Aktualno

Kaj so "tiha" okna

Ste nenehno razdraženi, imate težave s spanjem ali se ne morete osredotočiti? To so nekateri najpogostejši učinki dolgotrajne izpostavljenosti okoljskemu hrupu. Rešitev težave je morda bodisi selitev v mirnejši del države bodisi ... izbira t.i tiha okna. Zakaj zagotavljajo učinkovito zvočno izolacijo? Na katere parametre morate biti pozorni pri izbiri? Preverite!

Sodobna okna naj ne bodo samo estetska in topla, ampak tudi tiha. Za onesnaženim zrakom je hrup druga najresnejša okoljska nevarnost za javno zdravje. Dolgotrajno bivanje v hrupnih območjih, na primer v mestnih središčih, v bližini distribucijskih in transfernih centrov, v bližini letališč in proizvodnih obratov, je za nas bolj škodljivo, kot se morda zdi. Na srečo, da zaščitite sebe in svoje ljubljene pred učinki hrupa, vam ni treba spremeniti kraja bivanja. Zahvaljujoč sodobni tehnologiji lahko učinkovito "utišate" objekt. Eden najpomembnejših elementov zvočne izolacije v hiši so okna. Kako izbrati optimalen model?

Kaj pomeni oznaka rw faktor?

Želite svojemu gospodinjstvu zagotoviti prijetno tišino doma? Pri izbiri oken in dvoriščnih vrat bodite pozorni na njihov Rw faktor izražen v decibelih (dB). Ta parameter določa stopnjo dušenja zunanjega hrupa z zunanjo predelno steno, kot so okna ali vrata. Preprosto povedano, z njegovo pomočjo lahko enostavno preverite učinkovitost zvočne izolacije določenih modelov. Višji kot je indeks Rw, učinkoviteje določen izdelek ščiti prostore pred hrupom iz zunanjega sveta.

V Sloveniji večina oken standardno zagotavlja zvočno izolacijo na ravni Rw 30. Če želite učinkovitejšo zaščito pred hrupom, izberite okna z višjim Rw. Vsa okna iz naše ponudbe zagotavljajo bistveno boljšo zvočno izolacijo notranjih prostorov. Spodaj preverite vrednosti Rw za posamezne okenske sisteme v naši ponudbi:
  • Koncept – Rw 33
  • Prolux – Rw 35
  • Pixel, Prismatic – Rw 36
  • Winegretic – Rw 36
Raven hrupa, ki jo zaznava človek:
Šumenje listov – 20 dB tiktakanje ure – 30 dB
Radio pri nizki glasnosti – 40 dB Normalen pogovor – 60 dB
Glasen pogovor – 70 dB Kosilnica – 80 dB
Prometna ulica – 90 dB Zračno kladivo -100 dB
Motorno kolo brez dušilca ​​– 110 dB Reaktivno letalo – 140 dB
Če poenostavimo, lahko domnevamo, da zmanjšanje jakosti zvoka za 10 dB zaznamo kot zmanjšanje hrupa za 50 %. Če ima okno zvočno izolacijo Rw = 32 dB, bo hrup, ki ga povzroča ulični promet na ravni 90 dB zunaj, okno utišalo na raven 62 dB.

Na kaj biti pozoren pri izbiri "tihih" oken?

Kaj vpliva na akustične lastnosti oken? Je vsota več elementov, vključno z: stopnja njihove tesnosti, dimenzije, zvočna izolacija uporabljenih steklenih vložkov ali celo struktura profila. Pri izbiri oken bodite med drugim pozorni na: o številu, debelini in obliki stekla. Debelejša kot so in več kot jih je, bolje ščitijo okna pred zunanjim hrupom. Za povečanje zvočne izolativnosti oken je ključna tudi medsebojna razdalja stekel in način njihove montaže, torej vrsta okenskih oblik, v katere je vgrajeno steklo. Prav tako je dokazano, da pravokotna okna (v primerjavi s kvadratnimi okni) in tista s steklom, lepljenim s posebnimi akustičnimi folijami, zagotavljajo boljšo zaščito pred hrupom. Pri TIP-TOP-u se tega zelo dobro zavedamo. Vsak izmed ponujenih okenskih sistemov je zasnovan tako, da doseže najboljši možni učinek zvočne izolacije.

Namestitev, ki zagotavlja tišino

Po izbiri tihih oken je izjemno pomembno, da s slabo vgradnjo ne zapravimo njihove zvočne izolacijske sposobnosti. Način vgradnje stavbnega pohištva v steno je eden od osnovnih dejavnikov, ki vplivajo na raven hrupa, ki prodira v prostore od zunaj. Najboljša izbira, če želite čim bolj tiho notranjost, je instalacija, ki omogoča odpravo toplotnih in zvočnih mostov. Zakaj je tako pomemben? Dokazano je, da netesnost izolacijskega sloja bistveno zmanjša akustične parametre v prostorih. Nizka kakovost pene in njena uporaba tako, da med steno in okenskim okvirjem nastanejo reže, lahko privede do zmanjšanja zvočne izolativnosti oken do 10 dB. Napake pri vgradnji lahko odpravite z izbiro preverjenih inštalaterskih ekip (npr. tistih, ki jih priporočamo pri TIP-TOP-u).