Aktualno

Katera okna izbrati za enonadstropno hišo?

V zadnjih letih se povečuje priljubljenost enonadstropnih hiš. Zakaj? Investitorji ne iščejo prihrankov le z zmanjševanjem bivalnih površin. Trendom minimalizma sledi tudi vse mlajša populacija, ki ceni preproste oblike – predvsem pri ravnih strehah. Ne glede na razlog za izbiro enonadstropne hiše, jo je vredno opremiti s kakovostnim stavbnim pohištvom. Na kaj morate biti pozorni pri izbiri oken za enonadstropno hišo? Preverite!

Gradite moderno enonadstropno hišo z ravno streho ali morda klasično enonadstropno hišo z ovojno streho? V obeh primerih potrebujete topla okna. Le stavbno pohištvo z dovolj nizkim koeficientom toplotne prehodnosti bo predstavljalo učinkovito oviro pred mrazom ali vročino, pozimi pa tudi pred toplotnimi izgubami iz prostorov. Medtem ko je toplotna izolacija oken pomembna pri vseh vrstah objektov, je pri enonadstropnih hišah ključnega pomena. Zakaj? V takih nepremičninah morajo biti vsi prostori na enem nivoju. V pritličju boste našli tako t.i dnevne sobe, na primer kuhinja, kopalnica, dnevna soba, hodnik ali pralnica, pa tudi nočne ali zasebne sobe, na primer spalnice, otroške sobe, garderobe. To pomeni večje število oken in pogosto – predvsem pri pasivnih in energijsko varčnih hišah – tudi večjo površino oken.
Pri gradnji enonadstropne hiše je vredno izbrati topla okna s čim nižjim koeficientom toplotne prehodnosti Uw. Najboljše parametre imajo okna z veliko zasteklitvijo, troslojnimi stekli in ozkimi okvirji. Idealno je, če so v enonadstropni hiši okna dodatno prekrita s protiemisijskim premazom, okvirji, ki jih obkrožajo, pa so iz plastike ali jekla. Najnaprednejša, zato najbolj tesna in topla okna (za enonadstropne hiše, pa tudi za katero koli drugo hišo) uporabljajo tudi sodobne tehnologije.

Tiha okna za enonadstropno hišo

V enonadstropnih hišah, kot smo že omenili, so spalnice v pritličju. Čeprav jih načrtovalci običajno poskušajo umestiti v del hiše, ki gleda na vrt, to ni vedno mogoče. Zlasti na vogalnih parcelah obstaja veliko tveganje, da bodo okna spalnice v enonadstropni hiši obrnjena proti prometni ulici ali pločniku. V takem primeru je za učinkovit nočni počitek izrednega pomena poskrbeti za ustrezno notranjo akustiko. Učinkovito bodo utišali zunanji hrup, vključno z: okna za enonadstropno hišo z debelimi steklenimi paketi. Zanimivo je, da na akustične lastnosti oken vpliva tudi oblika stekla – pravokotna so zvočno boljša. Steklo laminirano z akustično folijo zagotavlja dodatno zaščito pred hrupom.
Pri izbiri oken za enonadstropno hišo je vredno biti pozoren tudi na stopnjo dušenja hrupa, to je Rw. Običajno je okoli 30-32 decibelov, vendar so zvočno izolirana okna veliko tišja. Lahko zmanjšajo zunanje zvoke do 36 decibelov (npr. Oknoplast Winergetic Premium, Pixel). Izredno pomembna je tudi pravilna vgradnja oken v enonadstropno hišo. Če je namestitev izvedena malomarno ali nepravilno, lahko nastanejo toplotno-zvočni mostovi. To so s prostim očesom nevidna "vrata" za zunanji hrup.

Okna za enonadstropno hišo - ne pozabite na varnost

Večina vlomov v hiše (večinoma pritlične) se zgodi skozi okna in balkonska vrata. Ko načrtujete gradnjo hiše s pritličjem brez nadstropja, poskrbite za varno stavbno pohištvo. Katera okna za enonadstropno hišo bodo zagotovila najvišjo stopnjo protivlomne varnosti? Najbolje se bodo obnesli modeli z ustreznimi tehničnimi rešitvami - ročaji s ključem, specialno okovje, premični zatiči za preprečevanje dvigovanja okenskega krila ter steklo, lepljeno s PVB folijo ali kaljeno. V TIP-TOP-u med drugim ponujamo: protivlomne zapore, ki so privijačene neposredno na jeklo, obdano z okvirjem, ter okovje Winkhaus ProLight, ki ju povezuje.
Okna v naši ponudbi za eno in večnadstropne hiše imajo v okovje vgrajene tudi protivrtalne plošče. To je dodatna zaščita pred vlomilci, ki poškodujejo odpiralni mehanizem. Za večjo varnost oken pri enonadstropni hiši uporabljamo tudi lepljena stekla in letve, ki jih ne moremo na silo potisniti v prostor. Stopnjo protivlomne zaščite oken v enonadstropni hiši lahko povečamo z vgradnjo okenskih ključavnic. Ti majhni, težko locirani elementi so povezani z alarmnim sistemom ali s sistemom pametnega doma (npr. Smart Home). Če ga poskušate nenadzorovano odpreti, prejmete informacije na pametni telefon ali tablico.