Aktualno

Menjava oken v bloku

Vas je strah menjave oken v bloku? V nasprotju s splošnim prepričanjem lahko to nalogo opravite hitro, učinkovito in brez pretiranega hrupa ali nereda. Najpomembnejši sta dober načrt in preverjena ekipa. Ne glede na to, ali morate zamenjati eno okno v bloku ali celotno stavbno pohištvo, preberite naša navodila po korakih. Preverite, kako to počnejo naši strokovnjaki!

Korak 1. Obisk salona

V ponudbi OKNOPLAST-a je na izbiro kar 7 okenskih sistemov. Čeprav opravljajo enake funkcije, se med drugim razlikujejo: slog profila, parametri toplotne izolacije in cena. Če nameravate zamenjati okna v bloku, obiščite naš salon.

Na licu mesta boste natančno pregledali vse sisteme in izvedeli več o njih od svetovalca za stranke. Če imate težave pri izbiri pravega okna za zamenjavo, boste deležni strokovnega svetovanja. Ko iz ponudbe izberete model, ki izpolnjuje vaša funkcionalna in estetska pričakovanja, preprosto oddajte naročilo.

Korak 2. Merjenje oken

Po naročilu okna sledi naslednja faza menjave oken v stanovanju, to je izmera oken v prostorih. Izredno pomembno je, da ga izdelajo strokovnjaki in v skladu z umetnostjo. Zakaj? Le pravilno izbrane dimenzije okenskega utora, okna in police bodo omogočile popolno prileganje in vgradnjo novega okna. Ali moram naročiti tudi okensko polico? Pri menjavi starih oken v stanovanju z novim stavbnim pohištvom se lahko poškodujejo okenske police. Da pa ne bi povzročili dodatnih stroškov, naši strokovnjaki poskušajo uporabiti okenske police, ki so v stanovanju.

3. korak. Čakanje na okna

Po obisku strokovnjakov na vašem domu imate čas, da se pripravite na glavni del menjave oken v bloku, to je demontažo starega okna in vgradnjo novega. Čakalna doba za naročeno okno po meri je običajno več tednov, odvisno od števila oken, njihovih dimenzij in izbrane barve. Ob naročilu okna ali oken v razstavnem prostoru prejmete informacijo o konkretnem roku dobave okna v vaše stanovanje.

Korak 4. Zavarovanje prostora

Dan pred dogovorjenim datumom dostave novega okna in demontaže starega pripravite prostor za obisk monterske ekipe. Da bo zamenjava okna ali oken v vašem stanovanju potekala gladko in brez poškodb, je vredno odstraniti vse dekoracije in samostoječe pohištvo iz okolice okenskih vdolbin. Tla in vgradno pohištvo je treba tudi zaščititi, na primer s folijo.

Korak 5. Odstranitev starega okna

Prva faza pred vgradnjo novega okna v stanovanje je demontaža starega stavbnega pohištva. Za to nalogo bodo strokovnjaki med drugim uporabili: gradbena in obnova elektro opreme. Zato naj bi jih lahko priključili na elektriko. Zamenjava starih oken z novimi plastičnimi vključuje potrebo po odstranitvi nepotrebnega lesa. Vse podrobnosti glede odstranjevanja smeti, čistilnih del in odlaganja starih oken se dogovorite v salonu.

Korak 6. Namestitev novega okna

Po demontaži starega okna se ekipa loti čiščenja okenske vdolbine morebitnih ostankov montažne pene ali nepotrebnega ometa. Nato profil novega okna namesti v vdolbino in poskrbi za njegovo pravilno vgradnjo. Če izberete priporočeno toplo montažo s trakovi, bo dela več in čas montaže daljši.

To je izjemno pomembna faza menjave oken v bloku, saj je od pravilne vgradnje oken odvisno ohranjanje njihovih parametrov in trajnosti. Koliko časa bo trajala demontaža starega okna in vgradnja novega v stanovanje? V primeru menjave enega okna v bloku traja več ur. Zamenjava celotnega lesenega pohištva v stanovanju traja od enega do treh delovnih dni.

Korak 7. Obdelava okenske odprtine

Ali želite zamenjati eno okno v bloku ali zamenjati celotno stavbno pohištvo v stanovanju? Naslednji korak po vstavitvi novega okna na mesto starega je obdelava okenske vdolbine. Po pravilni namestitvi novega v vdolbino bo ekipa strokovnjakov uporabila montažno peno. Ko se posuši, bo zapolnil vrzeli, ki so nastale zaradi demontaže okna. Kaj pa nanašanje ometa in barvanje sten ometane vdolbine? Odvisno je od obsega dela, predhodno dogovorjenega s prodajalcem, in vrste uporabljenega zaključnega materiala.

Korak 8. Prilagoditev oken

Se vam zdi, da je po kitanju sten okenskih vdolbin zamenjava oken v bloku skoraj končana? Večja obnovitvena in gradbena dela se namreč ne bodo več nadaljevala. Vendar pa je pomemben korak, da čim dlje uživate v pravilno delujočih oknih, njihova nastavitev. Po zamenjavi oken v bloku vam jih bodo strokovnjaki prilagodili in pokazali, kako to v prihodnje naredite sami. Zakaj sicer prilagajati okna? Po prilagoditvi bodo strožji, kar se bo neposredno odrazilo v nižjih računih za ogrevanje pozimi ali računih za klimatske naprave poleti.

Korak 9. Čiščenje

Zadnja faza menjave starih oken v stanovanju, vključno z menjavo enega okna v bloku, je čiščenje. Odvisno od dogovora s prodajalcem lahko ekipa s seboj odnese ostanke in stara okna, ki so nastala pri menjavi. To je tudi pravi čas za pomivanje novih oken. Ostanke lepila po odstranitvi zaščitne folije, če jih najdete, lahko odstranite s krpo, navlaženo z vodo in sredstvom za pomivanje posode. Obrišite tudi okenska stekla in prag pred prahom.