Aktualno

Okna iz svetlega hrasta – kakšno barvo fasade in strehe izbrati?

V današnjem času so investitorji bolj pripravljeni izbrati svetlejši in blažji odtenek lesenih oken, v odtenkih svetlega hrasta, na primer Woodec turner oak malt, torej svetli hrast. PVC okna s svetlim hrastovim furnirjem so na voljo v številnih izvedbah, zato se prilegajo skoraj vsakemu arhitekturnemu stilu. Kakšna barva fasade ali strehe naj se ujema s hišo s svetlimi hrastovimi okni?

Svetli hrast – kakšne barve je?

V zadnjih letih je svetli hrastov furnir ena izmed najbolj priljubljenih izbir naročnikov PVC oken. Barva svetlega hrasta je priljubljena tudi pri izbiri pohištva, zaključnih materialov, kot so plošče ali ploščice, pa tudi vratnega pohištva – vključno s PVC furnirjem, aluminijem ali naravnim lesom. Po čem ta barva izstopa?
Svetli hrast - za razliko od naravnega ali zlatega hrasta - ima bolj nežen, svetlejši in bolj moderen in nevtralen odtenek. Ta učinek dosežemo z dodajanjem belega ali sivega pigmenta in tako postanemo bolj beli ali sivi. Tako pri naravnem lesu kot pri svetlem hrastovem furnirju, ki se med drugim uporablja pri PVC oknih je viden zrnat vzorec. Barva svetli hrast je trenutno na voljo v različnih odtenkih.

Kateri so priljubljeni odtenki oken iz svetlega hrasta?

Načrtujete prenovo stanovanja ali pa morda iščete svetla hrastova okna za novozgrajeno hišo? Zagotovo vas bo presenetila množica barv oken, ki jih lahko uvrstimo med svetli hrast. V TIP-TOP-u lahko med drugim izbirate med: moden svetel furnir hrasta Sheffield. Ponuja jasen zrnat vzorec hrastovega lesa ter svetlo, močno pobeljeno barvo.
Imate raje bolj izrazite barve? Izberite PVC okna s svetlim hrastovim furnirjem v izvedbi Woodec Turner Oak Malt. Čeprav je tudi pobeljena, bela ni prevladujoča barva in pojavljajo se toplejši odsevi. Med drugim svetli hrast v ponudbi proizvajalcev pohištva in talnih plošč je na voljo tudi v odtenkih kot so: svetel hrast lefkas, svetel hrast sorano, svetel hrast san remo, svetel beljen hrast, svetel palermo hrast, svetlo bež nižinski hrast, svetel gorski hrast ali svetel Sonoma hrast.

So svetla hrastova okna modna?

Želite zgraditi hišo s svetlimi hrastovimi okni ali zamenjati okna z novimi s svetlim hrastovim furnirjem in se sprašujete ali je to dobra izbira? Danes je eden najbolj priljubljenih in modnih lesnih furnirjev za PVC okna. Zagotovo ne bo šel iz mode še leta ali vsaj desetletje. Medtem ko je pri pohištvu najbolj priljubljen svetel furnir hrast sonoma, pa pri stavbnem pohištvu prevladujejo okna hrast sheffield ali woodec. Okna iz svetlega hrasta pa ne radi uporabljajo le individualni investitorji, ampak tudi arhitekti. Zakaj? Okna iz svetlega hrasta ponujajo skoraj neskončne možnosti ureditve – tako v interierjih kot pri izbiri barv fasad, žlebov in strešnih kritin. Okna iz svetlega hrasta bodo vedno bolj modernega značaja od tistih z zlatim hrastovim furnirjem, ki pristaja predvsem tradicionalnemu stilu.

Kakšne barve je fasada za svetla hrastova okna?

Za ljudi, ki kupujejo hišo z že izdelano fasado, je osnovno vprašanje, kakšna barva pohištva za okna iz svetlega hrasta bo dobra izbira oziroma kako izbrati barvo sten za okna iz svetlega hrasta. Investitorji, ki hišo gradijo sami, pa se srečujejo z drugimi težavami. Pri njih je najpogostejše vprašanje, kakšna barva fasade za okna iz svetlega hrasta bo lepša več let. Imamo dobro novico - barva oken svetel hrast je izjemno univerzalna in jo lahko kombiniramo s skoraj vsemi barvami. Najbolje pa izgleda z barvami, kot so: bela, siva (od svetle, skoraj bele do antracitne) ali črne. Ta barvna kombinacija s svetlim hrastom ne bo delovala le v stavbah z minimalistično ali preprosto obliko, vključno z: moderne hleve in modernistične vile z ravnimi strehami. Primerna bo tudi za bolj tradicionalne ali klasične arhitekturne sloge.

Kakšna svetla hrastova streha poleg oken?

Druga dilema za investitorje, ki gradijo novo hišo ali prenavljajo nepremičnino s sekundarnega trga, je izbira barve strehe, ki se ujema z okni in vrati. Katera svetla hrastova streha ob oknih bo dala najboljši estetski učinek? Zunanja in dvoriščna vrata, garažna vrata in PVC okna svetlega hrasta arhitekti najpogosteje kombinirajo s strešnimi kritinami v temnih odtenkih sive, tudi antracitne in jeklene. Je rjava streha za svetla hrastova okna dobra izbira? Vse je odvisno od izbranega odtenka. Če je rjava razmeroma temna in hladna, obstaja velika možnost za uspeh in s tem za doseganje privlačnega videza hiše.