Aktualno

Minimalizem v notranjosti – trendi 2024

Minimalistična notranja oprema nas spremlja že nekaj let. Začelo se je z rahlo strogimi interierji v hladnih barvah, kjer so prevladovali ostri robovi. Kasneje so se oblikovalci osredotočili na topli minimalizem z oblinami, zemeljskimi barvami in mehkimi tkaninami z izrazitimi teksturami. Kako je leta 2024?

Harmoničen minimalizem, torej manj hladnosti, več osebnosti

V letu 2024 je v delu oblikovalcev opazen trend odmika od minimalističnega stila, ne le v njegovi hladni, včasih celo laboratorijski različici, znani izpred let. Spreminja se tudi tako imenovana nevtralnost, ki je z nami že nekaj sezon. topli minimalizem v zemeljskih barvah. V novih aranžmajih ne boste več našli prevlade hladnih ali surovih elementov, temveč tudi povsem umirjene. Zamenjajo jih topli poudarki, ki kažejo osebnost stanovalcev. Hiše in stanovanja niso več razstavni prostori ali kompleti fotografij neposredno iz katalogov notranje opreme.
Opremljene so v duhu minimalizma, torej brez odvečnih predmetov in okraskov, vendar tako, da ljudem, ki jih uporabljajo, naredijo vsakdanje življenje prijetnejše. Prav tako naj bi predstavljali člane gospodinjstva in njihove želje, hkrati pa jim nudili udobno zavetje. Notranji arhitekti ta slog imenujejo harmoničen ali uravnotežen minimalizem. Veliko notranjih oblikovalcev uporablja tudi ime udobni minimalizem. Kakšne so značilnosti te različice minimalističnega sloga v notranjosti?

Kako urediti uravnoteženo minimalistično notranjost leta 2024?

Meja med minimalizmom, ki je še vedno moderen, in maksimalizmom, ki divja po salonih, je zelo jasna. Zdi se nemogoče harmonično in okusno združiti ta dva stila. Napaka! Notranji oblikovalci leta 2024 dokazujejo, da nič ni nemogoče, in minimalistične interierje ogrejejo z elementi, značilnimi za maksimalizem. Najpogosteje so to slike, grafike ali fotografije – predvsem povezane z izkušnjami članov gospodinjstva, na primer njihovimi potovanji. Izberejo tudi poudarjene dekoracije in celo pohištvo za nevtralne, minimalistične prostore, na primer fotelj zanimivega dizajna ali omaro, naročeno med potovanjem po Aziji.
V letu 2024 bo minimalistični slog omejen na ohranjanje "čistega" ozadja, ki vodi do učinkovite sprostitve. V notranjosti je najbolje uporabiti tople barve, na primer umazano belo, bež, svetlo rjavo ali modno breskovo roza. Da pa minimalistični interier ne bi bil medel in medel kot v hotelu, se uporabijo zgoraj omenjeni dodatki ali posamezni, zanimivi kosi opreme. Morda so neposredno povezani s člani gospodinjstva, a oblikovalci prav tako radi posegajo po unikatnih ročno izdelanih ali po meri izdelanih elementih.

Kaj je trajnostni minimalizem v notranjosti?

Trajnostni minimalizem lahko povezujemo z uravnoteženim ali harmoničnim minimalizmom, vendar gre za povsem drugo vprašanje. Govorimo o trajnostnem oblikovanju. Notranji oblikovalci zdaj pri oblikovanju minimalističnih interierjev združujejo estetsko preprostost z odgovornostjo do naravnega okolja. Kako ustvariti prostore, ki niso preobremenjeni, elegantni, funkcionalni in hkrati naravi prijazni? Izkazalo se je, da se rešitev osredotoča na zmanjšanje količine odpadkov pri proizvodnji notranje opreme in uporabo trajnostnih surovin.

V minimalističnih interierjih oblikovalci pogosto ne izbirajo le pohištva in dekoracije iz dobro znanih recikliranih materialov, na primer starega lesa, plastike, stekla ali papirja. Ustvarjalnost opremljevalcev v zadnjih letih je privedla do tega, da pri oblikovanju pohištva radi uporabljajo na primer školjke. Pogosta izbira so tudi elementi opreme iz materialov iz obnovljivih virov, kot so bambus, morska trava, pluta ali vlaknate rastline. Trajnostni minimalizem posveča pozornost tudi oblikovanju dizajnov, ki bodo zmanjšali porabo električne energije ali toplote.

Kako vnesti trajnostni minimalizem v notranjost?

Eden od načinov je okrasitev minimalističnih interierjev z opremo iz recikliranih materialov ali obnovljivih virov. Pomembno pa je tudi, da prostor oblikujemo tako, da omogoča učinkovito rabo energije. Kaj to pomeni v praksi? Arhitekti z veseljem izbirajo okna in dvoriščna vrata z velikimi steklenimi površinami, najboljšimi toplotnoizolacijskimi parametri, a tudi minimalističnimi in modernimi oblikami profilov (npr. Pava ali HST Motion). Zahvaljujoč temu je notranjost dobro osvetljena s sončno svetlobo, kar vam omogoča, da se podnevi odrečete ali omejite uporabo umetne svetlobe. Topla okna tudi zmanjšajo porabo energije za ogrevanje prostorov, velika stekla pa pripomorejo k ogrevanju notranjosti v sončnih dneh. Hkrati se tovrstna lesena pohištvo prilega celotni minimalistični ureditvi.
Enostavnost trajnostnega minimalizma velja tudi za razporeditev pohištva in elementov v prostoru. Manj kot jih je, prostornejši je prostor in lažja je komunikacija. Kakšno barvno paleto izbrati za notranjost v slogu trajnostnega minimalizma? podobno kot pri uravnoteženem minimalizmu naj prevladujejo nevtralne barve z zemeljskimi odtenki. V kombinaciji z naravnimi elementi, kot so žive rastline ali pohištvo iz lesa in ratana, dajejo gospodinjstvu občutek miru. To je po mnenju oblikovalcev tisto, kar zadnja leta najbolj pogrešamo vsak dan.