Aktualno

Menjava oken v stari hiši – kaj morate vedeti?

Posodobitev stare hiše je lahko težavna in draga. Ko se sprašujemo, ali je bolje hišo posodobiti ali zgraditi novo, se nam ni treba odločati za tako drastične rešitve. V nekaterih primerih lahko zamenjava oken v stari hiši bistveno izboljša bivalno udobje stanovalcev in zmanjša stroške ogrevanja. Poglejmo, kako začeti postopek zamenjave oken.

Stara hiša – izziv za arhitekte

Stavbe, starejše od 40 let, na primer kockaste hiše iz časa poljske ljudske republike, ki so bile na Poljskem priljubljene že vrsto let, je težko posodobiti zaradi vprašljivega tehničnega stanja in pomanjkanja energetske učinkovitosti. Če pa je tehnično stanje dobro, velja razmisliti o posodobitvi in ​​prilagoditvi hiše sodobnim standardom.

Nekaj ​​preprostih rešitev, kot so zamenjava oken in vrat, zamenjava vira ogrevanja ter izolacija fasade in strehe, lahko bistveno izboljša toplotno izolativnost hiše. Pred začetkom del se posvetujte z arhitektom in pregledajte objekt, da preverite njegovo tehnično stanje.

Ali se splača zamenjati okna v stari hiši?

Stare kubusne hiše je enostavno modernizirati zahvaljujoč kompaktni obliki, ki omogoča enostavno spreminjanje videza fasade z zamenjavo oken. Mnoge starejše stavbe imajo dobro premišljeno razporeditev prostorov, vključno s prostornimi sobami in velikimi, sončnimi kuhinjami. Menjava okenskih okvirjev je osnovna zadeva, ki gre največkrat z roko v roki s posodobitvijo za povečanje toplotne izolativnosti in izboljšanje energetske učinkovitosti hiše.

Tukaj lahko uporabite moderno veliko zasteklitev, ki bo zlahka spremenila celoten karakter objekta. Številne starejše hiše imajo lesena okna razdeljena s stebri. Žal je njihova toplotna izolativnost po dolgih letih vprašljiva. Prav tako je njihova montaža pogosto neprevidna in narejena po zastarelih metodah. Pogosto ukrivljena okna ne opravljajo več svoje funkcije. Sodobni izdelki skupaj s strokovno montažo nam bodo pomagali rešiti problem toplotnih mostov in netesnosti. In če želimo ohraniti klasičen videz oken, lahko izberemo okna z nastavki in uživamo v stilskem videzu naših novih oken.

Kako izgleda montaža novih oken?

Vgradnja oken je ključno vprašanje, če želimo uživati ​​v toplem in varčnem domu. Kaj morate vedeti? Pomembno je, da pred zamenjavo oken ustrezno pripravite okensko odprtino, vključno s čiščenjem ostankov in nepravilnosti. Priporočljiva je topla montaža s tremi neodvisnimi sloji, ki zagotavljajo popolno izolacijo na stičišču okna in stene ter preprečujejo uhajanje toplote iz notranjosti objekta. Le tako lahko dosežemo optimalno delovanje energijsko varčnih oken. Pravilna montaža oken je zahtevna naloga, zato se je vredno obrniti na pomoč strokovnjakov in preverjenih gradbenih ekip.

Pri izbiri modela okna je vredno biti pozoren na njegove toplotne in zvočne izolacijske lastnosti. Opcija vredna razmisleka je okno PAVA podjetja. Ta sistem ima zelo dobre izolacijske parametre. Poleg tega lahko obliko profila preprosto prilagodite slogu hiše z izbiro dveh razpoložljivih oblik zasteklitvenih letev. Tako smo prepričani, da bo učinek osupljiv tako od znotraj kot od zunaj.

Sistem PAVA odlikujeta vgradna globina 82 mm in debela zasteklitev, zaradi česar je okno trajno, tesno in kar je najpomembneje toplo. Koeficient toplotne prehodnosti okna Uw lahko znaša do 0,73 W(m2/K) pri izbiri ustrezne zasteklitve Ug = 0,5 W/(m2K) in velikosti profilov.

Pri menjavi oken je dobro poiskati pomoč pri strokovnjakih, saj gre za dolgoročno naložbo, ki jo je treba izvesti strokovno in v skladu z načeli gradbene umetnosti. Nudimo širok izbor oken in storitev v zvezi z njihovo vgradnjo ter svetovanje pri izbiri ustreznega modela, prilagojenega individualnim potrebam in pričakovanjem stranke.