Aktualno

Kdaj zamenjati okna?

Pravilno vgrajena, pravilno uporabljena in redno vzdrževana PVC okna lahko služijo več let. Sčasoma pa se spremeni njihov videz, izolacijske lastnosti in mehansko stanje. Se sprašujete, kdaj zamenjati okna? Povemo vam, kateri simptomi kažejo, da je čas, da si omislite nova okna.

Na stanje oken s PVC profili vpliva veliko dejavnikov. Prva, ključna faza, od katere je odvisno, kako se bodo okna starala, je montaža. Nepravilna vgradnja oken v steno lahko med drugim prispeva k: za pospešeno uničenje okvirjev. Na stanje okenskega pohištva negativno vpliva tudi neredno čiščenje okvirja ter mehanizma za zapiranje in odpiranje oken. Prah ali gradbena umazanija, ki se tam nabere, lahko povzroči težave pri zapiranju in posledično povzroči prisilno zapiranje. Optimalno stanje plastičnih oken lahko skrajša tudi zanemarjanje vzdrževanja. Vzdrževanje oken, npr. mazanje mehanizma in tesnil, je treba izvesti vsaj enkrat letno. V nasprotnem primeru se med drugim lahko zgodi naslednje: do hitrega pokanja gumijastih tesnil in s tem do puščanja. Kateri specifični simptomi kažejo, da je čas za odstranitev starih oken in namestitev novih? Kdaj zamenjati okna?

Puščanje - razlog za zamenjavo oken

Osnovni znak, da je čas za zamenjavo oken, je njihovo puščanje. Kaže se predvsem s prepihom, ki ga čutijo domači ali z zunanjim vdiranjem hladnega zraka ali vlage v prostore stavbe. Pomanjkanje tesnosti oken negativno vpliva tudi na njihove toplotnoizolacijske lastnosti. V praksi to pomeni, da se – v primerjavi s prejšnjimi leti uporabe oken – za ogrevanje stavbe porabi vidno več toplotne energije. V poletni vročini dotrajane okenske predelne stene ne bodo ustrezno izolirale notranjosti od zunanjih razmer, zato se bodo hitreje segrele.

Kaj povzroča puščanje oken? To so lahko motna, puščajoča ali počena okenska tesnila. V nekaterih primerih - po posvetu s serviserjem proizvajalca oken in njegovem pozitivnem mnenju - jih lahko poskusite zamenjati z novimi in s tem začasno podaljšati življenjsko dobo oken. Težje je, če je puščanje posledica zvijanja okenskih okvirjev ali izgube prvotne oblike okvirjev (npr. zaradi nepravilne vgradnje in pritiska sten na okno).

Slabša zvočna izolacija - razlog za menjavo oken

Pri plastičnih oknih, torej s PVC profili, čas negativno vpliva tudi na njihovo zvočno izolativnost. Tudi »najtišja« okna po dolgih letih, ko se začnejo pojavljati puščanja, prepuščajo več hrupa od zunaj v notranjost. Kdaj je iz tega razloga pravi čas za menjavo oken? Če živite na hrupnem območju, na primer v bližini železniške ali avtobusne postaje, v središču večjega mesta ali na prometni cesti, boste zagotovo prepoznali točen čas. Zakaj? Preprosto boste začeli čutiti nelagodje zaradi slabše izolacije oken kot prej, kar lahko povzroči razdraženost in razdraženost brez očitnega razloga ter celo glavobole.

Težave z mehanizmom - utemeljitev zamenjave oken

PVC okna v vaši hiši ali stanovanju po letih uporabe ne delujejo več tako gladko, kot bi pričakovali? Blokada mehanizma pri odpiranju ali zapiranju, potreba po silovitem potiskanju okenskega krila ali boj z ročajem so simptomi, ki nakazujejo, da je okna potrebno pregledati in vzdrževati. Če odkrijete napake, ki jih ni mogoče popraviti, je najbolje odstraniti stara okna in vgraditi nova. Kateri so konkretni vzroki za te moteče simptome pri uporabi oken? Najpogosteje težave pri odpiranju in zapiranju oken nastanejo zaradi poškodb okovja in zvijanja okvirjev, npr. zaradi visoke temperature (pri požaru) ali "dela" sten stavbe.

Poškodbe oken – kdaj je potrebna zamenjava?

Razlog, zaradi katerega je morda potrebna zamenjava oken, je njihova mehanska poškodba, ki je na primer posledica vloma, vandalizma ali udarca trdega predmeta od zunaj med neurjem. Ko je vidna napaka okna, se pojavi t.i s prostim očesom je najbolje, da pokličete serviserja proizvajalca oken, da oceni situacijo. To bo ugotovilo, ali je poškodba trajna ali jo je mogoče popraviti z ustrezno izbranimi nadomestnimi deli. V slednjem primeru je vrednotenje takih popravil lahko ključnega pomena. Če je visoka, je vredno razmisliti o nakupu novega okna. Katere vrste poškodb onemogočajo popravilo in zahtevajo zamenjavo oken? Zagotovo resne poškodbe okenskih okvirjev ali podbojev, npr. razpoke in zvijanje, zlomljeno okensko krilo po vlomu, poškodovan mehanizem.

Videz oken – je že čas za menjavo oken?

Lastniki objektov sekundarnega trga se pogosto odločajo za zamenjavo oken iz estetskih razlogov. Tisti, ki so pravkar kupili hišo ali stanovanje, želijo slog in barvo okenskega pohištva uskladiti z novim videzom fasade, skrbijo pa tudi za čim boljše parametre toplotne in zvočne izolacije. Stanovalci starih hiš ali stanovanj se za menjavo odločajo takrat, ko obstoječa okna ne le puščajo ali »hrupijo«, temveč tudi, ko okenski okvirji zbledijo, belina porumeni ali se začne luščiti furnir. Uničenje, predvsem otopelost in praskanje, lahko povzroči tudi nepravilna nega, npr. uporaba čistilnih sredstev z abrazivnimi delci ali topili.