Aktualno

Pred nakupom oken

Okno je dolgoročna naložba. Namenjen je zagotavljanju udobja in varnosti članom gospodinjstva. Zato je pred dokončno izbiro vredno skrbno analizirati razpoložljivo ponudbo. Tu so dejavniki, ki jih morate upoštevati pri nakupu oken.

Odločitve o nakupu so lahko težke. Veliko se nas srečuje s težavami pri izbiri mlinčka za kavo, kaj šele pri izbiri idealnega okna. Zlasti v drugem primeru so dvomi razumljivi. Okna so 'strateški' izdelek. Vplivajo na kakovost domačega prostora in občutek udobja v lastnih štirih stenah. Imajo odločilen pomen za estetiko notranjosti, toplotne pogoje, mir povezan z zvočno izolacijo in varnost, ki izhaja iz odpornosti na poskuse vloma.

Obstaja veliko parametrov in dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri sprejemanju odločitve o nakupu. Nalogo si lahko olajšate, če izkoristite ponudbo in nasvete uglednih proizvajalcev, ki vam bodo pomagali prilagoditi okensko opremo potrebam posameznega kupca. Kljub temu se je treba lotiti z nekim naborom znanja. Podajamo vam napotke, katera ključna vprašanja je treba upoštevati pri nakupu oken."

Material. Iz česa je izdelan profil?

Material je osnovno vprašanje. Material, iz katerega je izdelan profil, vpliva ne le na estetske vrednosti, ampak tudi na kakovostno uporabne lastnosti stavbnega pohištva. Na poljskem trgu so na voljo osnovno tri možnosti:

· PVC (polivinilklorid),
· les in
· aluminij.

Manj pogosta možnost je stekleno vlakno ali steklenični kompozit, sestavljen iz steklenih vlaken in poliestrske smole, ali aluminij-lesene kompozicije.

Vsaka od naštetih rešitev ima prednosti in slabosti. Njihova privlačnost ali nadloga sta odvisni tako od kakovosti stavbnega pohištva kot tudi od individualnih preferenc stranke. Na primer, za nekatere je estetika pomembnejša od izolacije, medtem ko bo za druge ključna lastnost trpežnost.

V primeru PVC oken je nedvomna prednost visoka izolativnost. Stavbno pohištvo iz tega materiala dobro ohranja toploto, kar se odraža v večjem udobju domačih prebivalcev in nižjih stroških ogrevanja. PVC okna so tudi enostavna za vzdrževanje, čiščenje in konzervacijo. Prav tako so odporne proti UV-žarkom in koroziji. Med prednosti spadajo tudi lahkost in enostavnost montaže. Določena pomanjkljivost je omejena izbira barv, saj je PVC material, ki se težko barva zaradi svoje spolzke površine. Prav tako gre za material, ki se ga težko reciklira.

Les zagotavlja izjemen dizajn, vendar se odreže slabše od PVC glede izolacije. To je material, ki se dobro obnese predvsem v tradicionalnih ali počitniških hišah. Zahteva pa več vzdrževalnih posegov, saj je dovzeten za vplive vremenskih razmer in škodljivcev, kot so termiti ali drugi insekti.

Aluminij pa je privlačna rešitev za poslovne stavbe ali hiše v sodobnem slogu. Je lahka in trpežna, zanimiva tudi z estetskega vidika, vendar se odlikuje z večjo toplotno prevodnostjo kot PVC.

Varčevanje z energijo. Ali okno "ohranja" toploto?

Energijska učinkovitost je ena od osnovnih lastnosti, na katero bi morali biti pozorni pri izbiri oken - pod pogojem, da si želimo toplega doma in nižjih stroškov ogrevanja. Na to lastnost vpliva tako material, iz katerega je izdelan profil, kot tudi stekleni paket in vrsta okvirja med stekli. Kazalec energijske učinkovitosti je koeficient toplotne prevodnosti, označen s simbolom U. Običajno se pojavlja v povezavi z malo črko: w, g ali f. V obliki Uw simbol označuje toplotno prevodnost za celotno okno - na ta parameter bi morali nameniti največ pozornosti. Oznaka Ug, ki se nanaša na toplotno prevodnost samega steklenega paketa, ali Uf, ki se nanaša izključno na profile, ne prikazuje celotne slike situacije. Pri interpretaciji kazalnika U velja preprosto pravilo: nižja kot je njegova vrednost, manj toplote uhaja skozi okno. Vsaj v teoriji - v praksi pa tudi strokovna montaža vpliva na tesnjenje stavbnega pohištva. Kakšna naj bo vrednost parametrov Uw? Pravila določajo, da v novo zgrajenih hišah vrednost Uw za fasadna okna ne sme presegati 1,1 W/m²K, za strešna okna pa 1,3 W/m²K. V primeru oken visoke kakovosti, kot so na primer Winergetic Premium podjetja Oknoplast, lahko koeficient Uw znaša celo 0,76 W/m²K. Poleg tega ga je mogoče dodatno zmanjšati za dodatnih 10 odstotkov z uporabo toplotnega okvirja Warmatec. Za primerjavo - pri starih lesenih oknih lahko koeficient Uw preseže celo 3 W/m²K, kar pomeni velike izgube toplote. Pomembno je vedeti, da mora biti ohranjen določen nivo toplotne prevodnosti zaradi zagotavljanja kroženja zraka.

Izolacija pred hrupom. Ali bo okno zagotovilo tišino in mir?

Okno bi moralo ščititi ne le pred mrazom, ampak tudi pred hrupom. To je še posebej pomembno v primeru hiš in stanovanj, ki se nahajajo blizu prometnih cest. Kljub temu je tudi na bolj odmaknjenih mestih vredno zaščititi pred hrupom. Nikoli ne vemo, ali se bo na sosednji parceli "pojavila" nova hiša ali če se bo sosed odločil za temeljito prenovo svoje posesti. Raven zvočne izolacije določa koeficient Rw. Za razliko od Uw, višja vrednost pomeni boljšo zaščito. Za stavbe, ki se nahajajo v prometnih območjih, bi moral koeficient Rw znašati vsaj 35 dB. V skladu z veljavnimi standardi v Poljski hrup v pozidanem območju ne sme presegati 60 dB podnevi in 50 dB ponoči. Stopnja hrupa v stanovanju pa bi morala biti ustrezno 40 in 30 dB. V praksi so te vrednosti enostavne za preseganje. Zvok s stopnjo 20 dB že ustvari šelestenje listja, medtem ko lajež psa "proizvede" kar 80 dB. Naložba v okna z boljšim koeficientom Rw je torej naložba v mirnost prebivalcev in posredno v njihovo zdravje. Vendar je že dolgo znano, da hrup moti delovanje živčnega sistema in povečuje stres.

Protivlomna zaščita. Kako se prepričati, da je okno varno?

Okna odpirajo dom svetu, vendar ga morajo zapirati pred nepovabljenimi gosti. Parametri protivlomne zaščite igrajo ključno vlogo pri izbiri okenskega stavbnega pohištva, zato jih je vsekakor vredno upoštevati pri analizi ponudb. Nepogrešljiv del konstrukcije varnih oken so ojačane steklene površine, zaščitene z uporabo posebne folije, vstavljene med dvema plastema stekla. Ta folija omogoča, da steklo ohrani relativno celovitost tudi v primeru razbitja - kosi stekla se ne razpršijo, temveč se prilepijo na folijo. Tako tudi razpokano steklo ostane na svojem mestu in oteži vdoru nepridiprava v hišo. Zločinec bo moral nameniti več časa in truda za vstop v notranjost stavbe, kar povečuje možnost, da odneha ali pritegne pozornost.
Vendar pa o protivlomnih lastnostih okna odločajo ne le stekleni paketi P4 (sestavljeni iz dveh steklenih plošč in štirih plasti folije), ampak tudi protivlomne okovje razreda WK2, vstavljene steklene letve ali ustrezna kljuka s ključem, ki je odporna na vrtljivo silo. Poleg tega je pomemben tudi strokoven montaža, ki jo opravi usposobljena ekipa. Protivlomno okno mora imeti tudi certifikat varnosti, izdan s strani priznanega raziskovalnega inštituta. Preden se odločite za nakup, je vredno preveriti te zadeve, saj visokokakovostna protivlomna okna predstavljajo resnično varnost za našo lastnino, nasprotno pa lahko okensko pohištvo nizke kakovosti postane "vabilo" za tatove.

Zakaj je vredno izbrati preverjene proizvajalce?

Dejavnikov, ki jih je treba upoštevati ali bi bilo vredno upoštevati pri odločanju za nakup okna, je seveda več. Nekateri - kot na primer cena - so očitni. Drugi so popolnoma odvisni od preferenc kupca - na primer oblikovanje. Obstajajo tudi vprašanja, ki se lahko izgubijo med pregledovanjem ponudb, vendar imajo pomemben vpliv na funkcionalnost stavbnega pohištva, kot je na primer način odpiranja okna, povezan na primer z možnostjo postopnega odpiranja ali blokiranja napačnega položaja kljuke. Pri odločanju o nakupu je vredno spoznati tudi način delovanja določenega podjetja, preveriti kakovost storitev za stranke, se prepričati glede stroškov montaže in časa izvedbe naročila. Da bi se izognili nevšečnostim, je vredno zaupati preverjenim proizvajalcem in uglednim blagovnim znamkam. Podjetja z veliko izkušnjami in dolgim stažem na trgu se trudijo izpolniti pričakovanja svojih strank. Prav tako nudijo strokovno svetovanje in opozorijo na dejavnike, ki lahko vplivajo na končno odločitev kupca.