Aktualno

Skriti tečaji v oknih – ali jih je vredno izbrati?

Danes tako stranke kot oblikovalci stavbnega pohištva poudarek namenjajo ne le varnosti in toplotni izolaciji, temveč tudi estetiki. Eden od neopaznih, a ključnih elementov, ki vplivajo na videz oken, so tečaji. Še posebej priljubljena so okna z nevidnimi tečaji. Kaj ločuje nevidne tečaje v oknih? Kako so zgrajeni takšni deli okovja oken?

Okna z nevidnimi tečaji, znana tudi kot okna brez tečajev ali okna z nevidnimi tečaji, postajajo vse pogostejša izbira strank. Odločajo se predvsem tiste osebe, ki cenijo estetske rešitve. Ali spadate med to skupino? Preverite, zakaj so nevidni tečaji v oknih vse bolj standard kot trend v sodobni arhitekturi.

NEVIDNI TEČAJI V OKNIH - KAJ SO?

V OKNOPLAST-u uporabljamo posebno okovje za nagibno-vrtilna okna, imenovano nevidni tečaji, ki je popolnoma skrito v utoru vrat. Omogoča prosto odpiranje, vrtenje in nagibanje okenskih kril povsem enako kot pri standardnih tečajih. V zaprtem položaju ni vidnih elementov okovja, vključno s tečaji, s strani zunanje strani.

Kako je to mogoče? Kovinski elementi, ki pri standardnem okovju izstopajo iz okenskega okvirja, so v tem modelu preoblikovani tako, da se popolnoma "skrijejo" v prostoru med okenskim okvirjem in krilom.

ALI SO NEVIDNI TEČAJI DOBRA IZBIRA ZA VELIKA OKNA?

Se sprašujete, ali je okovje za okna z nevidnimi tečaji dobra izbira za velika okna? Najboljša! Takšno okovje je zasnovano tako, da ne prinaša le pozitivnega estetskega učinka. Prav tako je izjemno trpežno. Brez težav se lahko odločite za okovje za nagibno-vrtilna okna z nevidnimi tečaji iz naše ponudbe za večje dimenzije oken. Največja površina okenskega krila pri uporabi nevidnih tečajev lahko doseže celo do 3 m2! Hkrati pa je njegova teža lahko do 150 kg.

ALI SO OKOVJA Z NEVIDNIMI TEČAJI NA OKNIH ZATESNJENA?

Nevidni tečaji v oknih omogočajo estetski, sodoben in minimalističen videz stavbnega pohištva. Njihova uporaba prinaša tudi svobodo pri izbiri okenske obloge, saj ni potrebe po usklajevanju barve zavese s tečaji, ki izstopajo. Tečaji, skriti v suhi komori okna, omogočajo uporabo neprekinjenega tesnilnega traku okoli oboda okenskega krila. Pozitivno vplivajo na povečanje toplotne izolacije in zatesnjenosti oken ter posledično na energetsko učinkovitost stavbnega pohištva.

SO NEVIDNI TEČAJI NA OKNIH VARNI?

Okna, kjer je uporabljeno okovje z nevidnimi tečaji, se ponašajo z enako učinkovito ali celo boljšo zaščito pred vlomom kot modeli s standardnim okovjem. Kako je to mogoče? Sistem zaklepanja v oknih z nevidnimi tečaji vključuje tudi grbasti zatiči z osmimi koti, ki se prilegajo in so razporejeni po obodu okna, ter standardni ali protivlomni zatiči iz jekla. Varnost uporabe oken z nevidnimi tečaji je odvisna tudi od območja gibanja okenskega krila, ki lahko doseže do 95 stopinj, če je okenska odprtina ustrezno pripravljena.
Okensko okovje PROLUX

SO NEVIDNI TEČAJI NA OKNU TRAJNI?

Se bojite, da boste za estetski videz oken plačali z njihovo nižjo trajnostjo? Nasprotno! Okovje za okna z nevidnimi tečaji je izjemno trajno, hkrati pa ima minimalno in nižjo stopnjo obrabe v primerjavi s okni s standardnimi tečaji. Zaradi svoje specifične konstrukcije z "fiksnim središčem vrtenja" ne zahteva prilagajanja. Namesto tega dosežete visoko stabilnost okovja in odpravite težave, kot so padajoče okensko krilo ali nezmožnost prileganja okenskega krila z okenskim okvirjem. Brezhibno delovanje skritega okovja oken izhaja tudi iz odsotnosti stika tečajev s umazanijo od zunaj.
Okno PIXEL s skritimi tečaji

ALI SO OKOVJA Z NEVIDNIMI TEČAJI NA OKNU DRAGA?

Vam je všeč ideja o naročilu stavbnega pohištva z nevidnimi tečaji, vendar se bojite stroškov? Mnogi menijo, da morajo biti inovativne rešitve drage. V OKNOPLAST pa menimo drugače. Nevidne tečaje, ki izboljšujejo estetiko stavbnega pohištva, povečujejo zatesnjenost oken in njihovo toplotno izolacijo ter poenostavljajo čiščenje, ne potrebujete velikega dopadka za okna različnih dimenzij. Preverite, kako se v praksi obnašajo okovja za okna z nevidnimi tečaji.