi večplastnih steklenih paketov se je ta trend obrnil. Stekla so danes ... najtoplejši del okna! Če želite uživati v toplih oknih, izbirajte modele z velikimi in trdnimi steklenimi površinami ter nižjimi profili kot v drugih oknih (npr. model Pava OKNOPLAST izpolnjuje oba pogoja). To so lahko tako fiksna okna kot okna, ki se odpirajo. Pomembno je, da rama predstavlja majhen odstotek okna v primerjavi s steklom. Zato je priporočljivo, da število razdelkov in profilov v oknih zmanjšate na minimum.

NEVIDNI TEČAJI

Tveganje za zmanjšanje to lastnih termoizolacijskih lastnosti oken se povečuje z uporabo kovinskih elementov, kot so npr. okovja. Da bi izboljšali parametre toplotne izolacije oken, se vedno pogosteje uporablja skrivanje tečajev. V tem primeru so okovja "skrita" znotraj profila, kar preprečuje nastanek toplotnih mostov.
Skriti tečaji v oknu PIXEL
Zaključek: S pravilno izbiro tehnoloških rešitev in materialov lahko ustvarite okna, ki so odlično izolirana in energetsko učinkovita. Z zgoraj navedenimi tehničnimi izboljšavami bodo vaša okna toplo in udobno okolje v vašem domu, hkrati pa bodo prispevala k zmanjšanju porabe energije za ogrevanje.