Aktualno

Stili podstrešij - kako urediti notranjost

Zgodovina podstrešnega stila v notranjih prostorih se je začela skoraj pred 70 leti. Kljub preteku časa je danes bolj priljubljen kot kdajkoli prej. Uporablja se ne le pri opremljanju stanovanj ali postindustrijskih prostorov, ampak tudi pri hišah in sodobnih pisarnah. Kako se prepozna podstrešni stil? Kako ustvariti sodobno podstrešje? Podajamo vam nasvete o barvah, pohištvu in materialih, ki se prilegajo sodobnemu podstrešju.

Stil podstrešja, čeprav izvira iz prve polovice 20. stoletja, je še vedno izjemno priljubljen. Uporablja se ne le za opremljanje stanovanj, ampak tudi hiš, pisarn in celo hotelov ter restavracij. Kako arhitekti ustvarjajo loft stil v sodobnih stavbah? Preverite!

Stil podstrešja - zgodovina, ki še vedno živi

Stil podstrešja je nastal v Združenih državah Amerike v 50. letih 20. stoletja. Ni bil zasnovan kot premišljen notranji trend, temveč je bil posledica potrebe. Zaradi gospodarske krize in zapiranja številnih industrijskih obratov so njihove tovarniške dvorane ostajale prazne. V zgornjih nadstropjih - z velikimi okni iz aluminija ali jekla in stekla ter odprtimi prostori s konstrukcijskimi stebri - so začeli živeti tisti, ki si niso mogli privoščiti standardnega najema.
Stil loft so še posebej vzljubili umetniki v ZDA. Njihova izvirna oprema v postindustrijskih prostorih, kot so newyorški lofti, še danes služi kot vzor za naslednje generacije notranjih oblikovalcev.

Stil podstrešja - kaj ga označuje

Stil podstrešja je eden najbolj prepoznavnih notranjih slogov. Prvi lofti so se odlikovali po uporabi prvotno industrijskih prostorov, kot so tovarniške hale iz konca 19. stoletja. Sodobni lofti so stilizirani, vendar ohranjajo sodoben značaj stavbe. Kateri znaki najbolje opisujejo stil podstrešja?
To vključuje prostornost, svetlobo in pomanjkanje sten. V sodobni gradnji se spet vrača k odprtim notranjim razporedom, pri čemer se uporabljajo modne lahke pregrade, kot so steklene in jeklene stene. Stil podstrešja pogosto izkorišča jeklene elemente, kot so okna s prečkami, stopnice, galerije in nosilci ter druge nosilne elemente. To omogoča, da v prostor vstopi veliko naravne svetlobe in ustvari edinstveno vzdušje. Pri ustvarjanju stila podstrešja v notranjosti ne smemo pozabiti na uporabo drugih materialov. Kateri?

Dokončni materiali - stil podstrešja

Ali nameravate opremiti stanovanje v bloku v slogu podstrešja ali ustvariti podstrešno opremo v enodružinski hiši? Poleg izbire določenih barv ali pohištva je pomembno, da uporabite tipične materiale za končno obdelavo v slogu podstrešja. Ti materiali so izjemno priljubljeni že več kot desetletje, zato so tudi enostavno dostopni in relativno poceni. Katere materiale je najbolje uporabiti v sodobnem loftu?
Za tla je najbolje izbrati poliran beton ali epoksidno smolo ali ploščice, ki posnemajo betonsko površino brez fug. Dobra izbira je tudi naravno lesno tla, vendar mora biti starano in z vidnimi nepravilnostmi. Stene je najbolje zaključiti z opeko ali arhitekturnim betonom. Stil podstrešja ima rad tudi kovinske elemente, kot so tramovi, stopnice in podobno.

Stil podstrešja - barve

Stanovanje v slogu podstrešja ali hiša v slogu podstrešja zahteva določeno barvno paleto. Najbolj značilni barvi za podstrešje sta bela in črna. Te barve tvorijo zanimivo ozadje za druge barve v slogu podstrešja, kot je na primer oranžna, ki se običajno pojavi v notranjosti v obliki opek ali opečnih ploščic. Tipična za stil podstrešja je tudi siva, zlasti betonska.

Sivo lahko vnesete v notranjost v različnih odtenkih, vključno s priljubljeno sivo z dodatkom toplega bronasta. Uporabite to barvo na tleh kot beton ali ploščice ali na steni kot arhitekturni beton ali preprosto barvo. Če imate radi stil podstrešja in močne barve, lahko v opremo vključite žive barve, kot so modra, rumena ali zelena.

Pohištvo za stil podstrešja

Notranji prostor v slogu podstrešja najbolje poudarite z ustrezno izbranimi kosi pohištva in dodatki. Katere modele pohištva je najbolje uporabiti v stanovanju v slogu podstrešja ali hiši? Najboljša izbira so tisti, izdelani iz naravnega lesa, vendar obdelani z zobom časa in prašno barvani v črno, sivo ali belo. Popolnoma se prilegajo opremi v slogu podstrešja tudi ročno izdelani kosi pohištva ali modeli, ki posnemajo ročne izdelke.
Vzdušje v takem okolju lahko zmehčate z udobnimi oblazinjenimi kosi pohištva, na primer s prijetnim na otip in nežnim žametom. Stil podstrešja še posebe bno ljubi tudi kose pohištva iz pravega usnja ali visokokakovostnih imitacij usnja.

Dekoracije za stil podstrešja

Notranjost, celo tako surova kot stanovanje v slogu podstrešja, se zdi nepopolna brez dekoracij. Celoto v slogu podstrešja lahko dopolnite z zanimivimi dodatki, na primer ročno izdelanimi elementi iz terakote, stekla, jekla ali recikliranega lesa. Ne pozabite na tekstilije, kot so odeje, okrasne blazine, postavljene v jeklenih košarah. Ali naj okna v slogu podstrešja okrasijo z zavesami? V podstrešnih stanovanjih se najpogosteje uporabljajo okna brez zaves ali zaves. Če vam je všeč slog podstrešja, so zunanje rolete boljša izbira, saj vam zagotavljajo zasebnost zvečer in varujejo pred soncem podnevi. Lahko se odločite tudi za notranje rolete v barvi sten.