Aktualno

Predstavljamo aktivno steklo

Tradicionalna funkcija okna je zagotavljanje dnevne svetlobe v prostoru ter zagotavljanje toplotne in zvočne izolacije od okolice. Okna naj bodo popolnoma prozorna, saj naj bi v veliki večini primerov zagotavljala jasen, nedotaknjen pogled. Ima pa površina oken pomemben delež v površini fasade stavbe, včasih tudi strehe, od tod tudi ideja o uporabi oken v druge namene.

Prozorne celice

Ideja o energijsko učinkoviti (pasivni) hiši predvideva, da bi električna energija, ki se uporablja za napajanje hišnih inštalacij, prihajala le iz obnovljivih virov, po možnosti iz lastnih. OKNOPLAST je z mislijo na takšne domove razvil linijo oken Winergetic.

Število nameščenih sončnih celic in njihova učinkovitost opazno naraščata, vendar je razpoložljiv prostor težko premostljiva ovira. To še posebej velja za hiše z majhno površino strehe, zgrajene na majhnih parcelah. Ne gre samo za enodružinska stanovanja. Enaka težava velja za večnadstropne stavbe, vključno z najvišjimi poslovnimi in stanovanjskimi stavbami, ki bi prav tako morale izpolnjevati zahteve za energetsko varčne stavbe. Njihove strehe imajo razmeroma majhno površino, zato tja ne morejo namestiti dovolj fotovoltaičnih celic.

Fotonapetostne celice lahko namestimo na stene, vendar je velik del (pogosto večina) fasade teh zgradb steklen. To je doslej dejansko omejevalo možnost pridobivanja sončne energije za lastne potrebe, saj se uporabniki prostorov najpogosteje niso strinjali z zastiranjem oken s sončnimi celicami.

Prvi poskusi uskladitve energetske učinkovitosti z estetiko so bili na zunanji strani oken nameščene mreže z majhnimi celicami. Služile so tudi kot senčila, ki omejujejo sončno svetlobo v prostorih, ki se nahajajo na zelo izpostavljeni strani stavbe. Medtem ko je ta pristop lahko sprejet v primeru poslovnih zgradb, hotelov in drugih komercialnih objektov, stanovalci stanovanj običajno raje pokrijejo in odkrijejo okna, kot je potrebno.

Preboj je prinesel razvoj tehnologije nanašanja zelo tankih plasti drugih snovi na stekleno podlago. Tako lahko na stekleno površino namestimo fotovoltaične celice, ki so skoraj popolnoma prozorne. Nekoliko vplivajo na prepustnost stekla, vendar niso vidni.

Avtomatske žaluzije

Druga ideja je, da na stekleno površino nanesemo poseben sloj ali da med laminirana stekla položimo plast tekočih kristalov. Z ustrezno električno napetostjo lahko spreminjate prepustnost stekla v širokem razponu, od prozornega do mlečnega.

Zasloni

Izjemno zanimiva rešitev je steklo, v katerega so v proizvodnem procesu nameščene LED diode. Takšno steklo je v bistvu velikopovršinski LED zaslon, ki lahko deluje s podobnimi zasloni, vgrajenimi v okna ali steklene elemente fasade. Na ta način lahko upravnik stavbe komercialno uporablja okenske površine kot obsežno reklamno tablo. Projiciranje podobe na pročelje muzeja, koncertne dvorane ali športnega objekta je lahko sestavni del kulturne prireditve ali športnega tekmovanja.