Aktualno

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu oken?

Menjujete stara okna z novimi? Gradite hišo in je čas za izbiro okenskega pohištva? Preden se odločite in naročite določene modele, si vzemite trenutek in raziščite temo. Na kaj morate biti pozorni pri izbiri oken za hišo, stanovanje ali pisarno? Preverite!

Lokacija

Lokacija objekta oziroma prostorov določa, katera okna bodo v konkretnem primeru optimalna. Drugačna vrsta bo primerna za vgradnjo v novozgrajeno enodružinsko hišo v pritličju ali nadstropju, druga pa v stolpnici. Tudi okna, namenjena za zgradbe, postavljene na hrupnem območju ali sredi gozda, pa tudi za zgodovinske ali sodobne vile, morajo imeti drugačne parametre.

Pri naročilu oken po meri lahko izbirate med različnimi vrstami okenskih profilov, okovja in varnosti ter širino in vrstami steklenih paketov. Niste prepričani, kaj bi bilo primerno? Naši strokovnjaki v salonih vam bodo pomagali izbrati najboljšo rešitev.

Varčevanje z energijo

V času, ko stroški ogrevanja objektov nenehno naraščajo in trenutni gradbeni predpisi zahtevajo gradnjo energijsko varčnih objektov, je pomembna izbira tako imenovanih oken. toplo. Odlikuje jih ugoden koeficient toplotne prehodnosti za celotno okno (Uw). Nižji kot je ta parameter, bolje je.

V TIP-TOP-u vsi razpoložljivi okenski sistemi ustrezajo strogim kriterijem spremenjenih tehničnih pogojev in so celo precej nižji od predpisov. Okna z nizkim Uw zagotavljajo boljšo zaščito pred: uhajanjem toplote iz prostorov v ogrevalni sezoni, kot tudi pred vročino poleti. Toplo okensko pohištvo zagotavlja tudi nižje račune za ogrevanje kot pri oknih s slabšimi parametri.

Zaščita pred hrupom

Ko iščete okna za hišo ali stanovanje, je vredno biti pozoren tudi na njihove zvočne izolacijske parametre. To je še posebej pomembno pri objektih, ki so postavljeni ali zgrajeni na hrupnem območju, na primer v bližini hitre ceste, letališča, železniškega križišča, hipermarketa. Če želite notranjost učinkovito izolirati od zunanjih zvokov, izberite okna, ki niso le zrakotesna, ampak tudi z ustreznim protihrupnim koeficientom Rw. Izražen je v decibelih in višja kot je njegova vrednost, učinkovitejša je zaščita pred hrupom.

Standardna okna imajo Rw 30-32 dB in zadostujejo za stavbe, ki se nahajajo v mirnem območju. Če nameravate vgraditi ali zamenjati okna v hiši ali bloku v središču mesta ali v hrupnem okolju, bo stavbno pohištvo z višjim RW boljša izbira. Okna z Rw nad 40 dB so običajno opremljena z akustičnimi ali zvočno absorbirajočimi stekli, prekritimi s posebnimi folijami, ter dušenimi zračniki.

Protivlomna varnost

Okna se ne smejo le estetsko ujemati s fasado stavbe in slogom notranjosti, ampak morajo biti tudi topla. Pomembno je tudi, da zagotavljajo visoko stopnjo protivlomne zaščite. Navsezadnje je največ vlomov v stanovanja v nizkih etažah in enodružinske hiše izvršenih skozi okna.

Kaj iskati? Ali imajo okna, ki vas zanimajo, ustrezne ojačitve? To naj bo protivlomno okovje s posebnimi jeklenimi gobastimi zaskočki ter ročaji s ključem in vložkom, ki preprečuje vrtanje z zunanje strani. Pomembno je tudi, da so protivlomna okna opremljena s kaljenim ali protivlomnim steklom s PVB folijo, ki preprečuje, da bi se steklo razbilo in razletelo na milijone drobnih koščkov. Idealno okensko okovje ustreza kriterijem protivlomne zaščite v razredu RC2.

Enostavnost uporabe

Nova okna naj bodo enostavna za vsakodnevno uporabo ne le takoj po vgradnji, ampak tudi več let. To je še posebej pomembno, če nameravate kupiti stavbno pohištvo z velikoformatno zasteklitvijo, ki je običajno težka. Med obiskom razstavnega prostora preizkusite različne vrste okenskih sistemov in preverite, ali vam je odpiranje, zapiranje ali nagibanje okna udobno. Vse te dejavnosti je treba izvajati brez pretirane uporabe sile. Pomembno je tudi udobje čiščenja oken, zato izberite modele z ravnimi profili. Zakaj? Vdolbine na profilih ali steklih so idealno mesto za nabiranje umazanije. Pozornost velja posvetiti tudi vzdrževanju oken – leseni modeli bodo sčasoma zahtevali obnovo barvnega premaza, na primer brušenje in lakiranje. Pri PVC ali alu oknih se ta težava ne bo pojavila.

Kakovost in garancija

Okna so precejšen strošek, zato jih je najbolje naročiti pri preverjenih proizvajalcih. Znane blagovne znamke, kot je OKNOPLAST, imajo običajno lastne laboratorije in oddelke za nadzor izdelkov. Po njihovi zaslugi ponujena okna ustrezajo najvišjim standardom in pridobijo mednarodne certifikate. Pri nakupu oken bodite pozorni, ali boste prejeli paket, ki ga sestavljajo prodajni dokument (z žigom in podpisom prodajalca ter datumom prodaje), CE izjava o skladnosti izdelka z EU standardi ter navodila za uporabo oz. informacije o obsegu in trajanju garancije ter o reklamacijah. Imaš kakšno vprašanje? Ne bojte se jih vprašati v razstavnem prostoru!