Aktualno

Troslojna okna – kdaj se jih splača izbrati?

Pri izbiri antracit stavbnega pohištva nas vodita njegova eleganca in vsestranska uporabnost, ki se odlično poda k različnim stilom ter daje sodoben videz interierjem in fasadam. Okno Pixel so izbira vredna razmisleka zaradi inovativnega dizajna in funkcionalnosti, zagotavljajo visoko izolativnost in možnost SMART upravljanja ter tako povečujejo udobje uporabe. Poleg tega bomo z izbiro antracitnih rolojev, komarnikov in garažnih vrat poudarili skladnost ureditve, hkrati pa povečali udobje in varnost našega doma.

Kaj je stekleni paket?

Že med obiskom salona, ​​ko si ogledujemo različne okenske sisteme, se pojavi vprašanje zasteklitve. V nekaterih primerih lahko steklo v oknu predstavlja tudi do 90% površine celotnega okna in ima veliko večji vpliv na izolativne lastnosti celotnega sistema kot okvir. Zasteklitev je sestavljena iz steklenih plošč, med katerimi so s plinom napolnjene komore. Okna s trojno zasteklitvijo so znana tudi kot dvokomorna okna. Dodatno steklo na sredini, ki deli notranjost na dve komori, predstavlja dodatno izolacijsko plast, ki ključno vpliva na parameter Ug - koeficient toplotne prehodnosti stekla.

Prekati stekla so napolnjeni z žlahtnim plinom. Argon je najbolj priljubljen; včasih se za doseganje višje izolativnosti uporablja tudi dražji kripton. Oba plina odlikujejo odlične toplotnoizolativne lastnosti in sta neprecenljiva pri izdelavi sodobnih okenskih sistemov. Celotna zasteklitev je zaprta z okvirjem, ki je pri standardnih oknih izdelan iz aluminija. V sodobnih okenskih sistemih, kot sta PRISMATIC ali PIXEL, lahko uporabimo topel Warmatec distančni okvir iz nerjavečega jekla in plastike, ki prevaja do petkrat manj toplote.

Tako pripravljeno zasteklitev vgradimo v ustrezno oblikovan okvir. Dandanes se okna z dvojno zasteklitvijo redko uporabljajo; različica s tremi zasteklitvami pomeni hitrejšo povrnitev naložbe.

Zakaj se v energetsko varčni gradnji uporabljajo okna s trojno zasteklitvijo?

Okna z dvokomornim paketom so debelejša kot v primeru enokomornega paketa, zato ne more vsak tip konstrukcije uporabiti tristekljeno varianto. Govorimo o zelo starih objektih brez zunanjega sloja izolacije. V takšni strukturi ni mogoče uporabiti globokih oken, kar omejuje njihovo izbiro.

Na srečo je energetska učinkovitost že vrsto let glavna usmeritev razvoja gradbeništva. To pomeni, da se bodo okna iz ponudbe uporabljala v stanovanjskih blokih, vrstnih hišah ali samostojnih hišah. Zakaj se splača investirati v energetsko varčna okna? Glavna prednost je doseganje pozitivne energetske bilance hiše, kar se bo odrazilo v manjših potrebah po ogrevanju. Manj kot objekt ogrevamo, nižji so stroški njegovega vzdrževanja. V enem letu lahko dosežemo znatne prihranke, ki jih bomo stopnjevali v naslednjih letih delovanja.

Zaradi večjega sloja izolacije in debelejših profilov imajo troslojna okna tudi zelo dobre zvočne izolacijske parametre, kar je pomembno pri zagotavljanju visokega udobja za člane gospodinjstva.

Primer je PRISMATIC, eden najnovejših modelov v portfelju. Ta sistem ponuja zelo nizko vrednost parametra Uw za referenčno okno 0,78 W/(m²K) pri uporabi zasteklitve z Ug=0,5 W/(m²K) z okvirjem Warmatec. Ti parametri so odlični za energetsko učinkovito gradnjo. Hkrati sistem PRISMATIC zagotavlja zvočno izolacijo na ravni Rw = 38 dB, kar pomeni, da bo hrup, ki prihaja od zunaj (npr. na ulici z rednim avtomobilskim prometom), učinkovito izoliran.

Vrste stekel v oknih s trojno zasteklitvijo

Troslojna okna morajo biti opremljena z zasteklitvijo ustreznega standarda. Stekla v oknih so prekrita s posebnimi nizkoemisijskimi premazi, ki izboljšajo toplotno izolacijo v prostorih. Na voljo so tudi zasteklitveni paketi s povečano odpornostjo proti vlomom z uporabo kaljenega stekla. Visoko kakovost dosegamo s strogim nadzorom proizvodnje steklenih paketov. Uporaba sodobnih skenerjev omogoča boljši nadzor materialov in odpravo tudi najmanjših napak ali umazanije na steklu. Tako lahko zasteklitev prilagodimo katerikoli vrsti interierja in namembnosti objekta.

Troslojna okna – povzetek

Troslojna okna so odlična izbira za tiste, ki iščete energetsko varčne in toplotno učinkovite rešitve. Njihova napredna zasnova, ki vsebuje tri stekla in komore, napolnjene z žlahtnim plinom, kot sta argon ali kripton, zagotavlja veliko boljšo toplotno in zvočno izolacijo kot tradicionalna okna z dvojno zasteklitvijo. Z uporabo sodobnih tehnologij, kot so topli distančniki Warmatec v sistemih (PRISMATIC, PIXEL), so doseženi še boljši izolacijski parametri, kar se odraža v nižjih stroških ogrevanja in večjem udobju stanovalcev. Troslojna okna so še posebej priporočljiva pri sodobni energijsko varčni gradnji, kjer je vsak element konstrukcije ključnega pomena za energijsko bilanco objekta. Zahvaljujoč njim lahko v svojih domovih uživamo v toplini in tišini, hkrati pa skrbimo za okolje in zmanjšujemo obratovalne stroške.