Aktualno

Feng shui – 10 pravil za pripravo prostora

V notranjosti morajo biti prostori ne le lepi, temveč tudi funkcionalni, udobni in... harmonični. Da bi dosegli zadnji vidik, je vredno poseči po pravilih feng shui, ki so znana že tisočletja. Preverite, kako lahko drobne spremembe pri opremljanju pozitivno vplivajo na počutje prebivalcev doma. Predstavljamo vam najpomembnejše smernice za opremljanje stanovanja v skladu s filozofijo feng shui.

Feng shui v kitajščini pomeni veter in vodo, ki nevidna (veter) in neoprijemljiva (voda) sobivata v harmoniji. Ta že tisočletja znana koncepcija urejanja notranjih in zunanjih prostorov temelji na petih stebrih in treh glavnih načelih. Ključni elementi feng shuija so voda, ogenj, zemlja in kovina, torej osnovne sile vesolja.

Pomembna načela feng shuija so tudi jin in jang, pet elementov ter bagua mreža. Po prepričanju Kitajcev omogoča prostor, ustvarjen v skladu s feng shuijem, svobodno kroženje življenjske energije chi in dosego harmonije. Kako v praksi opremiti notranje prostore v skladu s pravili feng shuija?

Katere barve za stanovanje? Barve, ki so v skladu z feng shuijem

Feng shui v stanovanju lahko začnete uvajati z uporabo pravih barv. Barve, ki spodbujajo kroženje življenjske energije chi v dnevni sobi ali spalnici, naj bodo svetle, mirne in tople. Odlično se bodo obnesle izjemno modne tople bele in zemeljske barve, kot sta bež, svetlo siva in razbarvan rjavi. Ne samo da osvetljujejo prostor, ampak mu dodajajo prijetno vzdušje. Izogibati se je treba temnim barvam, ki znižujejo počutje in preprečujejo sprostitev.

Dekoracije feng shui v stanovanju

Pretok energije chi v stanovanju ali hiši lahko podprejo tudi ustrezne dekoracije. Koristni pri ustvarjanju harmoničnega okolja so predmeti, kot so slike ljubljenih oseb, sveče, kadila z prijetnim vonjem, okrasni izdelki iz lesa in/ali kovine. Lahko posežete tudi po tipičnih vzhodnih dodatkih, kot so gongi in dekoracije s kitajskimi simboli sreče.

Pri urejanju notranjih prostorov ne pozabite na stvari, ki se jim je treba nujno izogibati. Harmonijo v prostoru lahko motijo umetni in suhi cvetovi, ki privabljajo prah.

Naravna svetloba - feng shui v stanovanju in hiši

Ljudje, ki urejajo prostore v skladu z načeli feng shuija, veliko pozornosti posvečajo naravni svetlobi. Sončni žarki, ki prodirajo v prostore, naj bi okrepili dobro zdravje prebivalcev in izboljšali njihovo počutje.

Pri gradnji hiše je vredno uporabiti bagua mrežo. To vam bo omogočilo, da določite prostore, kjer preživite čez dan (na primer dnevna soba), tako da so njihova okna obrnjena na južno stran hiše. Po mnenju feng shuija je najbolje izbrati velika okna, ki bodo pripeljala več naravne svetlobe v notranjost, kot na primer OKNOPLAST PAVA. Vedno naj bodo čista, da ne bi ovirala pretoka chi.

Predsoba po feng shuiju

Prostor, ki je pogosto zapostavljen pri urejanju notranjih prostorov, je po feng shuiju izjemno pomemben. To je območje vhoda v hišo, prvi prostor, s katerim se srečajo gostje. Pomembno je, da že na pragu občutijo dobro energijo v hiši. Namestitev ogledala bo koristna. Razsvetlil bo prostor in ga optično povečal. Vendar ga nikoli ne obesite nasproti vhodnih vrat! Po načelih feng shuija mora biti predsoba urejena. Izberite zaprto garderobo ali omaro, da ne obremenjujete prostora s stvarmi, ki so pustili na vrhu. Poskrbite tudi, da bodo vhodna vrata vedno čista in imela vidno številko stanovanja ali hiše ter čisto preprogo.
Zunanja vrata OKNOPLAST, panel Biokovo.

Kako urediti dnevno sobo po feng shuiju?

Dnevno sobo, urejeno po načelih feng shuija, naj ima središče prazen prostor. Kavč postavite ob steno, tako da se ljudje, ki na njem sedijo, počutijo bolj varno. Iz te pozicije bo mogoče tudi "videti" celoten prostor.

Bliže sredini lahko postavite okroglo kavno mizico in okroglo preprogo. Zaobljene linije pozitivno vplivajo na tok chi v prostoru in dodajo občutek miru. Ne pozabite na osvetlitev z različnimi vrstami svetlobe na različnih višinah. Ne pozabite zagotoviti zadostne količine naravne svetlobe. Poglejte, kako to narediti.

Kopalnica feng shui - kaj morate vedeti?

V skladu z feng shui filozofijo je kopalnica sramotno mesto in jo je treba čim bolj oddaljiti od dnevne sobe. Ta prostor je zaradi odtekanja vode skozi wc školjko, prho, kad ali umivalnik prepoznan kot energetska luknja. Skozi njo naj bi uhajalo bogastvo in sreča iz hiše.

Kako torej urediti kopalnico po feng shuiju? Priporočljivo je, da ločite čisto cono, na primer kad, od umazane cone, kot je wc (na primer s pregradno steno iz gline, kamna ali stekla). Poskrbite tudi, da bodo vsi pipe delovali, in da bo sedilna deska zaprta. Vse dodatke, kozmetiko itd. pospravite v predale ali omare. Namesto tega lahko uporabite spiralne školjke, ki odpravljajo slabo energijo.

Spalnica feng shui - osnovna pravila

V skladu s feng shui konceptom je v spalnici pomembno pravilno postaviti posteljo. Glava postelje naj se naslanja na trdno in varno steno. Nikoli ne postavite postelje pod okno. Optimalni položaj postelje mora omogočati, da med ležanjem vidite vrata sobe in celoten prostor pred sabo.

Feng shui v spalnici prepoveduje uporabo elektronskih naprav blizu postelje in zahteva uporabo omar, garderob ali polic z vrati. Ničesar ne postavljajte pod posteljo, saj lahko s tem blokirate pretok chi. V spalnici po feng shuiju se izogibajte tudi ogledalom, ki lahko povzročajo nepotrebno zaskrbljenost.

Soba za otroke v skladu s feng shuijem

Pri opremljanju otroške sobe je smiselno upoštevati načela, ki veljajo za spalnico. To pomeni, da se bodo najbolje obnesli pohištvo z zaobljenimi robovi, izdelano iz naravnega materiala, kot je les, ratan, pletenina. Enako velja za zaključne materiale - najbolje se bodo obnesli tisti, ki izhajajo iz narave in ogrejejo notranjost, kot so les, glina, terakota. Katere barve naj izberem za otroško sobo, skladno s feng shuijem? Še posebej za otroke je dobra ideja, da izberejo svetle barve, ki dodajo občutek miru v prostoru.
Otroška soba z okni Prolux OKNOPLAST v barvi pravega lesa zlati hrast

Kuhinja feng shui - kako jo opremiti?

Najpomembnejše pravilo kuhinje po feng shuiju je urejenost. Predmete je najbolje pospraviti v omare in predale - še posebej nože, ki z ostrimi robovi slabo vplivajo na energijo chi. Poskrbeti je treba tudi za ergonomijo prostora - če je mogoče, kuhinjske pečice (ognjeni element) ne postavljajte poleg pomivalnega korita ali pomivalnega stroja (vodni element).
Katere barve naj izberem za kuhinjo v skladu s feng shuijem? Najbolje bodo delovale svetle in pastelne barve, ki bodo poudarile prijazno vzdušje prostora, ki združuje družinske člane.

Kabinet v skladu s feng shuijem

Feng shui pravila jasno povedo - delovni prostor, namenjen delu, je treba jasno ločiti od drugih prostorov. Če nimate možnosti, da uredite pisarno v ločenem prostoru, poskrbite, da bo pisalna miza ločena z zaslonom ali zaveso. To je še posebej pomembno, če delate v spalnici, saj se energija yin povezana z rekreacijo ne sme prepletati s energijo yang - profesionalnim delom. Kako postaviti pisalno mizo? Predsoba do sobe, tako da je hrbet proti vratom sobe.