Aktualno

Kaj sploh so toplotno izolacijska okna. in kakšne so njihove prednosti?

Toplotno izolacijska okna so izraz, ki se pogosto pojavlja v industriji oken. Pri gradnji hiše in iskanju ustreznih materialov boste zagotovo večkrat naleteli na ta izraz. V tem priročniku predstavljamo celoten nabor informacij, ki vam bodo pomagale izbrati pravi izdelek z nizkim koeficientom toplotne prehodnosti.

Toplotno izolacijska okna. – kaj to pravzaprav pomeni?

Energetska učinkovitost postaja vse bolj pomembna. V zadnjih letih se ni povečala samo ozaveščenost javnosti, ampak so se bistveno zaostrile tudi konstrukcijske zahteve za okna. Topla okna so izraz za stavbno pohištvo, ki že zdaj ustreza zelo strogim standardom, ki jih pričakuje Evropska unija. Osnovni parameter, ki vam omogoča, da ugotovite, ali okna spadajo v skupino "toplotno izolacijska okna", je nizek koeficient toplotne prehodnosti - Uw *. Za toplotno izolacijska okna je poleg nizkega Uw značilna tudi visoka tesnost in pravilna vgradnja. Kombinacija teh treh elementov daje najboljšo toplotno izolacijo.
Do konca leta 2020 parameter Uw za vertikalna okna ne sme biti višji od 1,1 W/m²K, za strešna okna pa 1,3 W/m²K. Od leta 2021 so te vrednosti znižane in po veljavnih standardih Uw za vertikalna okna ne sme biti višji od 0,9 W/m²K, za strešna okna pa 1,1 W/m²K.

Kako so zgrajena toplotno izolacijska okna?

Izolacijska zmogljivost okna je sestavljena iz izolacijskih koeficientov okvirja Uf in zasteklitve Ug. Večja velikost okna pomeni večji pomen zasteklitve (večja zasteklitvena površina). Za najtoplejša okna je značilen velik delež stekla v skupni površini okna in majhno število prečk, ki nastanejo zaradi uporabe npr.
toplotno izolacijska okna najpogosteje uporabljajo zasteklitev, sestavljeno iz treh steklenih plošč, ki so od znotraj napolnjene z žlahtnim plinom - kriptonom ali argonom. Poseben distančnik loči steklo od okvirja in ustvari dodatno plast izolacije. Najpogosteje je takšen distančni okvir iz plastike, ki se počasi ohlaja.

toplotno izolacijska okna so lahko PVC, lesena ali aluminijasta.

PVC in aluminijasta okna imajo večkomorno strukturo, to pomeni, da so znotraj profila številne komore in termo vložki. Pomembna je tudi vgradna globina, ki naj bi bila pri energijsko varčnih in pasivnih oknih med 82 mm in 90 mm.
Pri prebiranju tehničnih specifikacij oken ne smemo pozabiti, da proizvajalec vedno poda vrednosti, izračunane za referenčno okno - enokrilno okno dimenzij 123 x 148 cm. Če se spremenijo dimenzije našega okna, se spremenijo tudi vrednosti, navedene v specifikacijah.

Katera okna izbrati, da prihranite pri ogrevanju?

Vsi izdelki iz ponudbe OKNOPLAST ustrezajo strogim standardom toplotne izolacije. Z najboljšim parametrom Uw se ponašajo modeli Winergetic, Winergetic Premium, Winergetic Premium Passive in Prismatic, ki standardno bistveno presegajo strožje standarde toplotne izolativnosti oken. Okna Winergetic ponujajo Uw (za referenčno okno) na nivoju 0,76 W/(m2K), drugo 0,68 W/(m2K), zadnje pa 0,78 W/(m2K). V sistemih Prolux in Pixel je lahko Uw 0,97 W/(m2K) oziroma 0,83 W/(m2K).

Izberite toplo montažo!

Tudi najtoplejša, energijsko varčna okna ne bodo v celoti opravila svoje vloge, če bodo nepravilno vgrajena. Zato je pravilna vgradnja stavbnega pohištva tako pomembna za energijsko bilanco hiše. Toplotni mostovi se najpogosteje tvorijo na spoju podboj – podboj v okenskih odprtinah, pragovih balkonskih in terasnih vrat ter na spoju zunanjih roletnih omaric.

Toplotno izolacijska montaža vključuje uporabo več slojev paroprepustnih in paronepropustnih trakov ter uporabo posebnih pen za popolno tesnjenje spoja med oknom in steno. Pomembno je, da montažo izvede izkušena ekipa, zato se pri izbiri modela v salonu o montaži oken velja pozanimati pri prodajalcu. Običajno ekipe, ki hišo pripeljejo v gradbeno ali oklepno stanje, nimajo dovolj znanja za izvedbo tople montaže. Če je naš cilj doseganje čim nižjih energijskih izgub, se nam bo investicija v toplo instalacijo zagotovo obrestovala v obliki nižjih stroškov ogrevanja.Izberite toplo montažo!