Aktualno

Okna po meri – vse, kar vas zanima

Še pred nekaj leti so bila tipska okna, to je okna standardnih dimenzij, uporabljena v skoraj vsaki drugi zgrajeni hiši. Danes se zanje odloča manj investitorjev, najbolj priljubljena pa so okna po meri. Zakaj? Predstavljamo najpomembnejša dejstva o oknih, izdelanih v nestandardnih dimenzijah.

Kakšne so dimenzije standardnih oken?

Tipska okna ali standardna okna so plastično okensko stavbno pohištvo vnaprej določenih, najbolj priljubljenih dimenzij na trgu. Določeni so v industrijskem standardu BN-85/7153-02, namenjenem proizvajalcem PVC oken. Ta dokument vsebuje dimenzije več deset oken in balkonskih vrat. Standard ne določa le njihovih stalnih dimenzij (širina in višina), temveč tudi način odpiranja kril in razdelitev posameznih prerezov. Seznam tipskih, torej standardnih oken, vključuje eno- ali dvokrilna nagibna in nagibno-obratna okna. Standardna okna imajo za razliko od oken po naročilu krila, ki se odpirajo na vnaprej določen način in v določeno smer. Najbolj priljubljene dimenzije tipskih oken so - pri enokrilnih modelih - 865 x 1135 ali 1435 mm, pri dvokrilnih pa 1165 x 1135 mm in 1465 x 1435 mm.

Kje se danes uporabljajo tipična okna?

Nameravate naročiti okensko stavbno pohištvo in ne veste ali izbrati standardna okna ali okna po meri? Pred slabim desetletjem se je za standardna okna, torej z vnaprej določenimi dimenzijami, odločalo skoraj 50-60 odstotkov. zasebnih vlagateljev. Uporabili so gotove ali individualne arhitekturne zasnove enodružinskih hiš z načrtovanimi tipskimi okni.

Ta pristop je zahteval uporabo oken z določenimi dimenzijami, razdelitvami in načini odpiranja. Stavbe so bile torej po videzu podobne svojim pročeljem in niso vedno ponujale funkcionalnosti, prilagojene življenjskemu slogu prebivalcev (npr. zaradi vnaprej določene členitve ali načina odpiranja). Danes v enodružinski gradnji skoraj 90 odst investitorji se osredotočajo na okna po meri. Tipska okna se uspešno uporabljajo v gradbeništvu, na primer v stanovanjskih blokih, pa tudi pri menjavi oken v starih objektih.

So okna po meri dražja?

Cena oken po meri je višja od standardnih oken, torej tipskih oken. To je posledica dejstva, da se tipična okna proizvajajo v velikih količinah v določenih dimenzijah, ne da bi bilo treba spreminjati nastavitve proizvodnih strojev. Proizvajalec PVC oken lahko tako proizvede veliko število enakih oken in jih ima na zalogi. Pri oknih po meri se nastavitve naprave prilagodijo po izdelavi vsakega posameznega okna. Takšnega stavbnega pohištva ne izdelujemo "na zalogo", ampak samo po posebnem naročilu.

Čeprav so okna po meri nekoliko ali precej višja od tipskih oken (odvisno od izbranih parametrov in dimenzij stavbnega pohištva), so zelo priljubljena. Njihova prednost je možnost popolne personalizacije naročila. Izdelana okna, balkonska ali terasna vrata po meri bodo ustrezala viziji investitorja z vidika estetike, pa tudi funkcionalnosti in parametrov, kot je toplotna prehodnost. Zahvaljujoč oknom po meri bo objekt postal individualen.

Kako dolgo je treba čakati na izdelavo oken po meri?

Načrtujete naročilo oken po meri za novogradnjo ali adaptacijo? Upoštevajte, da boste – za razliko od tipičnih oken, ki so pogosto dobavljiva takoj – na izdelavo morali počakati. Kako dolgo je treba čakati na izdelavo oken po meri? Konkretni dobavni roki za gotova okna po meri se določijo ob oddaji naročila. V povprečju pa je čakalna doba več tednov. Rok izdelave oken po meri je odvisen od trenutne razpoložljivosti potrebnih elementov za izdelavo naročila, dobavnih rokov materialov in zasedenosti proizvodne linije.

Pri belih oknih po meri je rok izdelave in dobave naročila investitorju nekoliko krajši (beli profili so običajno dobavljivi takoj). Povprečje je 2-4 tedne. Na okna po meri iz barvnih ali furniranih profilov je treba še malo počakati. V tem primeru je čakalna doba za okna po meri lahko tudi do 4-6 tednov. Pri zelo velikih ali kompleksnih naročilih je seveda ta čas lahko nekoliko daljši.

Kakšne so faze izdelave oken po meri?

Izdelava oken po meri traja dlje, saj je bolj zapletena kot pri tipskih oknih. Prvi korak je obisk razstavnega prostora. Nato bo na vašem gradbišču ali v objektu, ki ga obnavljate, prišel strokovnjak, ki bo izmeril okenske odprtine in določil vrsto in debelino sten. V tej fazi lahko ne samo zazna morebitne težave pri montaži, temveč tudi svetuje, katero stavbno pohištvo po meri bo najboljša izbira. Naslednja faza je izvedba natančne cenitve in določitev roka naročila.

Po oddanem naročilu za izdelavo oken po meri proizvajalec stavbnega pohištva prične z delom. Temelji na podrobnih opombah o dimenzijah, izgledu in parametrih oken, ki jih je navedel investitor. Najprej se iz skladišča vzamejo posebni profili, razrežejo na želeno velikost in povežejo v okvir. Upoštevajte, da se okna po meri iz enega naročila med seboj razlikujejo, zato bodo imeli stroji za rezanje in sestavljanje profilov stalno spreminjajoče se nastavitve. Okna, izdelana po meri, so po montaži v tovarni podvržena natančnemu nadzoru kakovosti, za transport pa so tudi ovita in pakirana. Zadnji korak je dobava in montaža oken po meri naročnika.