Aktualno

Najpogostejše napake pri vgradnji vrat

Čeprav je že dolgo znano, da vgradnja vrat (predvsem zunanjih) ni lahka naloga, se še vedno marsikdo preizkusi v sami vgradnji. Ne manjka tudi zgodb, v katerih montažna ekipa, čeprav je usposobljena in izkušena, dela osnovne napake. Kako se temu izogniti? Spoznajte najpogostejše napake pri vgradnji vrat in bodite nanje še posebej pozorni!

Pred naročilom vrat je potrebno vzeti točne dimenzije. Merili bomo predvsem podboje. Napaka, storjena na tej stopnji, povzroči, da se vrata preprosto ne prilegajo. Zato je vredno prositi za pomoč usposobljeno osebo, na primer zaposlenega v salonu, kjer želite kupiti vrata. Po pripravi dimenzij nam bo lahko pomagal izbrati pravi model.

Smer in zavoj

Tako kot pri pouku fizike tudi pri sestavljanju vrat ne moremo zanemariti nobenega detajla, če ne želimo izgubljati veliko časa s popravki. Nepravilna namestitev lahko povzroči, da se vrata odpirajo na primer navznoter namesto navzven. Takrat se lahko zgodi, da omaro ne bo mogoče postaviti ob vrata. Takrat nam bosta ostali dve možnosti - preoblikovati sobo ali ... ponovno namestiti vrata.

Enako velja za smer odpiranja vrat. Pomembno je, ali so vrata desna (tečaji vidni na desni) ali leva (podobno). Omeniti velja, da vsak arhitekturni načrt nakazuje, v katero smer se odpirajo vrata. S tem omogočimo natančno načrtovanje razporeditve opreme – takšno, ki ne posega v položaj vrat.

Uredba

Izravnavanje vrat je zelo težka, a nujna naloga. Slabo nameščeno vratno krilo se lahko zatakne za tla ali prepušča zrak (če je nastavljeno previsoko) ali pa se ne prilega okvirju. V mnogih podobnih situacijah se vratno krilo samodejno odpre ali zapre, namesto da ostane v izbranem položaju.

Pena povsod

Čeprav je montažna pena pomemben element vgradnje vrat, se je težko upreti vtisu, da včasih celotna konstrukcija temelji na njej. To je zelo slaba navada, ki si jo privoščijo številni uredniki. Preveč pene lahko v skrajnem primeru povzroči celo zvijanje okvirja vrat! Rezultat te napake bo nezmožnost zapiranja vrat (vratno krilo bo "odskočilo").

Prav tako ne smemo pozabiti na ustrezno zaščito vratnih podbojev pred uporabo pene. Nujno bo treba uporabiti distančnike in jih postaviti v ustreznih razmakih, da pena, ki se širi, ne poškoduje okvirja vrat. Montažna pena se ne sme uporabljati – v nasprotju s splošnim imenom – za vgradnjo, temveč le za zapolnitev rež med steno in okvirjem vrat. Vendar se včasih zgodi, da na njej temeljijo celotna vrata.

Takšna montaža pa velja le za lahka, tanka notranja vrata, ki bi jih težko vgradili v steno (na primer tanko predelno steno). Težja zunanja vrata, npr. aluminijasta, morajo biti vgrajena v steno, da se zagotovi tesnost in mehanska vzdržljivost.

Kontrola kakovosti

Ko ekipa (ali mi) namesti vrata, opravite lasten pregled. Če želite to narediti, sledite nekaj osnovnim korakom:

  • Preverite, ali je pena dobro zapolnila reže
  • Preverite raven in navpičnost vrat
  • Izmerite okvir vrat (ne pozabite na diagonalne črte!)
  • Pozorno si oglejte vratni okvir in vratno krilo - med namestitvijo lahko dobite ostružke ali praske.
  • Morebitne nepravilnosti prijavite izvajalcu (preden podpišete sprejemno pismo!)