Aktualno

Kakšno razsvetljavo izbrati za hišo z velikimi okni?

Okna velikega formata so ena od odlik sodobnih enodružinskih hiš. Zaradi svoje velikosti in sončne svetlobe, ki osvetljuje notranjost, lahko povzročajo težave pri oblikovanju ustrezne umetne osvetlitve.

Notranji oblikovalci pri načrtovanju ne strmijo le k čim boljšemu estetskemu učinku. Njihov cilj je tudi ustvariti prebivalcem prijazne prostore. Eden najpomembnejših vidikov ni le funkcionalnost notranjosti, enostavnost čiščenja in urejanja, ampak tudi njena primerna osvetlitev. Zakaj je svetloba doma pomembna?

Naravna svetloba ima v interierju številne funkcije: zagotavlja dobro vidljivost, oblikuje prostor in vpliva na njegovo percepcijo, razkriva obliko, obliko, barvo, površino in funkcijo okolice. Brez analize, kako svetloba napolni notranjost in kako vpliva na zgoraj omenjene vidike, se proces oblikovanja ne more začeti

Kako načrtovati osvetlitev za veliko zasteklitev?

Velika zasteklitev v hiši ne vključuje le velikih dvoriščnih drsnih vrat, ampak tudi velika okna (odpiranje in neodpiranje) in notranje steklene predelne stene (npr. stene in steklene mreže). Več kot jih je, svetlejši so notranji prostori, saj od zunaj do njih pride več naravne svetlobe. Vendar pa tudi takšni prostori zahtevajo osvetlitev z umetno svetlobo, ki je potrebna zvečer in ponoči, pa tudi v oblačnih dneh ali ko se jeseni in pozimi hitro stemni. Kako načrtovati razsvetljavo v hiši z veliko zasteklitvijo?

O svetilkah - njihovi vrsti, moči, barvi svetlobe in razporeditvi - bi morali razmišljati že pri načrtovanju notranje opreme. Najprimernejše svetilke niso odvisne le od razporeditve pohištva ali delitve prostora na cone. Pozorni bodite tudi na okna in terasna vrata. Upoštevati je treba, kako so nameščeni (npr. od stropa do tal), pa tudi, koliko svetlobe prepuščajo v notranjost in s katere strani sveta.

Na kaj morate biti pozorni pri načrtovanju notranje razsvetljave?

  • s katere strani vstopa svetloba v notranjost ob različnih urah dneva
  • kakšna je intenzivnost naravne svetlobe v notranjosti?
  • kako daleč v prostor seže naravna svetloba
  • kje je najtemneje in kje najsvetlejše
  • kako so razporejene sence arhitekturnih elementov v notranjosti (npr. stropni tramovi ali konstrukcijski stebri)
  • kakšne sence bodo nastale ob vgradnji večjih kosov pohištva in opreme v notranjost (npr. sedežne garniture, hladilniki, vgradne omare)

Dnevna soba z veliko zasteklitvijo – katere svetilke izbrati?

Katere svetilke za dnevno sobo z velikimi okni in dvoriščnimi vrati? Pri stropnih svetilkah je veliko odvisno od velikosti zasteklitve in prostornosti prostora. V majhni dnevni sobi z velikimi okni veliki lestenci ali viseče svetilke ne bodo videti dobro. Zakaj? Zvečer se bo njihova svetloba odbijala od okna, čez dan pa bo svetilka sama metala ostre in velike sence na sobo. Boljša ideja v takem primeru so elegantne, a blizu stropa nameščene stropne svetilke ali večtočkovni reflektorji. V prostornih dnevnih sobah z zasteklitvijo od tal do stropa pride v poštev uporaba ene dekorativne viseče svetilke, npr.

Kakšna razsvetljava za spalnico z velikimi okni?

Se vam zdi težko oblikovati ustrezno osvetlitev v spalnici z velikimi okni ali morda celo terasnimi vrati? Samo zapomniti si morate nekaj pravil, da boste lahko uživali v funkcionalnem prostoru. V spalnici najbolje deluje mehka, po možnosti razpršena, topla svetloba. V takih razmerah se lažje in hitreje umiriš in sprostiš. Splošno osvetlitev prostora lahko zagotovi mlečna stropna svetilka, če je soba majhna in bi lahko visečo svetilko obesili preblizu stekla. V veliki spalnici z velikimi okni lahko preizkusite tudi modno visečo svetilko iz protja, ratana, morske trave ali s pisanim steklenim senčnikom.

Prav tako je treba poskrbeti za stransko ali dodatno osvetlitev spalnice. Če sanjate o priljubljenih nočnih svetilkah v obliki držal za žarnice, ki visijo s stropa, ne pozabite, da jih ne smete postaviti preblizu oken. Če je razdalja med nočno omarico in steklom majhna, bo boljša ideja svetilka s senčnikom, ki bo svetlobo usmerjal gor in dol ter ustvarjal učinek kratke svetlobe. Izberete lahko tudi reflektorje, ki jih bodo še posebej cenili ljubitelji knjig. Če nameravate v spalnico z velikimi okni namestiti ogledalo, se prepričajte, da ne visi nasproti okna. Odseval bo svetlobo, zaradi česar bo težko videti skozi. Kako postaviti posteljo v sobo z velikimi okni? Če ne želite namestiti žaluzij ali zaves, je najboljša rešitev, da jih namestite bočno ali s hrbtom obrnjeni proti oknu.

Kuhinjske svetilke z okni velikega formata

Kuhinja je prostor, kjer je dobra osvetlitev izjemno pomembna. Svetloba je potrebna za pripravo obrokov, pomivanje posode, odlaganje stvari v omare, prehranjevanje itd. Za udobno in varno opravljanje teh dejavnosti je potrebno pravilno načrtovati umetno razsvetljavo. Poleg obvezne zgornje luči, to je glavne luči, je vredno uporabiti stranske luči, t.i. točka. Katera stropna svetilka za kuhinjo z velikimi okni?

Ta prostor je predvsem funkcionalen, zato bodo najboljša izbira večtočkovni reflektorji, ki ne štrlijo preveč iz stropa. Poleg tega, če ima kuhinja mizo ali kuhinjski otok, se dobro obnesejo tudi viseče okrasne svetilke s senčnikom, ki ga je enostavno čistiti, npr. Preprečil bo odboj svetlobe v oknih. Stenske reflektorje ali LED trakove, nameščene pod zgornjimi omaricami, postavite nad pult. Če so v kuhinji na stenah okrasni elementi, kot so slike ali grafike, jih lahko osvetlimo s točkovno razsvetljavo.