Aktualno

Katera senčila nudijo najboljšo zaščito pred vročino?

Močni sončni žarki, ki vstopajo v notranjost skozi okenska stekla, ne ovirajo le dela ali sprostitve. Prav tako znatno povečajo temperaturo zraka v prostoru. Ali želite, da notranjost vaše hiše, stanovanja ali pisarne ostane prijetno hladna tudi v naslednjem valu vročih, sončnih dni? Razmislite o namestitvi rolojev. Povedali vam bomo, kateri nudijo najboljšo zaščito pred vročino in soncem.

Ali roloji ščitijo pred vročino?

Marsikdo se sprašuje, ali žaluzije ščitijo pred vročino in ali žaluzije zadržujejo toploto. Da, roloji se vgrajujejo v okna in v t.i svetloba terasnih ali balkonskih vrat daje prijetno senco v sončnih dneh in zmanjšuje prenos toplote sončne svetlobe v notranjost.

Glede na vrsto pa se posamezne vrste senčil razlikujejo po učinkovitosti zaščite pred soncem. Če želite izvedeti, katera senčila nudijo najboljšo zaščito pred vročino, berite dalje. Pojasnjujemo, kakšno stopnjo zaščite pred visokimi temperaturami in sončnimi žarki lahko pričakujete od zunanjih in notranjih rolojev.

Kakšna senčila za ogrevanje - notranja ali zunanja?

Ne veste, katera senčila bi bila boljša izbira za vroče vreme - zunanje ali notranje roloje? Obe rešitvi imata svoje prednosti, vendar so zunanje rolete učinkovitejše pri zaščiti pred visokimi temperaturami in sončnimi žarki. Odbijajo sončno sevanje, preden pride do stekla, ustvarjajo dodatno izolacijsko plast in omogočajo boljši nadzor nad sončno svetlobo (več o tem v naslednjem odstavku).

Notranje žaluzije pa so, čeprav so praviloma bolj estetske, cenejše in enostavnejše za vgradnjo, manj učinkovite pri zaščiti pred toploto. Ja, razgrnjena delajo senco, vendar ne zadržijo toliko toplote kot zunanje žaluzije. Zakaj? Pri njih sončno sevanje vstopa v prostore skozi steklo in ga blokira le tkanina za rolete. Odgovor na vprašanje, ali senčila zadržujejo toploto, je pri obeh vrstah senčil pritrdilen. Vendar pa so v tem pogledu bolj učinkovite zunanje rolete.

Katere žaluzije ščitijo pred vročino?

Ali veste, katero je eno najpogostejših vprašanj o zunanjih rolojih v vročem vremenu? Potencialni uporabniki se ne sprašujejo, ali senčijo, temveč ali zavese zadržujejo toploto. Če želite tudi znižati temperaturo zraka v prostorih in pridobiti prijetno senco v vročih dneh, namestite zunanje žaluzije.

● Učinkovito znižajte temperaturo v prostorih - zunanje rolete z razvitim aluminijastim ali PVC oklepom učinkovito odbijajo sončno sevanje, preden pride do oken in notranjosti objekta. Zahvaljujoč temu večina toplote ne prodre v prostore.

● Predstavljajo dodatno toplotno oviro - zvita zunanja roloja ustvarijo dodatno izolacijsko plast med oknom in okolico, ki zmanjšuje toplotno prevodnost in ščiti steklo pred segrevanjem.

● Ščitijo okna pred segrevanjem - zahvaljujoč zunanjim roletam se okenski okvirji in stekleni paketi ne segrejejo pretirano pod vplivom sončnega sevanja, dodatno pa so zaščiteni pred točo ali močnim nalivom, ki spremlja poletna neurja. To pozitivno vpliva na vzdržljivost stavbnega pohištva.

● Omogočajo uravnavanje količine sončne svetlobe v prostorih - zahvaljujoč zunanjim rolojem je mogoče natančno nadzorovati količino sončne svetlobe, ki vstopa v notranjost. Ko so priključeni na sistem pametnega doma (npr. Smart OKNOPLAST), opremljen s senzorji, se to lahko zgodi samodejno.

Zakaj zunanje žaluzije ščitijo pred vročino?

Zunanje rolete so odlična rešitev za zaščito pred vročino. Učinkovitejše od notranjih rolojev so ne le zato, ker so nameščene na zunanji strani okna in tako predstavljajo dodatno izolativno plast. Pomembno je tudi, da so izdelani iz trpežnih, debelih in delno toplotno odbijajočih materialov. Na trgu so na voljo predvsem zunanje rolete iz aluminija in PVC-ja. Aluminijasti modeli imajo zelo dobro toplotno izolacijo in učinkovito odbijajo sončno sevanje. Poleg tega jih odlikuje visoka vzdržljivost in odpornost na mehanske poškodbe. PVC izdelki so odporni na visoke temperature, vlago in UV sevanje. V Tip-Top-u ponujamo zunanje aluminijaste rolete z debelim oklepom (modeli Sol Evolution, Terra in Luna), s čimer zagotavljajo še boljšo zaščito pred vročino.