Aktualno

Kako sami prilagoditi okna?

Okna je treba občasno prilagoditi, da ohranijo svoje lastnosti čim dlje, kar pomeni velik prihranek.

Vendar pa vsaka prilagoditev ne zahteva prisotnosti strokovnjaka - običajno lahko to storite sami. Ugotovite, kako sami prilagodite okna v vašem domu.

Zakaj sploh prilagajati okna?

Obstaja več razlogov, zakaj je priporočljivo občasno prilagoditi okna. Eden od njih je spreminjanje letnih časov . Zaradi temperaturne razlike se uporablja različna stopnja oprijema krila na okenski okvir - poleti se lahko tlak zmanjša, zaradi česar okno, tudi ko je zaprto, prepušča majhno količino zraka , ki olajša samodejno prezračevanje prostora. Pozimi pa je treba upoštevati precej nižje temperature. Zato bo potrebna bolj tesna konstrukcija, zato je treba okovja prilagoditi tako, da v prostor ne prepuščajo hladnega zraka na račun toplega, ki vedno bremeni naš žep. Drugi razlog, zakaj prilagajamo okna, je potreba po popravku položaja krila. Lahko se zgodi, da je vratno krilo med uporabo nekoliko padlo, kar pomeni, da se ne more zapreti ali povzroča težave pri odpiranju. Nato je treba prilagoditi krilo, da ga dvignemo ali spustimo, odvisno od potrebe.

Prvič: priprava

Večina popravil in prilagoditev zahteva uporabo specializiranih orodij. Tokrat je tako, čeprav bomo za nastavitev stekel potrebovali le nekaj tipk. To so:
  • Ključ V.SCH.ACP-S
  • Imbus ključ velikosti 2,5, 4
  • Torx T10
Ta orodja so nujna, a jih lahko kupimo v številnih gradbenih trgovinah, kar pa ne bi smelo predstavljati večjega problema.

Regulacija poletje/zima

Zdaj pa si oglejmo še okensko okovje – privzeto mora biti nastavljeno v nevtralni položaj, kar pomeni, da se krilo tesno prilega okenskemu okvirju. Pri tej nastavitvi mora oznaka na kljuki kazati 6 ur. S tipko V.SCH.ACP-S lahko položaj kljuke spremenimo v poletno (9 ur) ali zimo (3 ure. ). Upoštevajte, da je poletni režim prilagojen temperaturam, značilnim za ta letni čas. Zato ne pozabite, ko pridejo hladni dnevi, kljuke ponovno nastaviti v nevtralni ali zimski položaj. Če preklopimo okenski način iz poletnega v zimski, bomo povečali pritisk krila na okenski okvir. To bo preprečilo vstop zunanjega zraka v prostor, zaradi česar bo v notranjosti veliko topleje.

Nastavitev položaja okenskega krila

Za pravilno namestitev okenskega krila potrebujemo imbus ključ 4. Princip delovanja je zelo preprost: okno najprej rahlo odpremo in nato odstranimo spodnji pokrov tečaja. Sedaj le še vstavimo imbus ključ 4. Z vrtenjem ključa v desno dvignemo krilo, v levo pa ga spustimo. Če ta postopek ne prinese pričakovanih rezultatov, z istim ključem prilagodite tečaj v drugem položaju – nato boste premaknili krilo v levo ali desno. Tretja možnost je nastavitev zgornjega tečaja, ki je dostopen po odpiranju okna, v njegovem zgornjem delu. Z imbus ključem 4 dvignemo ali spustimo vratno krilo s strani kljuke.

Nastavitev pritiska krila na okenski okvir

Pravilno nastavitev stopnje pritiska krila na okvir lahko izvedete s ključem Torx T10. To bo neposredno vplivalo na tesnost okna. Po odprtju boste na vratnem krilu opazili ekscentrična kolesca. Sedaj previdno obrnite orodje v desno ali levo. Prepričajte se, da so vsi valji v istem položaju. Odprite okno do konca in nastavite tudi rolo na nasprotni strani krila.

Naredi sam

Nastavitev oken sama ni nemogoča. Potrebujete le nekaj orodij in malo potrpljenja – vendar vam omogoča, da prihranite pri klicu strokovnjaka in zagotovite pravilno delovanje vaših oken.